5 tips om geld te besparen met geduld

Misschien klinkt dit wat vaag. Is het niet. Want met geduldig zijn, of misschien beter gezegd, een goede planning, bespaar je geld. Hoe? Ik leg het je uit.

Door Chantal

Stel je eens voor: je smeert ’s ochtends je brood, neemt een paar stuks fruit mee en je zet koffie die je vervolgens in je handige meeneembeker schenkt. Kun je mooi opdrinken als je op de trein staat te wachten. En hé, denk dan meteen maar even aan de besparing die je zojuist hebt gemaakt. Want: jij skipt lunch, tussendoortjes en te dure koffie to-go op het station. Oké, daar moet je wel wat voor doen, namelijk ietsje eerder opstaan en even de tijd nemen om geduldig je benodigdheden voor de dag klaar te maken.

De kracht van geduld

Te laat? Ik neem wel een taxi. Weer een dure grap! Of je pakt de auto in plaats van de fiets. Je hebt iets in je kop en je wilt het NU. Think twice. Heb je geen geduld, dan betaal je in vele gevallen de hoofdprijs. Een grote uitgavenpost is waarschijnlijk shoppen. En dan met name de impulsaankopen. Laat je je geregeld verleiden door aanbiedingen? Of shop je als je niet lekker in je vel zit, het ontzettend druk hebt (ik heb het verdiend, ik werk er hard voor) of omdat je je rot verveelt? Zet een zandloper. Ik heb er een, werkt perfect. Wil je nadat de zandloper leeg is nog steeds zo graag kopen? Grote kans dat het antwoord nee is. Geduld is een schone zaak. En levert geld op. Check onderstaande bespaartips eens. Mooi meegenomen: het traint ook je geduld.

1. Bespaar op services

Denk aan de auto wassen, bezorgdiensten, de schoonmaakster. Doe het zelf, oké, het kost tijd, maar in the end bespaart het een hoop. Mijn schoonmaakster kost €15 per uur. Ze maakt vier uurtjes schoon per week, dus reken maar uit. Auto door de wasstraat, inclusief stofzuigen, kost me €11,95, maar ik kan het ook bij de benzinepomp doen voor een paar euro. Of zelf een emmer sop pakken, lekker old school. Je kunt ook bezuinigen op bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist (doe zelf een maskertje op), manicure, pedicure et cetera.

2. Bespaar op eten onderweg

Hiermee bedoel ik: het broodje onderweg, de koffie to-go, de lunch op het werk, het patatje in een pretpark of aan het strand of wat dan ook. Scheelt. Echt waar.

3. Bespaar door te wachten

Wachten. Het haalt de impulsaankoop uit je systeem. Je kunt ook nog een 10 seconden-regel gebruiken (met je mandje in de supermarkt of welke winkel dan ook). Tel tot 10 en bepaal dan of je het echt wilt hebben. Heb ik dit nu echt nodig, maakt het me gelukkiger? Ken je ook de 3 dagen-regel al? Die hanteer je bijvoorbeeld bij de aankoop van een broek, trui of een meubelstuk. Grotere uitgaven zoals vakantie of auto komen zelfs in aanmerking voor een 30-dagen regel. Denk er gewoon eens écht goed over na en bespaar jezelf al die onnodige aankopen en het mileu trouwens ook.

LEES OOK: Doe niet zo lui en koop deze 8 dingen niet meer

4. Bespaar in het verkeer

De fiets is goedkoper dan de auto. De auto is goedkoper dan een Uber. De bus is goedkoper dan een taxi. Je begrijpt het. Simpel maar waar.

5. Bespaar door te vergelijken

Niks kijken en kopen. Nee, kijken, vergelijk en dan pas kopen. Kortom: Google erop los. Wat ik vaak doe: ik weet wat ik wil, en weet het typenummer ook. Laatst kocht ik bijvoorbeeld een nieuw beeldscherm. Scheelde een behoorlijke hap, omdat bij de ene aanbieder het product een prijspakker was. Kan je vaak 35 procent besparen. Als het mij lukt, lukt het jou ook.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop