5 tips om consuminderen te leren aan je kinderen

Je probeert te consuminderen, maar je kinderen willen vooral nóg meer speelgoed. Toch lastig om die kleintjes uit te leggen waarom jij ‘minder’ nastreeft. We geven vijf tips om ze toch enthousiast te krijgen over consuminderen.

Misschien heb jij ook van je ouders geleerd hoe je zorgvuldig met geld en spullen om kunt gaan. Dat deden ze door er met jou over te praten of door gewoon het goede voorbeeld te geven. Hoe ouders met geld omgaan, is voor hun kinderen namelijk de ‘normale’ manier. Ze pikken het als vanzelf op.

Maar er zijn nog meer manieren om je kind warm te krijgen voor jouw ‘geconsuminder’. We geven je vijf tips.

1. Anti-voedselverspilling

Door de restjes van het avondeten niet weg te gooien, maar in bakjes in de vriezer te doen, leer je je kids dat eten weggooien niet normaal is. Je kunt bijvoorbeeld ‘restjesdag’ inlassen van het eten dat over is na enkele dagen. Laat je kids zelf kiezen welke gerechten zij willen eten, waardoor het voor hen ook leuk wordt. Laat ze meedenken over hoe je restjes met elkaar combineert of bijvoorbeeld in een wrap opnieuw kunt bereiden.

2. Spullen maken niet gelukkiger

Probeer je kinderen van jongs af aan te leren dat zij niet gelukkig worden van het kopen van spullen. Koop dus niet zomaar, zonder gelegenheid, nieuwe spullen voor ze. Als zij zelf duizend soorten speelgoed hebben, is het logisch dat ze steeds weer enthousiast worden van nieuw speelgoed. Leer ze verantwoordelijk omgaan met hun speelgoed. Laat ze het speelgoed ook zelf opruimen nadat ze ermee gespeeld hebben. Dan beseffen ze ook dat dat tijd kost. En dat het klusje nog vervelender wordt als ze meer speelgoed zouden hebben. 

3. Op pad met een boodschappenlijst

Geef je kids een eigen boodschappenlijstje wanneer je boodschappen doet. Zo leer je ze te winkelen voor de spullen die ze nodig hebben, en niet als een kip zonder kop door de supermarkt te lopen. Willen ze snoep? Vraag dan of dat op de lijst staat. Als het erop staat, koop je het. Zo niet, dan niet. Maar dan staat er vast wel wat anders op het lijstje dat in het karretje mag.

4. Geef jonge kinderen zakgeld

Zakgeld helpt kinderen om te begrijpen dat het tijd kost om iets bij elkaar te sparen. Dat tijd en geld dus vaak met elkaar verbonden zijn. Als je ze ook nog klusjes laat doen tegen betaling, bijvoorbeeld de auto schoonmaken, snappen ze dat je vaak ook moeite moet doen voor geld. Dat het dus niet zomaar uit de lucht komt vallen. Je zult merken dat ze zuinig op hun geld worden, omdat het niet zomaar in hun portemonneetje belandt. Het geld zomaar uitgeven aan het eerste wat ze tegenkomen, vinden ze dan meteen een minder goed idee.

consuminderen kinderen

5. Kapotte spullen niet direct weggooien

Oma’s kunnen vaak van alles met een naaimachine maken of repareren. Door je broek te repareren, leer je je kids dat een gat in je broek niet direct betekent dat hij in de prullenbak hoeft. Als het echt niet te repareren valt, kijk dan bijvoorbeeld of je wat bij een tweedehands zaak op de kop kunt tikken en neem je kids hiermee naartoe. Zo merken ze dat wanneer iets stuk is, het niet zomaar vervangbaar is. Hopelijk gaan ze dan voorzichtiger met hun spullen om.

Tuurlijk willen we onze kinderen nooit het gevoel geven dat er geen geld is, of dat papa en mama iets niet kunnen betalen. Dan maak je van geld iets negatiefs en dat hoeft helemaal niet.

Maar ze van jongs af aan meegeven dat het allemaal niet vanzelfsprekend is, is ontzettend waardevol voor hun latere leven. Ze leren zo de waarde van geld. Vergeet niet dat je juist een goede ouder bent door ze dit soort waardevolle lessen mee te geven.

Ze zullen nooit op hun jeugd terugkijken en zeggen: ik kreeg zo lekker veel speelgoed. Het gaat om andere dingen. Dat weet jij, dat weet ik, dat weten zij hopelijk ook.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek