5 praktische tips om je puber te leren omgaan met geld

Pubers moeten binnen een paar jaar zelfstandig hun geld beheren. Dus is het nu tijd om ze slim te leren omgaan met geld. Wij delen vijf tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Je gunt je puber een financieel zorgeloos leven. Maar je wilt hem of haar ook leren dat spullen geld kosten. En dat elke week een nieuwe trui of schoenen kopen niet altijd kan. Misschien wil je puber meer zakgeld en kleedgeld dan jij kan of wil geven. Hoe ga je daarmee om? Hoe maak je geldafspraken?

Tip 1: kleedgeld of zakgeld

Door je puber een vast budget te geven, leert hij of zij dat-ie niet zomaar alles kan kopen. Is het geld op? Dan is het ook echt op.

Ga samen zitten en bespreek wat jij als ouder betaalt. En wat je puber zelf moet betalen. Maak een lijst. Jij zet daar alles op waarvan je vindt dat je puber het moet kopen van zijn kleedgeld. Je puber schrijft op wat hij wíl kopen. Samen kom je tot een compromis, wat er van het zak- of kleedgeld gekocht moet worden. En wat jij als ouder betaalt.

Wat is een goed bedrag voor kleedgeld of zakgeld? Dat verschilt per leeftijd. Check hier een overzicht met adviesbedragen.

Tip 2: meer geld nodig? Zoek een bijbaantje

Wil je puber meer geld hebben dan jij wil of kan geven? Dan kan hij of zij een paar uurtjes per week gaan werken. Of vakantiewerk doen. Dat is een mooie aanvulling op het zak- of kleedgeld. Je mag best helpen bij het vinden van zo’n eerste bijbaantje. Klusjes in en rondom huis kunnen natuurlijk ook, maar wel alleen wanneer je het werk echt nodig hebt en je een realistisch salaris betaalt. Anders valt het later, in het echte leven, zo tegen.

Tip 3: samen een financieel doel

Stel samen met je puber financiële doelen. Wil je puber bijvoorbeeld graag een nieuwe smartphone? Laat zien hoe hij of zij dat voor elkaar krijgt door elke keer een deel van het kleedgeld opzij te zetten. Zoek samen op hoe duur de telefoon is en reken uit wat-ie elke maand moet sparen. Maak een leuk schema, hang op de koelkast en bespreek eens per week hoe het ermee gaat.

Zo’n financieel doel motiveert om meer geld te verdienen, extra te sparen en niet meteen al het zak- of kleedgeld uit te geven. Zo laat je je puber nadenken over een grote aankoop en leer je hem of haar vooruit te plannen.

Tip 4: jij hebt een voorbeeldfunctie

Als ouder ben je het voorbeeld voor je puber. Heb jij je financiën op orde, dan is de kans groot dat je puber daar een voorbeeld aan neemt. En andersom. Geef je heel makkelijk geld uit? En kijk je niet of nauwelijks naar prijzen? Dan zal je puber dat waarschijnlijk exact zo doen.

Laat bijvoorbeeld zien hoeveel de wekelijkse boodschappen kosten. Neem je puber mee naar de supermarkt met jullie gezinsbudget. En maak hem of haar bewust hoeveel je daarvan kunt kopen. Waarschijnlijk is de boodschappenkar minder vol dan je puber zou denken.

Tip 5: maak het een onderwerp van gesprek

Open praten over geld helpt je puber enorm. Het laat ze nadenken over geldkeuzes. Ook als het de verkeerde keuze blijkt te zijn. Vertel ze dat fouten maken niet erg is. Want daar leer je van. Maar dat schulden maken ook kan zorgen voor problemen.

Neem je kinderen daarom mee in je eigen proces. Tuurlijk, je puber hoeft niet alle ins en outs te weten van jouw financien. Maar maak van geld niet iets geheimzinnigs. Vertel ze bijvoorbeeld hoe jij je inkomsten en uitgaven op een rij zet. Hoeveel je elke maand probeert te sparen. En dat geld lenen altijd geld kost.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’