5 manieren om gratis te sporten

Sporten duur? Wel als je naar de sportschool wilt of yogalessen volgt. Heb je daar geen geld voor of wil je het er niet aan uitgeven? Sporten kan ook gratis. Renée legt uit hoe.

Het was mijn grote goede voornemen dit jaar. Sporten! Je leest het goed: het WAS mijn goede voornemen. Mijn man en ik bezochten een aantal sportscholen en vergeleken prijzen en wat ze daarvoor boden. Iedere keer wanneer ik een sportschool binnen stapte, dacht ik: bleh. Ik voelde me gewoon niet fijn daar. Sommige sportscholen heb ik niet verder gezien dan de entree. Ik zag al die opgepompte mannen zich in het zweet werken en dacht: no way. Hier ga ik echt niet tussen staan.

Ook bij sportscholen waar het toegankelijker oogde en voelde, heb ik me uiteindelijk niet ingeschreven. Ja, een paar proeflessen. Dat ging prima. Om uiteindelijk toch tot de conclusie te komen: dit is niks voor mij. Dit ga ik niet volhouden. Het past gewoon niet in mijn leven (eigen bedrijf, twee kinderen, en zo nog wat meer verantwoordelijkheden), maar het past ook niet bij wie ik ben. Ik spendeer mijn zeldzame vrije tijd veel liever aan andere dingen. Natuurlijk: dat lijf van mij moet wel bewegen. Dus probeer ik die beweging op andere manieren te krijgen. Manieren waar ik bovendien geen duur abonnement voor nodig heb. Ik ga met mijn kinderen naar de speeltuin en duw, fiets en ren met ze. Ik breng ze iedere ochtend lopend naar school en loop daarna door naar kantoor. Toch een goed kwartier bij elkaar. Ik stofzuig en in de zomer ben ik graag buiten in de tuin bezig. Zo krijg ik toch wel wat beweging bij elkaar.

5 manieren om gratis te sporten

Ik zet 5 manieren om gratis (of heel betaalbaar) genoeg beweging te krijgen voor je op een rij.

 • Ga tuinieren.
  Wanneer ik onkruid uit de grond trek, veeg of hark staat het zweet vaak op mijn voorhoofd. Je gebruikt al je spieren, bent lekker buiten en je creëert ook nog iets moois, namelijk een heerlijke tuin. Ik zeg: drie vliegen in één klap.

 • Koop een yogamatje en ga voor de tv sporten.
  Er staan oneindig veel yogalessen op YouTube. Helemaal gratis en voor niets. Online vind je niet alleen maar yogalessen. Zoek op YouTube maar eens op Exercise TV. Er verschijnen trainers die met je springen, rennen en buikspieroefeningen doen. Het enige wat jij nog moet doen is je meubels een beetje aan de kant schuiven.

 • Download een app om mee te sporten.
  Bijvoorbeeld Sworkit. De app is gratis en je hoeft geen lid te worden. Je vindt er honderden oefeningen met daarbij een video van de oefening. Je kunt je voortgang ook in de app bijhouden.
 • Ga lekker wandelen of rennen.
  Ja, deze tip is misschien een open deur, maar hoort hier wel thuis. Vind je het moeilijk om alleen vol te houden? In ieder dorp en in elke stad zijn er wel hardloop- of wandelclubjes. En die zijn in de meeste gevallen ook gewoon gratis.

 • Zoek in je schuur naar een springtouw.
  Misschien heb je er nog een liggen van je kinderen of uit je eigen jeugd. Springtouwen is weer immens populair. En effectief, trouwens. Zo’n 10 minuten touwtje springen heeft net zulke gezondheidsvoordelen als 45 minuten hardlopen.

Op deze manieren hoeft geld geen reden te zijn om niet te bewegen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop