5 geldzaken die je nog voor 2022 moet regelen

Nog een paar weekjes, en dan is het alweer 2022. Wat vliegt de tijd! We gaan lekker feestvieren, maar Saskia geeft je eerst nog vijf geldzaken om voor het einde van het jaar te regelen.

Als student vierde ik een keer oud en nieuw in Groningen. Bij een vriendin. In zo’n groot studentenhuis. Na een treinreis van 3 uur had ik er helemaal zin in. Vol in de glitters was ik er klaar voor. Maar wat deed zij? Ze was al de hele middag bezig met zorgverzekeringen vergelijken. Ik begreep er geen snars van. Want daar had ik me nog nooit druk om gemaakt. Mijn zorgtoeslag dekte zo ongeveer de premie. Dus ik vond het allemaal wel prima.

Nu, wat jaartjes later, kijk ik daar toch anders tegenaan. Einde jaar kijk ik goed naar mijn geldzaken en ook hoe ik zo voordelig mogelijk het nieuwe jaar inga. Wil jij dat ook?

1.      Check je zorgverzekering

Het einde van het jaar is natuurlijk oliebollen eten, kerstlampjes all over the place en je volstoppen met chocoladepepernoten. Maar het is ook ‘zorgverzekering seizoen’. Kortom: de nieuwe premies zijn bekend en je kan – als je wil – overstappen.

Zo is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering ruim €500 per jaar. Voor aanvullende verzekeringen is het nog meer: zo’n €50 per maand.

Vraag jezelf af: zit je nog goed? Of is het slim om over te stappen van zorgverzekering?

Kijk wel goed naar de voorwaarden. Een lage premie is fijn, maar soms kleven er nadelen aan. Zoals geen vrije keus uit zorgaanbieders. Waardoor je misschien alsnog duur uit bent. Ook de dekking speelt mee. Dus wat krijg je wel en niet vergoed.

2.      Koop en betaal wat je van plan was

1 januari 2022 is een belangrijke datum. Waarom? Omdat de Belastingdienst dan peilt hoeveel vermogen je hebt. Dus je spaargeld plus beleggingen. Komt het boven het heffingsvrije vermogen uit? Dan betaal je vermogensbelasting.

Maar ook voor je toeslagen is deze datum belangrijk. Deze peildatum wordt gebruikt voor de ‘vermogenstoets’. Klinkt lastig, maar is eigenlijk simpel.

Voor de huurtoeslag mag je bijvoorbeeld maximaal €31.340 aan vermogen hebben. Heb je meer? Dan vervalt je recht op deze toeslag. Zelfs als je een laag inkomen hebt.

Ook de zorgtoeslag en het kindgebonden budget hebben zo’n grens. De exacte bedragen vind je op de site van de Belastingdienst. 

Vraag jezelf af: welke grote uitgaven wilde ik toch al doen? En kan dat nu?

Als je in de buurt van de grens komt, kan het slim zijn om het saldo op je bankrekening vóór 1 januari te verlagen. Dat doe je niet door random met geld te strooien. Maar denk even na of je (grote) uitgaven sowieso al wilde doen. Of liggen er nog wat rekeningen te wachten. Misschien wil je extra aflossen op je hypotheek. Zo verlaag je je vermogen en zorg je dat je onder die grens blijft.

3.      Maak je schulden prioriteit

Hoe lekker is het om met een schone lei 2022 in te gaan? Je geldzaken op orde brengen en schulden aflossen is altijd een goed idee. Maar wist je dat je sommige schulden ook mag aftrekken voor de belasting. Ik wist dat zelf niet. Totdat ik een plan maakte om mijn studieschuld in 2022 te halveren.

Er geldt een drempel van €3.200. Het deel daarboven mag je aftrekken. En zo betaal je onder aan de streep minder belasting. Niet alle schulden mag je aftrekken, hoor. Studieschuld bijvoorbeeld wel, hypotheekschuld niet. Op de site van de Belastingdienst vind je een lijstje.

Vraag jezelf af: kan ik extra aflossen op mijn schulden? En scheelt dat belasting?

Zo kun je bijvoorbeeld je 13e maand gebruiken om extra af te lossen. Of een deel van je spaargeld, zodat je boven die drempel uitkomt.

4.      Een schenking als kerstcadeau

Ben je van plan om je kinderen (of iemand anders) geld te schenken? Doe dat dan nog in 2021. Want dit jaar geldt er een eenmalige verhoging van €1.000 op het bedrag dat je belastingvrij mag schenken. Dat scheelt dus schenkingsbelasting.

Ook gaan er geluiden om de jubelton volgend jaar af te schaffen. Dit is de schenkingsvrijstelling van ongeveer een ton voor het kopen van een huis. Of dit gebeurt is nog niet zeker. Maar wel iets om over na te denken.

Vraag jezelf af: een schenking, kan ik die nu al doen?

Oké, leg niet ineens allemaal cheques onder de kerstboom. Maar als je zo’n schenking toch al van plan was, kun je ‘m maar beter nu doen.

5.      Maak een financieel plan!

En als laatste: gun jezelf de tijd om een financiële planning te maken. De decembermaand is ook tijd voor bezinning. Denk eens na over je geldzaken. Wat ging er goed? Wat kan beter? Goede voornemens hoeven niet altijd te gaan over afvallen, meer sporten en stoppen met roken. Ze kunnen net zo goed over je bankrekening gaan.

Vraag jezelf af: wat zijn mijn doelen? Wat wil ik in 2022 bereiken?

Met een beetje schuiven hier en daar kun je dus best wat besparen. Misschien staat je hoofd er totaal niet naar. Maar juist nu je financiën en geldzaken goed op een rijtje zetten, gaat je echt helpen het nieuwe jaar goed te beginnen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop