5 bizarre weetjes over hoe Nederland spaart – en wat jij daarvan kunt leren

Denk jij dat sparen niet zo best gaat? Nou, vergaap je dan even aan deze cijfers over het spaargedrag van Nederlanders. Dan valt het bij jou waarschijnlijk toch wel mee.

Het haalde al heel wat nieuwswebsites. Het spaaronderzoek dat Rabobank deed. Een paar schokkende cijfers die koppen in kranten werden: ruim een derde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar heeft minder dan €3.000 spaargeld. Twee van de drie Nederlanders zou meer willen sparen. Misschien schrik je ervan? Of valt je eigen saldo in vergelijking toch wel mee? Ik spitte het volledige onderzoek door en ontdekte nog 5 bijzondere cijfers. En het zou hier PorteRenee niet zijn, als we er gelijk wat tips bij geven die je helpen om je financiën rooskleuriger te maken.

Sparen voor de lange termijn vinden we moeilijk!
Van de mensen die spaart, doet 60% dat voor uitgaven voor de komende vijf jaar. Die vijf jaar is net zo’n grens die te overzien is. Als ik je vraag waar je over vijf jaar bent, kun je daar vast wel een voorstelling bij maken. Vraag ik je hoe jij erbij zit over 30 jaar of op de dag dat je met pensioen gaat (bij mij op mijn 69e) dan hebben de meeste mensen geen idee. Ik ook niet! Ik zou zeggen: breek ook langetermijnspaardoelen (wow, wat een mooi galgje-woord) op in blokjes van doelen die wat dichterbij liggen. Zelfs als je daarvoor jezelf voor de gek moet houden. Spaar je voor de studie van je kind? Voelt dat nog wel erg ver weg? Deel die studiekosten dan op in jaren. Dus: de komende twee jaar sparen we voor het eerste schooljaar. De twee jaar erna sparen we voor schooljaar 2. En zo door. Zo voorkom je dat je je motivatie verliest omdat het doel nog zo ver weg voelt.

Van de Nederlandse millennials die €6.000 netto per maand verdient of meer, spaart 12,5% niet.
Die geven iedere maand alles wat binnenkomt weer uit. Vaak denken mensen dat sparen pas gaat wanneer je een dik inkomen hebt. Niet altijd waar. De vaste lasten gaan met het groeien van het inkomen ook vaak omhoog. Duurder huis, duurdere auto, dure vrouw of man misschien? En dus kan iemand die €6.000 netto verdient per maand onder de streep net zo arm zijn of rijk zijn als iemand die €2.000 netto vangt en heerlijk lage vaste lasten heeft. Of sparen lukt heeft dus echt niet alleen te maken met je inkomen, maar net zo goed met je uitgaven.

sparen

Er zijn mensen die niet weten hoeveel spaargeld ze hebben. Het is een cijfertje ergens onderaan een onderzoekje. Toch valt het me op. Hoe kun je nu niet weten hoeveel er op je spaarrekening of in je spaarvarken zit? Daar werk je hard voor, dat heb je super gedisciplineerd weggezet. Well done. En dan vergeet je het?

Het doet me denken aan iets wat mij jaren geleden gebeurde, voordat ik met mijn financien aan de slag ging. Toen ontdekte ik dat ik op een vergeten spaarrekening, nog € 1500 had staan. Ik weet niet meer precies hoe ik daarachter kwam, maar het was een samenloop van omstandigheden.

Superrelaxte meevaller, natuurlijk. Volgens mij heb ik het meteen uitgegeven (oeps!) Nu denk ik: hoe kon dat gebeuren? Ik heb tegenwoordig een Google Drive bestandje (maak die vooral ook aan) waarin ik keurig iedere maand even opschrijf wat er op mijn spaarrekening(en) staat. Zomaar even €1500 kwijtraken, gaat mij niet meer gebeuren.

Nog geen 4% van de ondervraagden maakt financiële meevallers/extra inkomsten meteen over naar de spaarrekening. Een belastingteruggave, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, erfenis, schenking. Hoppa, even internetbankieren en er spaargeld van maken. Dit is echt dé manier om je spaartempo een beetje op te krikken. Dan gaat sparen opeens een stuk harder dan wanneer je €50 per maand wegzet. Doe je dat elk jaar, dan word je vanzelf rijk zonder dat je er iets voor hoeft te laten. Want extra geld mis je niet.

Bijna de helft van de ondervraagden is niet tevreden over hoeveel ze nu sparen.
Ze zeggen: ‘We zouden meer willen sparen, maar dit gaat voorlopig (waarschijnlijk) niet lukken.’ Hier word ik, eerlijk gezegd een beetje verdrietig van. Het klinkt ook zo passief. Ik zou wel willen, maar ja *haalt schouders op* dat zit er niet in. Natuurlijk weet ik dat er mensen zijn voor wie dit echt de werkelijkheid is. Dat er echt geen ruimte is. Toch denk ik: voor een grote groep geldt: waar een wil is, is een weg. Als je (misschien zelfs samen) €50 euro per maand weg kan gaan zetten door ergens op te besparen, is dat na 10 jaar wel mooi (bij een gemiddelde rente/rendement van 3%) een kleine €7.000. Dat is een leuke aanbetaling op een koophuis, een sabbatical of het begin van een lekker pensioen. Wil je sparen? Zoek dan naar mogelijkheden. En heel veel mensen zullen deze kunnen vinden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’