4 manieren om te besparen op het doen van de was

De was doen kost je jaarlijks best een hoop geld. Dat kan goedkoper. Renée geeft je 4 tips om flink te besparen op wassen.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons lijkt die wasmachine continu te draaien. Mijn kinderen lukt het nog steeds niet om hun outfit de hele dag schoon te houden, zodat ze het de volgende dag weer kunnen dragen. Nope, het gebeurt zelden. Ik klaag er nu een beetje over, maar gun ze al het geravot en alle spelletjes buiten waarvan je knieën groen en bruin worden natuurlijk wel. Toch is wassen niet mijn hobby. Mijn man doet het meestal, geef ik eerlijk toe.

Wij hebben een droger maar gebruiken deze eigenlijk bijna nooit. Dat helpt al enorm bij het besparen op de was. Het heeft nog meer voordelen. Zo slijt mijn kleding minder snel nu ik het niet meer in de droger doe, en hoef ik dus minder vaak nieuwe kleren te kopen. Ik vond het ook irritant dat alles er zo gekreukt uit kwam. Ik heb een hekel aan strijken! Nu hang ik de kleding nat aan een hangertje op en droogt het vrij kreukloos op. Scheelt weer de energie die je strijkbout vraagt. Maar ook het wassen zelf kan goedkoper.

Wij gebruiken de onderste 4 tips om die kosten flink naar beneden te brengen.

1. Heeft je wasmachine een eco-stand? Gebruik deze dan vooral. Het wassen duurt langer, maar de machine gebruikt niet alleen minder water maar ook minder energie. Dat scheelt flink. Wist je dat een wasje op 60 graden gemiddeld 21 cent kost en op een eco-stand nog maar 15 cent? Dat scheelt de rest van je wassende leven best een hoop geld.

2. Heb je een dubbele meter? Dan worden er twee verschillende tarieven gerekend voor het gebruik van stroom, namelijk het dal- en het piektarief. Het daltarief is lager en dus is het goedkoper om ‘s avonds je wasjes te draaien. De tijd waarop het daltarief ingaat verschilt, maar ligt meestal rond 20.00 of 21.00 uur.

3. Je hoeft tegenwoordig niet al je wasjes meer op 60 graden te wassen. Soms gaat vuil zelfs beter uit je kleding met koud water, zoals het zweet uit je sportkleding. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als op 40 graden. Een wasje draaien op een temperatuur van 15 graden kost je nog maar 3 cent aan energie per wasbeurt. Probeer het eens.

4. Er zijn tegenwoordig allerlei innovaties op het gebied van wassen op de markt. Steeds meer alternatieven voor een duur wasmiddel steken de kop op. Ken je bijvoorbeeld de wasbal al? Dat is een plastic ei met korrels van mineralen erin. Verwacht niet de geur van bloesem, maar je was is met dit navulbare ei wel schoon en je hebt het milieu niet belast.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!