20% besparen op je boodschappen doe je zo

Boodschappen zijn elke maand een flinke hap uit je inkomen. Kan het goedkoper? Met een beetje tactiek, zeker! Wij geloven dat je met deze tips van Saskia zeker 20% kan besparen op je boodschappen.

Wat iemand uitgeeft aan boodschappen, verschilt enorm. De een is in z’n eentje makkelijk €400 per maand kwijt. Terwijl een ander het met €200 moet doen voor een heel gezin. Boodschappen is zo’n typische kostenpost waar je – als je geen strak budget hebt – zonder dat je het door hebt, veel meer aan uitgeeft dan je denkt.

Wij beweren in de kop van dit artikel dat je met onderstaande tips 20% op je boodschappen kunt besparen. We gaan er daarbij vanuit dat je nu nog zomaar de winkel in loopt en wat uit de schappen pakt. Doe je al gestructureerd boodschappen, dan zal het minder zijn.

Boodschappen zijn steeds duurder

Veel mensen weten niet precies wat ze uitgeven aan boodschappen. Of wat ‘normaal’ is. Ook worden boodschappen steeds duurder. Waardoor je meer uitgeeft. Gemiddeld genomen gaan we er in 2022 €40 per maand op achteruit.

Wat je uitgeeft aan boodschappen, hangt af van veel dingen. Zoals je gezin. Heb je kinderen? Dan geef je meer uit dan wanneer je single bent. Ook het geslacht en de leeftijd tellen mee. Mannen en pubers eten gewoon meer.

Volgens het Nibud (= Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) was een gemiddeld gezin – twee ouders plus twee kinderen – in 2017 zo’n €435 per maand kwijt aan boodschappen. In 2022 is dat €660 per maand. Terwijl er zat mensen zijn die een veel kleiner budget hebben. Bijvoorbeeld €50 per week.

Plan vooruit met je voorraadkast en vriezer

Wie boodschappen doet zonder budget, koopt wat hij nodig heeft. En staat minder stil bij de kassabon. Of je gaat gelijk na je werk langs de supermarkt, en beslist dan pas wat je wilt eten. Grote kans dat je (te) veel uitgeeft.

Minder uitgeven aan je boodschappen begint daarom bij bewustwording. Weten wat je precies uitgeeft. En wat de producten die je koopt, kosten. Vervolgens ga je vooruit plannen.

Je bespaart als je in maanden denkt. Producten die in de aanbieding zijn en kiloverpakkingen, daar eet je vaker van. Dus niet in één week. Een kilo rijst of gehakt is bijvoorbeeld goedkoper dan een kleiner pak. Je pakt wat je nodig hebt, en de rest leg je in je voorraadkast of vriezer. Hou wel een beetje oog voor dierenwelzijn, als je die ruimte hebt financieel.

Kijk dus verder dan die ene week. En plan vooruit. Wat je nu in de aanbieding koopt en in je vriezer legt, hoef je de week erna niet te kopen.

Besparen op boodschappen? Eet met het seizoen mee

Je goed gevulde voorraadkast en vriezer zijn je beste vrienden. Aanbiedingen, producten met korting die de uiterste verkoopdatum naderen en bulkacties kun je erin kwijt. Neem wat je in voorraad hebt als basis. En kijk met welke ingrediënten je dat kunt aanvullen.

Bijvoorbeeld met seizoensgroenten. Die zijn vaak een stuk goedkoper. Zoals drie preien voor €1. Courgettes voor €0,50. Sla groente groot in en kook wat meer. Grotere porties maken is vaak goedkoper dan afgepaste maaltijden. Wat je overhoudt, leg je in de vriezer. En eet je een dag of paar dagen later.

Of je varieert met de groenten. Heb je een kilo wortels gekocht? De eerste dag maak je een ovenschotel. En de dag erna een heerlijke hutspot.

Ga niet elke dag naar de supermarkt

Zonder plan op pad gaan. Die fout maken veel mensen. We lopen naar de supermarkt. En zien daar wel wat we kopen. Zo koop je vaak veel meer dan je nodig hebt. En geef je dus meer uit.

Beperk jezelf daarom door maar één of twee keer in de week boodschappen te doen. Dit laat je nadenken wat je écht nodig hebt. Je maakt een lijstje. En koopt alleen dat wat erop staat. Wie minder vaak boodschappen doet, koopt ook minder.  

Koop niet alles bij één winkel

Basisproducten, zoals melk, yoghurt, hagelslag en brood, koop je waar ze het goedkoopste zijn. A-merken zijn duurder. Maar lang niet altijd lekkerder. Kijk dus welke supermarkt voor jou het voordeligst is.

Elke supermarkt heeft eigen aanbiedingen. Check bij welke winkel je kunt inslaan. Denk hierbij niet alleen aan eten en drinken. Je hebt bijvoorbeeld ook wasmiddel, wc-papier en schoonmaakmiddelen nodig. Maak slim gebruik van de aanbiedingen. Koop wel alleen de aanbiedingen die je echt nodig hebt. En niet ‘omdat het in de aanbieding is’. Dan geef je alsnog meer uit dan je wilde.

20% besparen op je boodschappen

Het lijkt een hele opgave. Zo bewust bezig zijn met je boodschappen. In ’t begin kost het wel even wat moeite. Maar voordat je het weet doe je boodschappen als een pro. En blijf je lekker binnen je budget door te besparen op je boodschappen. Zo doe je dat:

  1. Check je voorraadkast en vriezer: wat sla je groots in en wat heb je nog liggen?
  2. Maak een weekplanning en boodschappenlijstje: wat ga je deze week eten en wat heb je daarvoor nodig?
  3. Actuele aanbiedingen: waar koop je de producten op je lijstje of voor in je voorraad het goedkoopste?
  4. Houd je aan je lijstje: koop alleen wat je écht nodig hebt of wat je in voorraad nodig hebt.
  5. Kijk naar je resultaat. Zie je dat het lukt? Dat motiveert! En je mag jezelf dan best belonen met wat lekkers of een fles wijn 😉

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop