18 bespaartips van vrekken op een rij

Je kunt lachen om de bespaartips van vrekken, maar je kunt er ook je voordeel mee doen. We zetten ze op een rij. Haal eruit wat je toe kunt passen en glimlach om de rest.

Tip 1

Niet meer elke dag douchen. En gebruik voor de overige douchebeurten een kookwekker. Zet ‘m op 3 minuten. Bespaart je water en dus energiekosten. Nog meer besparen? Kies voor koud douchen. Ben je gelijk goed wakker.

Tip 2

Verwarming laag, trui aan. Ook hier geldt: lagere energiekosten. De verwarming een paar graden omlaag scheelt enorm op je gasverbruik. Wel tot zo’n € 90 per jaar per graad. Dus pak die trui, sloffen en dat dekentje, en draai de verwarming terug.

Tip 3

Een lamp laten branden in een ruimte waar je toch niet bent? Zonde! Loop een rondje door je huis en doe alle onnodige lampen uit. Heb je alle gloeilampen al vervangen door spaar- of ledlampen? Scheelt best wat, hoor.

Tip 4

De warmte blijft beter in je huis door oude kranten onder vloerkleden te leggen. Kranten hebben een isolerend effect. Doe gordijnen dicht en hang een kleed voor buitendeuren. Zo blijft de kou buiten de deur. En let op je meubels. Staan ze voor de verwarming? Niet doen! Dat houdt de warmte tegen.

Tip 5

Doe je wasdroger de deur uit. Dat ding gebruikt ontzettend veel stroom. Niet nodig! Want buiten droogt je was ook wel. Check wel even het weerbericht en plan je wasjes op een zonnige dag.

Tip 6

Verkoop alles wat je niet nodig hebt. Een zolder vol rommel? Verdien er wat aan. Someone’s trash is someone’s treasure. Ook als je denkt dat het waardeloos is. Zoals een doos oude boeken, CD’s, een kapotte mountainbike of mobiele telefoons uit de prehistorie. Overal valt wel wat aan te verdienen.

Tip 7

Water koken voor een kopje thee? Giet de waterkoker niet vol. Want dan heb je gegarandeerd meer dan je nodig hebt. Pak alleen het water dat je echt nodig hebt. Meer niet.

Tip 8

Drink water. En geen frisdrank of alcohol. Drinken kopen kost je geld en wat je drinkt is nooit gezonder dan water. Met alleen water drinken red je het ook wel.

Tip 9

Doe boodschappen als je haast hebt. Je hebt dan geen tijd om overal bij stil te staan. Zo koop je alleen het hoognodige. Ga vooral niet naar de supermarkt als je honger hebt of je verveelt. Je komt thuis met allerlei dingen die je niet nodig hebt.

Tip 10

Leg jezelf op om minimaal één dag per week helemaal niks uit te geven. Nul euro, geen cent. Neem eigen lunch mee naar je werk. Koop geen koffie of broodjes. Ga niet naar de supermarkt, en kijk wat er nog in je vriezer ligt. Zo zie je dat het best makkelijk is om niks te kopen. En wie weet ga je naar twee dagen, of drie, of vier.

Tip 11

Pak vaker de fiets. Scheelt benzine en is goed voor je lijf. Kun je je sportschool abonnement ook gelijk opzeggen. Investeer in een paar grote fietstassen, want boodschappen doen op de fiets lukt prima.

Tip 12

Zeg je tv-abonnement op. Alles is tegenwoordig online terug te kijken. En zeg nou eerlijk: kijk je meer Netflix of journaal?

Tip 13

Iets uitprinten? Verklein eerst de letters en print dubbelzijdig. Scheelt weer een velletje papier en wat inkt.

Tip 14

Iedereen met een mobieltje heeft geen vaste telefoon nodig. Dubbelop. Want je belt alleen nog met je mobiel, toch? Zeg dan je vaste telefoonabonnement op.

Tip 15

Gooi oude, kapotte kleren niet weg. Maar maak er lappen van om mee schoon te maken. Bijvoorbeeld om je schoenen te poetsen. Zo recycle je je eigen kleren. En hoef je geen doekjes te kopen.

Tip 16

Vaak gebruiken we te veel. Zoals wasmiddel, shampoo en macaroni. Meestal is de helft ook wel genoeg. Want wat overblijft, belandt bij het afval. Zonde! Probeer daarom alles te halveren. Was je haar met minder shampoo. Doe de helft wasmiddel in de wasmachine. En kook de helft pasta. Eigenlijk kun je dit met van alles doen. Wedden dat bij veel dingen de helft ook wel genoeg is?

Tip 17

Heb je iets nodig? Kijk om je heen. Je hoeft niet gelijk naar de winkel te rennen. Wie weet ligt er wel een creatieve oplossing voor je neus. Kun je het probleem oplossen met iets wat je al in huis hebt? Vaak wel. En zo niet, kijk dan eerst bij gratis af te halen spullen.

Tip 18

De laatste van de bespaartips: vaak geven we onnodig geld uit. Omdat we ons vervelen, uit ontevredenheid of als afleiding. Emoties, dus. Voor een shotje geluksgevoel. Niet doen. Het kost je geld, en die piek duurt maar even. Voel je een mweh-bui aankomen? Ga naar buiten. Loop of fiets het van je af. Laat je pinpas thuis. En je komt terug als een ander mens, zonder geplunderde bankrekening!

En natuurlijk hoort deze vrekken-tip er ook een beetje bij: laat je theezakje na gebruik drogen en gebruik ‘m opnieuw. Gaat deze je een beetje te ver? Ons stiekem ook, hoor.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.