Sparen zonder hoog inkomen: deze tips helpen je

Leuk, al die succesverhalen van mensen die modaal of meer verdienen. Maar hoe spaar je als je niet zo’n hoog inkomen hebt? Renée geeft vijftien tips om te sparen.

Toen ik net begon met werken, wilde sparen niet echt lukken. Dat lag eraan dat ik weinig verdiende, maar ook aan dat ik een groot gat in mijn hand had. Alles wat binnenkwam, vloog er weer uit. Ik dacht dat sparen met mijn inkomen niet mogelijk was. Tot ik ergens een interview las met een vrouw die van haar bijstandsuitkering toch nog elke maand € 50 opzij wist te zetten. Ik las het met rode wangen van schaamte. Als zij dat kon, moest ik het toch zéker kunnen.

Dus ik ben volop aan het sparen geslagen. Inmiddels is sparen onderdeel geworden van onze vaste lasten. Wil het bij jou nog niet lukken? Dan geef ik vijftien tips die helpen een beetje meer over te houden, zodat je kunt sparen. Sommige tips helpen je veel geld over te houden, sommige tips helpen je een klein beetje meer geld over te houden. Haal je neus niet op voor de kleine besparingen, het gaat om het totale bedrag dat je met al deze besparingen, groot en klein, elke maand op je spaarrekening kunt zetten.

Tip 1: leer zoveel mogelijk zelf

Een knoop aanzetten op een broek of een gat in je spijkerbroek repareren. Vroeger kon bijna iedereen dat en nu niet meer. De band van je fiets laten plakken kost bij de fietsenmaker al snel € 15, terwijl je dat met een bandenplaksetje van een paar euro en wat uitleg op YouTube prima zelf kunt. Online vind je volop uitleg, handleidingen en video’s die je door dit soort klusjes heen helpen. 

Tip 2: ontdek de regelmaat van je favoriete kortingen

Zo koop ik graag toiletspullen bij een drogist die eens in de zoveel tijd een 1+1 actie doet. Dat scheelt me toch 50%. Zo zul jij ook je favoriete acties hebben. Zet in je agenda wanneer de actie is en ontdek het patroon. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat die aanbieding er elke eerste van de maand is, hoef je nooit meer de volle prijs te betalen. 

Tip 3: verkoop je oude spullen

Ik doe dat structureel elke maand. Dan ga ik de speelgoedkast van mijn kinderen door: waar wordt nooit meer mee gespeeld? Welke kleding past niet meer? Welke spullen in huis gebruik ik niet of vind ik niet meer leuk? Hup: online ermee. 

Tip 4: spaar zegeltjes

Het klinkt een beetje truttig maar zegeltjes sparen bij de supermarkt geeft je meer rente dan op je spaarrekening. Je koopt de zegels bij je boodschappen, plakt ze ouderwets in een boekje of ze verschijnen in een app. Wanneer de kaart of het boekje vol is, kun je ze inleveren voor geld. Je krijgt meer geld terug dan je uit hebt gegeven aan de zegels. Gratis extra geld dus, wat je vooral niet moet laten liggen.

Tip 5: durf te onderhandelen

Zeker bij grotere aankopen, is daar vaak ruimte voor. Doe vooronderzoek online en vertel het als je het product elders goedkoper hebt gezien. Schaam je niet: veel winkels zijn hier gewoon op ingesteld.

sparen zonder hoog inkomen

Tip 6: kies een bank met een aantrekkelijke spaarrente

Langzaam krijgen we weer wat spaarrente. Nog steeds niet veel, maar hé met alle kleine beetjes zijn we blij. Maar wist je dat je bij een aantal banken wel een aantrekkelijke spaarrente krijgt? Bijvoorbeeld bij bunq (2,46%, aug 2023 via Easy savings) of bij de Spaanse Openbank (tot 3,00%, aug 2023). Of via Raisin (tot 2,65%, aug 2023 via Renault Bank). Raisin is trouwens geen bank, maar een platform waar je spaarrekeningen bij banken uit de EU kunt openen. Lees van tevoren wel even goed de voorwaarden. En kijk of de bank bij je past. Want elke bank heeft andere voorwaarden.

Tip 7: check je abonnementen

Tegenwoordig kun je overal wel een abonnement voor afsluiten. Voor je tandenborstel, onderbroeken, lenzen, sokken. En dan nog voor heel wat streamingsdiensten. Al die abonnementen bij elkaar kosten behoorlijk wat geld. Dus check je abonnement eens. Heb je écht elke maand een nieuwe onderbroek nodig? Gooi alle abonnementen eruit waar je ook prima zonder kunt.

Tip 8: stel sommige kosten een beetje uit

Stel het tripje naar de supermarkt nog een dagje uit en eet uit je voorraadkast. Als je dat elke week doet, bespaar je gedurende een jaar veel geld. Ga je nu elke zes weken naar de kapper? Kijk eens hoe het gaat als je dat oprekt naar zeven weken. En doe dat trucje ook eens bij het laten knippen van je hond en alle andere kosten die je best nog even uit kunt stellen. 

Tip 9: plan je maaltijden

Niet alleen het diner, maar ook ontbijt en lunch. Zo heb je altijd wat in huis, hoef je geen extra kosten te maken voor last minute boodschappen of zelfs een bezoekje aan de snackbar. Plannen helpt je ook voorkomen dat je eten weg moet gooien, wat natuurlijk superzonde is.

Tip 10: spaar éérst

Dus direct wanneer je je salaris hebt ontvangen. Als je wacht tot het einde van de maand, blijft er niks over. Reken uit wat een haalbaar bedrag is en zet dat meteen weg.

Tip 11: verzamel je cash

Gooi iedere dag of week het kleingeld uit je portemonnee in een potje of bakje. Steeds een eurootje hier en vijftig cent daar, kunnen uiteindelijk best een lekker spaarpotje opleveren. 

Tip 12: check je verzekeringen

Mensen vinden dit ingewikkeld en saai, en dat is het ook. Maar geld overhouden is wél leuk! Dus ga er eens voor zitten en loop al je verzekeringen na. Dubbelen ze niet, zijn alle verzekeringen überhaupt wel nodig, kan de premie lager? Vergelijkingswebsites maken het je een stuk makkelijker. 

Tip 13: maak gebruik van alles wat gratis is

Van de bibliotheek (voor kinderen) tot een gratis audiotour door de stad of een online webinar. Entertainment hoeft geen geld te kosten.

Tip 14: houd je kop erbij

Loop jij wel eens naar een andere kamer om iets te pakken, maar wanneer je daar aankomt, heb je geen idee meer wat ook alweer? Dat komt doordat je er met je gedachten niet bij bent. Zo kan het ook zijn met geld. Je pint een bedrag, maar weet niet eens precies hoeveel. Je weet niet wat er in je portemonnee zit of hoeveel je eigenlijk betaalt elke week voor dat lekkere brood. Probeer voortaan geld uit te geven met je gedachten erbij. 

Tip 15: ga ruilen

(Kinder)kleding, speelgoed, accessoires. In Facebook-groepen, op fora en tijdens fysieke markten, kun je tegenwoordig heel makkelijk spullen ruilen. Met gesloten beurs. 

Nog meer spaartips nodig? Renée deelt in de video hieronder nog een paar fijne tips. Succes met sparen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek