‘Ik had 1.000 euro spaargeld toen ik na mijn scheiding op straat stond’

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. 

NAAM Ursula (35) frontofficemedewerker (30 uur)
KINDEREN Jessy (5) Joris (2)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris:€1695
Toelage ex: €200
Toeslagen: €175
Kinderbijslag: €134,03
TOTAAL €2204,03

VASTE LASTEN
Huur €690
Gas, water, licht €115
Verzekeringen €211
Internet €20
Boodschappen €300
Mobiele telefoon €34,95
Sportschool €19,95
Auto €200
Kinderopvang €150 (verrekend met teruggave)
TOTAAL €1740,90

Spaarrekening €3000
Schulden €0

Is er veel veranderd in je financiën de laatste tijd?
“Nogal. Eigenlijk alles. Ruim een half jaar geleden ben ik gescheiden. Mijn ex en ik hebben ons huis verkocht en ik verhuisde met onze twee kinderen naar een appartement verderop. Mijn huishoudboekje ziet er compleet anders uit dan een jaar geleden. Mijn leven ziet er ook compleet anders uit, trouwens.”

Lees ook: Kim en Marc betalen dankzij extra aflossen nog maar 273 euro per maand aan hypotheek

Ben je er financieel op achteruit gegaan?
“Ja, behoorlijk. Mijn ex en ik woonden samen in een huis en deelden de lasten. Nu moet ik de huur in mijn eentje betalen, net als alle andere lasten. Gelukkig kwam ik wel in aanmerking voor huurtoeslag en een beetje zorgtoeslag. Dat geeft financieel wat meer ruimte.”

Had je wat spaargeld toen jullie uit elkaar gingen?
“Ik had toen 1.000 euro op mijn spaarrekening staan. Gelukkig verkochten we onze oude woning met winst. Daar hielden we na de afrekening allebei zo’n 10.000 euro aan over. Dat staat niet allemaal meer op mijn rekening. Ik vond een huurappartement, perfect gelegen tegenover de school van mijn oudste zoon en vlakbij het kinderdagverblijf van mijn jongste. Ook wonen er vrienden en familieleden in de buurt. Het huis was alleen nog helemaal nieuw en kaal. Dus er moest geschilderd worden, behangen en er moest een nieuwe vloer in. Badkamer en keuken zaten er gelukkig wel al in. Mijn eerste ingeving was om naar de meubelboulevard te gaan. Daar kwam ik er al snel achter dat ik met mijn budget kansloos was daar. Dus heb ik me tot Marktplaats gericht. Ook kocht ik veel spullen via via. Mensen die ook uit elkaar gingen en juist spullen kwijt moesten. Of mensen die groter of juist kleiner gingen wonen of gewoon iets nieuws wilden. Ik moest even over een drempel heen om mijn huis in te richten met tweedehands spullen. Dat was ik niet gewend. Maar na een tijdje kreeg ik er lol in. Mijn huis ziet er nu top uit. Ik moest even wat creativiteit ergens vandaan halen, maar het is leuker geworden dan wanneer ik alles in één klap bij de meubelboulevard had gekocht.”

Jij en je ex hebben twee kinderen. Hoe hebben jullie dat financiën geregeld?
“We hebben een traditionele omgangsregeling, om het zo te zeggen. De kinderen wonen bij mij en gaan om het weekend naar hun vader. Tussendoor ziet hij ze ook nog, hoor. Hij woont vijf minuten fietsen verderop. Wanneer ik ‘s avonds een keer weg moet, komt hij hier oppassen. Hij helpt me ook om werkuren op te vangen. Hij is ondernemer en kan zijn tijd flexibel indelen. Dat scheelt me een hoop geld aan kinderopvang. Mijn ex en ik zijn uit elkaar gegaan omdat we ons allebei een andere kant op hadden ontwikkeld. We groeiden uit elkaar in plaats van naar elkaar toe. Wat hem interesseerde, boeide mij niet en andersom. We vinden elkaar nog steeds leuk en zijn gek op onze kinderen. Financieel is het zo geregeld dat hij iedere maand een bijdrage voor de verzorging van de kinderen, op mijn rekening stort. Dat gebruik ik om eten en drinken te kopen, nieuwe kleding wanneer dat nodig is en bijvoorbeeld de bijdrage voor school te betalen. Als er extra dingen nodig zijn, hebben we het daar samen over. Daar komen we altijd wel uit. Zoals laatst toen ik een rekening kreeg van het ziekenhuis voor bloedonderzoek voor Jessy. Dan app ik een foto en maakt hij de helft naar me over. Het voelt soms wel gek om er zo zakelijk mee om te gaan. Dat gaat toch spontaner en natuurlijker wanneer je nog samen bent. Maar het is niet anders.”


De laatste podcast van PorteRenee


Regel je je geldzaken anders nu je er alleen voor staat?
“Ik probeer meer te sparen. Omdat ik nu alleenstaande moeder ben, voel ik me kwetsbaarder. Als ik mijn baan verlies of ik word ziek, heb ik niemand om financieel op terug te vallen. Ik heb mezelf een spaardoel gegeven, namelijk een appeltje voor de dorst van 6.000 euro. Ik heb nog 3.000 euro van de verkoop van het huis en probeer nu verder te sparen. Het gaat niet snel, maar het lukt.”

Hoeveel zet je iedere maand weg aan spaargeld?
‘Ik probeer €150,- op mijn spaarrekening te zetten. Dat doe ik meteen wanneer ik mijn salaris heb gekregen, anders vliegt het gewoon weer uit mijn zakken. Ook extraatjes zoals vakantiegeld wil ik sparen. Ik hou er niet van om op een houtje te bijten, dus rigoureus besparen doe ik niet. Ik ga gerust lekker high tea’en met een vriendin of met de kinderen naar de bioscoop. Ik leef nu. De ene maand gaat het sparen beter dan de andere, maar mijn spaargeld groeit en dat is het belangrijkste.’

Knap, hoor. Zeker na zulke pittige tijden.
‘Ja, ik ben best trots op mezelf. Het voelt goed om helemaal onafhankelijk te zijn, ook financieel. Het waren pittige maanden, maar ik heb mijn leven weer op orde. Ik ben gelukkig en de kinderen zijn blij. Dat laatste vind ik nu het belangrijkste.’

Lees ook: Van dubbel inkomen naar alleenstaande moeder

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!