10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Renée is van het bezuinigen en besparen, maar dat klinkt zo ongezellig. Maar je kunt ook besparen zonder dat je leven er minder leuk van wordt, bijvoorbeeld door je geld niet meer aan deze 10 dingen uit te geven.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik me niet altijd aan deze tien tips hou. Ik zou ze vooral ook niet allemaal opvolgen. Mijn motto is altijd: lever vooral in op wat je niet boeit. Geen tv-kijker? Waarom heb je dan Netflix? Alle tijd? Waarom schil je dan niet zelf je aardappels, in plaats van ze kant-en-klaar te kopen? Laat je inspireren, kies wat bij je past en spaar wat centjes uit. Die kun je bijvoorbeeld sparen, beleggen, aflossen op je hypotheek of gewoon gebruiken om wél dingen mee te doen waar je heel blij van wordt.

Kant en klaar

Voorgekookte aardappels. Al gesneden fruit. Van die krieltjes in een zakje met kruiden, die nooit echt lekker zijn. Mijn favoriet van vroeger: de kant en klare salade van AH. Damn. Duur. En er zitten maar drie flubbertjes zalm in. Zoek een lekker recept op internet wat erop lijkt en maak het zelf. Hiermee bespaar je een hoop geld en het is ook nog lekkerder en gezonder.

Besparen op design

Vintage is zoveel leuker. Spullen met een verhaal, waarvan je jaren later nog precies weet waar je het vond. Dingen waar je gevoel bij hebt. Zoveel leuker dan iets kopen omdat je in de vtwonen hebt zien staan dat het een must-have is. Na een paar jaar is dat nieuwe item uit dat mooie magazine weer uit de mode. Zo kun je wel aan de gang blijven.

Netflix

Ja, echt waar. Wij zitten op het Netflix-kanaal van mijn schoonvader. Niet verder vertellen! We hebben geen Videoland en geen regulier tv-abonnement. Want wanneer kijken we daar nou naar? De keren dat onze kinderen iets willen zien, kijken ze naar Youtube. Wij zelf hebben geen tijd en zin om tv te kijken. Hoogstens een keer een gemiste 2Doc, gewoon via internet. Hiermee besparen we zo’n € 35 per maand. Tel uit je winst!

Spelletjes voor de spelcomputer

Ooit had ik een relatie met een man (ja, hij was toen al volwassen) die misschien nog wel gekker was op zijn Playstation dan op mij. Daar ben ik zo allergisch van geworden, dat het lang duurde voordat er bij ons thuis een spelcomputer in huis kwam. Inmiddels is het toch zover. Een Nintendo Switch is onderdeel van ons gezin geworden. Spelletjes koop ik echter amper. Ze vinden toch dat ene spelletje het leukste. En als dat bij jouw kids niet zo is: ruil vooral met vriendjes. Als alle vriendjes allemaal twee spelletjes hebben, kan er een hoop geruild worden.

Droger en besparen

Okay, de handdoeken alleen. De rest hang ik op aan een ouderwets droogrekje. Dat kan een hoop besparen. Bijkomend voordeel: zo komen de kleren niet als bolletjes kreuk uit die droger. Want…

Strijken

Dat doe ik ook niet. Dat is meer luiigheid dan een besparing, hoor. Ik haat het. IK HAAT HET! Draag ik een blouse, dan weet je zeker dat het zo’n easy iron-geval is, dat zonder kreukels uit de wasmachine komt.

A-producten

Wij doen aan AH Basic, wij doen aan Oké, wij doen niet aan Unox en ook niet aan Dove. Ik merk té vaak het verschil gewoon niet, behalve wanneer ik afreken. Voor één ding maak ik een uitzondering: wc-papier. Anders vind ik het nogal… pijnlijk.

Rood staan

Vroeger stond ik aan het einde van de maand standaard € 990 rood en dan zei ik dat ik nog een tientje had. Het was de tijd dat iedereen gewoon nog zo’n krediet kreeg. Ik heb ‘m weggedaan. Heel bewust. Dat rood staan kost namelijk knetterveel geld. Bij mijn bank kostte dat 14% rente. Jaiks. Eén keer aanvullen en daarna dat geld aan iets veel leukers uitgeven dan het aan de bank te geven. Wist je trouwens dat je ook gewoon helemaal gratis kunt bankieren?

Apps voor de kinderen

Gratis een spelletje downloaden en dan bij level drie, wanneer ze net verslaafd zijn, vijf dollar vragen om verder te mogen. Vreselijk! Ooit viel ik ervoor. Maar nu ben ik niet meer zo gek. Want drie levels later willen ze nog meer geld en leg je kleine kinderen dan nog maar eens uit dat dat te gek wordt. Woedeaanval gegarandeerd.

Besparen door aanbiedingen

1+1 gratis. 50% eraf. Het klinkt zo goed. Reken je het goed uit, is het B-merk soms alsnog goedkoper. Of de voorprijs is verhoogd om de korting groter te laten lijken. Blijf alert.

Tot slot: blijf wel nadenken. Soms stoppen we daarmee wanneer het aankomt op besparen. Denk ook niet dat al die kleine beetjes niets uitmaken. Als je het op één grote hoop gooit, gaat het bij elkaar nog om een flink geldbedrag.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!