Gezond en goedkoop eten: zo kan het écht

Gezond eten en goedkoop eten? Het kan écht allebei. Ik deel 10 tips om gezond te eten zonder onnodig veel te betalen. Gebruik ze en bespaar!

Door Minke

1. Koop je groenten en fruit in het seizoen 

Tegenwoordig zijn het hele jaar door alle groenten en fruit verkrijgbaar in de supermarkt. Dat betekent wel dat bepaalde groenten en fruit uit de kas of uit het buitenland moeten komen als het bijvoorbeeld niet het aardbeienseizoen (om maar iets te noemen) is. Het resultaat: duurde producten en slechtere kwaliteit. Door je groenten en fruit lokaal en in het seizoen te kopen, krijg je ze voor de beste prijs en haal je er ook de meeste voedingsstoffen uit. Dat is nog eens gezond eten on a budget.

2. Kies voor een goedkope basis in groenten en fruit 

Groenten en fruit zijn er in allerlei prijscategorieën. Je kunt elke dag duur fruit eten en elke avond luxe groenten. Je kunt er ook voor kiezen om de basis goedkoper te houden. Producten zijn niet duurder of goedkoper, omdat ze meer of minder gezond zijn. Ik zeg niet dat je de duurdere groenten en fruit helemaal hoeft te schrappen. Zie ze als traktatie in plaats van als basis. Enne, let ook op de aanbiedingen, komen we meteen bij de volgende tip.

3. Let op aanbiedingen

Hoewel het vaak aanbiedingen zijn van groente en fruit die in het seizoen zijn, wil er soms nog weleens wat exotisch in de aanbieding zijn. En ook andere gezondheidsproducten zijn nog wel eens in de aanbieding. Denk ook aan noten en zaden. Of speciale voeding. 

4. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten

Zoals ik al zei is het erg slim om voor basics te gaan. In plaats van een A-merk cruesli kopen, kun je veel meer (goede) voedingsstoffen halen uit een zelfgemaakte mix met noten en havermout. En die kan helemaal naar jouw smaak worden samengesteld. Het scheelt ook veel geld als je zelf een smoothie maakt. En doordat het vers is heeft het veel meer voedingsstoffen. 

gezond on a budget

5. Snijd je groenten en fruit zelf 

Even snel een zak voorgesneden groenten en fruit meepakken is verleidelijk, maar kost geld. Je betaalt namelijk voor gemak. Voordeel is dat je er tijd mee wint, maar het nadeel is dat deze groenten veel sneller hun voedingswaarde verliezen en zijn dus minder lang houdbaar.

6. Kies voor diepvriesproducten 

Diepvriesproducten zijn in tegenstelling tot voorgesneden groenten juist lang houdbaar en verliezen amper voedingsstoffen. Dit is dus een goede aanvulling op een gezond dieet. Hallo gezond eten on a budget! Heb je boodschappen gedaan? Eet eerst je verse groenten en fruit en plan later in de week maaltijden met diepvriesgroenten. Zo hoef je minder vaak boodschappen te doen, waardoor je bespaart.

7. Vervang vlees(vervangers) door linzen, bonen en kikkererwten 

Onbewerkte producten betekent ook geen kant-en-klare vleesvervangers. In plaats daarvan kun je van linzen, bonen en kikkererwten je eigen vleesvervangers maken. Of gewoon zo eten natuurlijk. Net als tempeh en tofu wat ook heel lekkere en goedkope vleesvervangers zijn die stukken goedkoper zijn dan de kant-en-klare vervangers. 

8. Kijk op de achterkant en niet op de voorkant van je product 

Claims op de voorkant van een product komen niet altijd overeen met wat er op de achterkant staat. Als je gezonde keuzes wil maken, kijk dan naar de ingrediënten van een product en niet naar de claims op het label. Hierdoor kun je kiezen voor wat gezonder is in plaats van wat gezonder lijkt. 

9. Ga zelf aan de slag

Hoe je het ook went of keert, pas als je dingen zelf maakt weet je wat er écht in zit. Zelf aan de slag gaan, kan je dus best veel opleveren. Ik noemde natuurlijk al het zelf snijden van groenten en smoothies maken. Ook baksels zijn een goede manier om makkelijk geld te besparen en te weten wat je doet. Zelfs ongezonde baksels zijn stukken gezonder als je ze zelf maakt. 

10. Koop juiste hoeveelheden

De laatste tip voor gezond eten on a budget gaat over voedselverspilling. Het weggooien van eten is bij veel mensen een grote hap uit hun budget. En zo slecht voor het milieu! Het kan verleidelijk zijn om de koelkast maar vol te proppen. Maar als je het vervolgens niet opeet, verspil je niet alleen eten, ook geld. Dus maak een planning en koop de juiste hoeveelheden. Dat is best even zoeken naar die balans. Heb je toch meer groenten en fruit nodig? Doe dan een keer extra boodschappen en houd er de week erop weer rekening mee. Maar gewoon maar extra inslaan ‘voor het geval dat’ is geen goed idee, Onthoud: weggooien is zonde!

Conclusie

Gezond eten en minder uitgeven gaan prima samen. Het draait om slimmer uitgeven en niet per se om minder kopen. Gezond eten werkt ook alleen als je er ook van geniet, dus zorg er ook voor dat je vooral lekker blijft eten. Het leven is te kort om met lange tanden aan tafel te zitten.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.