Om flink te kunnen sparen hoef je geen bakken met geld te verdienen. Esmee geeft je 10 tips om ook met een bescheiden inkomen lekker te sparen.
Toen ik begon met werken na mijn studie, had ik twee banen. Eentje bij een groot kantoor in de marketing en eentje bij een parfumerie. Ik verdiende bij elkaar ongeveer € 1.800 bruto per maand. Daar moest ik al mijn rekeningen van betalen en ik wilde er per se ook van sparen. Ik werd steeds creatiever om dat te bereiken. Dit zijn de tips die mij geholpen hebben.
1. Betaal jezelf als eerste
Hoe moeilijk het ook is: het is belangrijk om je spaargeld direct nadat je je salaris hebt ontvangen, over te maken naar je spaarrekening. Dus niet wachten tot het einde van de maand om het beetje geld dat over is te sparen. Spaar liever direct een vast bedrag op de eerste van de maand. Zo voorkom je dat er steeds niks overblijft om te sparen.
2. Plan je boodschappen
Voordat mijn vriend en ik boodschappen doen, plannen we minimaal vijf á zes maaltijden. Zo hoeven we ’s avonds niet na te denken over wat we gaan koken, want dat hebben we allang bedacht. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat Thuisbezorgd niet vaak bij ons langskomt. Dat is zonde, want de koelkast ligt vol met eten en dat moet ook op. Thuis koken is uiteindelijk altijd het meest voordelig.
3. Cancel alle ‘onnodige’ behandelingen
Laat jij je nagels altijd doen en neem je eens in de zoveel tijd een gezichtsbehandeling of massage? Ga dat lekker zelf doen, voor een fractie van de prijs. Lak je eigen nagels thuis of koop een gellak uv-lamp als je echt die salon-ervaring wilt. Dit bespaart je op de lange termijn zo ontzettend veel geld. En hoe belangrijk is het nou echt voor je? Selfcare kan ook op een andere manier. Gewoon door lekker een uitgebreid bad te nemen bijvoorbeeld en een kaarsje aan te steken.
4. Kappersafspraken verminderen
Ga je elke zes weken naar de kapper, omdat dit gezond zou zijn voor je haar? Ik heb laatst aan mijn kapster gevraagd hoe vaak je nou echt naar de kapper moet. Ik laat het (meestal) niet kleuren en heb lang haar. Zij vertelde me: voor de gezondheid van je haar hoef je maar zo’n vier keer per jaar naar de kapper. Heb je nou echt uitgroei of hangt je pony op je knieën? Word zelf handig in het bijwerken daarvan. Mijn moeder kleurt eens in de zoveel tijd haar volledige haar bij de kapper en laat mijn vader (geen grap!) de uitgroei om de paar weken bijwerken met een haarverfpakje van het Kruidvat. Zo komen zijn schilderkunsten goed van pas.
5. Kijk en vergelijk
Een adviesprijs betekent niet dat winkels ook allemaal naar dit ‘advies’ luisteren. Elke winkel, vooral de grote ketens, hanteren eigen prijzen. Zorg dus dat je voor grote uitgaven altijd eerst onderzoekt waar jouw product het goedkoopst is. Daarbij kun je het ook nog enkele weken extra in de gaten houden, want misschien komt er bij een van de winkels wel een mooie kortingsactie voorbij.
6. Koop drogisterij essentials altijd met korting
Ik koop sommige spullen nooit zonder korting. Denk hierbij aan deo, tandpasta, shampoo, lenzenvloeistof, mascara en ga zo maar door. Alles wat bij de Etos of het Kruidvat te vinden is, koop ik altijd met minimaal 50% korting. Hebben ze het niet bij de een, dan is het bij de ander in de aanbieding of komt het volgende week bij beiden met een 1+1 gratis actie. Koop deze spullen dus voordat ze op zijn, zodat je niet verplicht bent ze aan te schaffen zonder korting.
7. Ga een spaaruitdaging aan
Deze vind ik zelf ontzettend leuk, omdat je er spelenderwijs voor zorgt dat je geld bespaart. Je kunt bijvoorbeeld de ‘buy nothing new year’ doen als je hardcore wilt besparen, of een maand stoppen met je pinpas gebruiken en kijken hoever je komt met contant geld. Zoek een challenge die bij je past en die je uitdaagt.
8. Verkoop ongebruikte spullen
Ligt je kledingkast vol met miskopen of heb je een rommelzolder waar je allerlei spullen opgeslagen hebt? Zoek deze spullen uit en verkoop ze op sites zoals Marktplaats of Vinted. Het zal je verbazen hoe snel je je spullen kunt verkopen en het ruimt ook nog eens op. Enne… al dat geld gaat naar je spaarpot hè, niet terug je kledingkast in!
9. Doe-het-zelf
Een schoonmaakster, een naaister of een glazenwasser, je hebt ze niet per definitie nodig. Waarschijnlijk kunnen ze het beter of sneller dan jij, want het is hun beroep. Maar dit betekent niet dat jij het echt niet zelf kunt. Doe dit soort klussen dus zoveel mogelijk zelf. Ik weet niet beter dan dat mijn vader zelf de kozijnen buiten schilderde of dat mijn moeder mijn kapotte broek onder de naaimachine legde.
10. Beoordeel je abonnementen
Iedereen heeft wel wat abonnementen lopen. Heb je een Spotify, Netflix of tijdschriften abonnement? Beoordeel dan of je hier genoeg gebruik van maakt en of ze dus wel écht nodig zijn. Gebruik je Spotify bijvoorbeeld elke dag, maar Netflix één keer per week? Gooi dat Netflix-account er lekker uit, want voor die ene keer kun je heus ook wel wat anders kijken. Wees kritisch, maar weet ook dat je een abonnement zo weer kunt activeren mocht je je bedenken. Grote kans dat je het niet mist en zo vergeten bent.