10 producten die je nooit hoeft te kopen in de winkel

Veel producten in de supermarkt hoef je eigenlijk nooit te kopen. Gewoon omdat ze onnodig duur zijn of er een goedkoper alternatief voor is.

Laatst schreef ik een stukje over hoeveel duurder groenten, fruit en vlees zijn als je de supermarkt voor je laat snijden. Die producten koop ik dus niet meer. Maar er zijn meer producten die nooit (meer) op mijn boodschappenlijstje staan. Welke? Dat lees je hier.

Sladressing

Ik ben gek op salades, vooral in de zomermaanden. Lekker met tomaat, komkommer, noten en geitenkaas bijvoorbeeld. Of met zalm, radijs en sojabonen. Vroeger belandde er nog wel eens een flesje sladressing in mijn mandje. Nu niet meer, want ik maak de dressing zelf. Olijfolie, azijn, mosterd en honing heb ik altijd in huis. Alles in een kommetje, even roeren en klaar. Kost me bijna niks, terwijl je voor zo’n flesje al snel tussen de €1 en €1,50 kwijt bent. En in die kant-en-klare dressings zit vaak ook nog veel toegevoegde suiker. Ongezonder kun je je salade dus eigenlijk niet maken. 

Croutons

Wat knapperige croutonnetjes in de salade vind ik ook lekker. Ook die kan je in een potje kopen, maar moet je niet doen. Snij gewoon een sneetje (oud) brood in blokjes, giet er een paar druppels olijfolie en wat knoflook over en bak ze even in de koekenpan. Goedkoper en ook nog eens veel lekkerder.

Yoghurt in een knijpzakje

Ik zag ze laatst weer in het koelvak liggen, van die zakjes yoghurt in verschillende smaken. Waren ooit enorm populair. Zo’n zakje van 200 ml kost €1,19. Voor 200 ml Griekse yoghurt betaal je nog geen €0,35. Doe er een gesneden banaan, aardbeien of ander fruit dat je lekker vindt in, en hoppa je hebt een heerlijk tussendoortje. 

Mineraalwater

Een van de meest onzinnige dingen in de supermarkt vind ik mineraalwater in een fles. Ons kraanwater is echt fantastisch. Er wordt zelfs beweert dat wij het beste kraanwater ter wereld hebben. En drink je onderweg graag een slok water? Dan vul je gewoon een leuke afwasbare drinkfles onder de kraan. 

Ingeblikt fruit

Nog een product dat ik nogal onzinnig vind: ingeblikt fruit. Ik vraag me altijd af waarom je dat zou kopen? Peer en perziken op sap en mandarijntjes op (suiker)siroop? We zijn toch niet zó lui geworden dat we een peer niet even zelf kunnen schillen en in partjes kunnen snijden?

Soep uit blik

Maandag is bij ons soepdag. Vaak gebruik ik overgebleven groenten voor de soep. Water en bouillonblokje erbij en klaar is mijn soepje. Ik maak altijd een grote pan. Wat overblijft vries ik in, voor een volgende maandag. Soep uit blik koop ik nooit. Ik vind het niet lekker, het ruikt naar bejaardenhuis en er wordt veel te veel zout aan toegevoegd. 

Pesto

Als je eenmaal zelf pesto hebt gemaakt, wil je nooit meer iets anders. Het heeft veel meer smaak dan de potjes uit de supermarkt, is goedkoper en bevat veel minder conserveermiddelen. Wat ik overhoud doe ik in een weckpotje met een laagje olie erop. Je kan zelfgemaakte pesto zelfs invriezen. 

Lees ook: Zo bespaar je op je boodschappen door ze online te doen

Pastasaus uit een pot

Zelfs in mijn studententijd kocht ik geen pastasaus uit een pot. Want hoe moeilijk is het nou om zelf tomatensaus te maken? Als ik heel veel zin (en tijd) heb maak ik het van verse tomaten, maar meestal gebruik ik een blik gepelde tomaten. Uitje, knoflook en wat kruiden erbij. Klaar ben je. En ook hier geldt: als je het zelf gemaakt hebt, wil je nooit meer anders. 

Cakemeel

Taarten bakken kan ik niet. Wel geprobeerd hoor, maar het eindresultaat ziet er bij mij gewoon niet zo feestelijk uit. Maar een cake bakken, dat kan ik. Vroeger kocht ik dan zo’n pak cakemeel. Maar sinds ik weet dat cakemeel en zelfrijzend bakmeel bijna hetzelfde zijn (in cakemeel zit alleen nog wat extra suiker en andere toegevoegde smaakversterkers) gebruik ik alleen nog maar zelfrijzend bakmeel. Een kilo van het huismerk kost €0,90. Een kilo cakemeel €2,50. En ik bepaal liever zelf hoeveel suiker ik toevoeg.

Kant-en-klaar maaltijden

Maaltijdsalades, magnetronlasagne, babi pangang, stamppot, stoommaaltijden. Het schap ligt vol met kant-en-klaar maaltijden. Vaak duurder, vaak minder gezond door toevoeging van suikers, zout en conserveermiddelen, maar vooral minder lekker. Vind ik. Als je tijd wil besparen maak dan je eigen kant-en-klaar maaltijden door je eens te verdiepen in meal-prepping (er zijn zelfs meal-prepping kookboeken). Je kookt voor meerdere dagen en vriest het in. En op de dag dat je weinig tijd hebt of gewoon eens een luie kok wil zijn, wam je prakkie in een paar tellen op.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek