Zoveel mensen in Nederland beleggen in crypto

Steeds meer mensen beleggen in crypto. Zeker onder jongeren is het superpopulair. Maar hoeveel mensen in Nederland hebben nu echt geld in cryptovaluta zitten? Onderzoek geeft er eindelijk antwoord op.

Een paar jaar geleden had je op een verjaardag niet over Bitcoin hoeven beginnen. Tegenwoordig lijkt het wel alsof er geen verjaardagsfeestje voorbij gaat zonder dat iemand er wat over zegt. Ik vroeg me altijd af: wordt er vooral veel over gepraat of zijn we ook echt massaal aan het investeren in cryptovaluta? Een gezamenlijke onderzoek van de Rabobank en het Nibud geeft antwoord op mijn vraag.

Zij ondervroegen 1.568 Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar erover. Wat blijkt? Maar liefst 27% van hen heeft geld in cryptomunten zitten. Ruim een kwart van de Nederlandse jongeren is dus cryptobelegger.

Maar dat is niet het enige waar deze groep in investeert. Zo’n 31% van de Nederlanders heeft beleggingen in de meer traditionele beleggingsvormen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en indextrackers. Er zijn ook jongeren die beide doen. Ze investeren hun geld in crypto én door op de beurs te beleggen. Zo’n 15% van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 30 jaar doet beide.

Meer mannen dan vrouwen

Wie zijn die beleggende jongeren dan precies? Ook daar werd onderzoek naar gedaan. Het viel de onderzoekers op dat mannen (nog altijd) vaker beleggen dan vrouwen. De belegger die kiest voor de ouderwetse beurs, om die maar even zo te noemen, heeft vaker een hoog inkomen en is ook vaker hoogopgeleid dan laagopgeleid. Mensen die alleen voor crypto kiezen, zijn minder vaak hoogopgeleid en hebben ook vaker minder vermogen dan de jongeren die alleen voor de traditionele beurs kiezen.

Crypto en risico

De jongeren zijn niet blind voor de risico’s. Zo n 61 procent van hen vindt cryptovaluta risicovol, tegenover 49% die dit ook zegt over aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en indextrackers. Het is niet zo verrassend dat beleggers vaak een positievere houding hebben over de manier waarop ze zelf beleggen, dan over beleggingen die ze zelf niet hebben.

Ik weet het niet

Wat ik schokkend vind aan het onderzoek, is dat blijkt dat een groot deel van de jongeren die zelf belegt, eigenlijk niet goed begrijpt hoe het werkt. De deelnemers aan het onderzoek kregen de vraag of ze denken dat de volgende stelling waar is: Een aandeel van één bedrijf geeft normaal gesproken een zekerder rendement dan een aandelenfonds. Het juiste antwoord daarop is: niet waar. Door je inleg te spreiden verlaag je het risico juist en geeft het je meer zekerheid rondom je rendement. Toch antwoordde 25% van de ondervraagden dat het wel waar is en nog eens 18% geeft aan het niet te weten.

Niet beginnen met crypto

Er niet genoeg van weten is dan ook één van de belangrijkste redenen dat jongeren niet beginnen met beleggen. Ruim de helft geeft aan dat dit de reden daarvoor is. Ook de risico’s weerhoudt ze (38%) en dat ze niet weten waar ze moeten beginnen (32%)

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek