Zoveel energie en geld kosten die lampjes in je tuin

Een snoer met lampjes binnen of buiten, we love it! Maar wat kost het je extra aan energie? Saskia zocht het voor je uit.

Ik vind zo’n snoer met lichtjes in de tuin zo knus. Ik hou ervan! Maar een hoge energierekening is minder fijn, zeker met de energieprijzen van nu. Tja, dan word je vanzelf een stuk kritischer. En kijk je waar je kunt besparen. Hoe zit dat met de snoeren met lampjes in de tuin of binnen? Wat kost dat eigenlijk aan energie en stroom?

Gloei of niet maakt verschil in energie

Hoeveel lampjes aan energie en stroom kosten, hangt af van het soort lampje. Gloeilampjes gebruiken veel meer stroom dan ledverlichting. Ook per merk verschilt het. Check altijd even de verpakking. Daar staat welk soort lampje het is en hoe zuinig (of niet) deze is. Hebben de lampjes bijvoorbeeld 20 Watt? En laat je ze 10 uur branden? Dan verbruik je 0,2 kWh aan stroom. 

Watt staat voor het vermogen. Dus hoeveel stroom de lampjes verbruiken. Zo is ledverlichting ongeveer 10 keer zuiniger. Een snoer met bijvoorbeeld 100 gloeilampjes heeft tussen de 10 en 50 Watt. Ledlampjes slechts 1 tot 6 Watt.

Dag en nacht aan?

Het soort lampje bepaalt je energieverbruik. Maar natuurlijk ook hoe lang je ze aanzet. Laat je ze dag en nacht branden? Of doe je de lampjes alleen ’s avonds een paar uurtjes aan? Dat maakt een groot verschil in je energie en stroomverbruik.

Zo bereken je het

Stroom meten en betalen we in kWh. Dat staat voor kilowattuur. Deze maand is het prijsplafond voor energie ingegaan om de kosten van energie wat te kunnen drukken voor alle huishoudens. Dit houdt in dat je tot een verbruik van 2900 kWh € 0,40 betaalt. Verbruik je meer? Dan betaal je het ‘normale’ tarief van je energieleverancier. Ik ga voor de berekening uit van € 0,40. Hoeveel je lampjes dan aan stroom kosten, bereken je zo:

Aantal uren in gebruik x het vermogen (= Watt) gedeeld door 1.000. Dan krijg je kWh.

Dus bijvoorbeeld:

Je laat je lampjes met 100 Watt 8 uur branden. Je verbruikt dan 8 keer (100 : 1.000) = 0,8 kWh. Met de energieprijs € 0,40 per kWh, betaal je zo’n 32 cent aan stroom.

Om te berekenen hoeveel je lampjes kosten, kijk je dus naar het aantal Watt, je stroomprijs per kWh en de uren dat de lampjes aan staan.

Stel, je laat je lampjes 30 dagen lang zo’n 4 uur per dag branden. En al je lampjes bij elkaar opgeteld komen uit op 300 Watt.

30 dagen keer 4 uur is een totaal van 120 uur. Je energieverbruik is dan 120 uur keer (300 : 1.000) = 36 kWh. Bij een stroomprijs van € 0,40 per kWh kom je uit op € 14,40. Valt dus wel mee.

Maar laat je je lampjes dag en nacht branden? Dan kom je uit op € 86,40 voor die maand. Een behoorlijk verschil.

Hoe bespaar je op je lampjes?

Wil je geen extra kosten? Dan hang je geen lampjes op. Dat is simpel. Maar ook niet zo gezellig. Wel gezelligheid, maar niet te veel extra energiekosten? Kijk dan goed naar het aantal Watt op de lampjes. Hoe minder Watt, hoe lager het energieverbruik. Ledlampjes verbruiken veel minder stroom. Die kosten in aanschaf meestal iets meer, maar dat heb je snel terugverdiend.

Ook bespaar je door de lampjes niet onnodig lang aan te zetten. Geen zin om ze steeds aan en uit te doen? Of vergeet je het wel eens? Gebruik dan een tijdschakelaar. Per maand scheelt dat behoorlijk.

Goed om te weten: het verschil in energieverbruik tussen binnen- en buitenlampjes is super klein. Je bespaart dus niet meer door alleen binnen- of buitenverlichting te gebruiken.

Lampjes zijn leuk en gezellig. Let je op het soort lampje en laat je ze niet dag en nacht branden? Dan vallen de extra kosten best mee, ook met de huidige energieprijzen. Benieuwd hoeveel jij extra kwijt bent? Pak dan je rekenmachine erbij. Interessant om uit te rekenen wat die lampjes nu écht kosten aan stroom!

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop