Zo voelt een weekend thuis als een weekend vakantie (+ 5 tips die amper extra geld kosten)

Op vakantie gaan de meeste mensen maar één keer per jaar. Misschien twee. Heerlijk dat vakantiegevoel. Wat als je nou in de weekenden datzelfde gevoel zou kunnen ervaren? Dat kan. En dat hoeft helemaal niet (veel) extra geld te kosten.

Door Janke Verhagen

Afgelopen zomer was ik in Frankrijk. We stonden op een camping in de Ardèche. Vlak naast een rivier. Ik heb nog nooit zoveel in het water gelegen als afgelopen zomer. Mijn zoon maakte er een sport van om van de hoogste rotsen zo het water in te springen. Bij voorkeur vlak naast mij, als ik lag te dobberen op een luchtbedje. Leuk, zo’n kind.

De dagen waren altijd gevuld maar nooit druk. We ontbeten pas laat. Met verse croissantjes. In de ochtenden gingen we vaak op pad. Naar een dorpje in de buurt of een klimbos. In de middag lagen we in het water. Eten deden we laat. Vaak moest er eerst nog een analoog spelletje gedaan worden. Of een boek gelezen worden. We gingen op tijd naar bed en sliepen het klokje bijna rond.

Lees ook: Zo regel ik gratis vakantie.

Dat vakantiegevoel ben ik alweer helemaal kwijt. En dat vind ik eigenlijk heel zonde. Onze weekenden bestaan toch regelmatig uit achterstallige huishoudelijke klusjes. De weekboodschappen. En andere zaken die al heel lang op mijn to-do lijstje staan. Dat geeft niet echt een lekker vakantiegevoel. Laat staan dat ik weer eens de rust heb om te lezen. Of datzelfde analoge spelletje te doen.

Op vakantie ga ik maar één keer per jaar. Dus zal ik er zelf voor moeten zorgen dat mijn weekenden ook meer als vakantie aanvoelen. En dat kan gelukkig. Door een paar kleine aanpassingen in onze weekendroutine hebben wij nu echte vakantie-weekenden. Heerlijk. Dan kan ik maandag weer uitgerust aan de slag. De 5 aanpassingen die ik sinds kort doe, deel ik vandaag. En het mooie is: ze zijn bijna allemaal gratis. Wie weet kan jij ook jezelf dat vakantiegevoel teruggeven.

Lees ook: Voor iedereen die in het weekend net iets gelukkiger is.

  • Schermpjes uit. Op vakantie had ik zo goed als geen ontvangst. Zelfs niet met de wifi van de camping. Dat was (eerlijk is eerlijk) eerst heel even balen. Daarna vond ik het eigenlijk heel rustgevend. Geen appjes, geen Facebook, geen Instagram. De schermpjes van mijn zoon waren sowieso niet mee. Hierdoor hadden we veel meer tijd voor elkaar. Door dit nu ook in weekenden te doen, ervaar ik dezelfde rust als daar. Tijd dus voor een boek of een spelletje.
  • Rustig ontbijten. Ons ontbijt in Frankrijk nam bijna een uur in beslag. Terwijl thuis het ontbijt bestaat uit broodjes smeren aan het aanrecht en dat in een record tempo naar binnen schuiven. Niet zo gezellig. Door de tafel te dekken, broodjes te bakken en een eitje te koken, hebben we nu ook thuis een rustige start van de dag. Tijd die we met elkaar doorbrengen.
  • Toerist in eigen land. Nederland heeft nog zoveel verassingen die ik niet ken. Zo af en toe kiezen we een stad of dorp die we eigenlijk niet kennen en gaan erheen. In Frankrijk vonden we het hartstikke normaal om twee uur te rijden voor een dorpje of activiteit. Waarom hier dan niet? Broodjes mee voor onderweg en op pad. Er is nog zoveel te ontdekken. En als het regent? Laarzen aan en gaan. Niemand is van suiker.
  • Uitgebreid koken. Op vakantie nam ik echt de tijd om over de markt te struinen. Of om een heerlijk visje uit te zoeken. Deze ging dan, met een overvloed aan kruiden, op de BBQ. Heerlijk. In het weekend probeer ik nu ook niet te vervallen in “even snel eten”, maar neem ik ook de tijd om iets te bedenken en dat dan klaar te maken. Als je op de zaterdagmarkt je ingrediënten haalt, ben je helemaal niet veel duurder uit dan in de supermarkt. Dubbele win: struinen en koken.
  • Uitjes. Op vakantie heb ik met mijn zoon samen in bomen geklommen, van de rotsen gesprongen en dammen gebouwd. Activiteiten die gratis zijn. In de weekenden probeer ik daarom nu ook met hem vaker naar buiten te gaan. Op de hei staan ook bomen waarin hij (en soms ik) kan klimmen. Als we echt naar een bepaalde attractie willen, dan check ik op internet of er nog aanbiedingen zijn. Vaak scheelt dat echt heel erg veel geld. Wist je bijvoorbeeld dat bij veel bioscopen de ochtenden een stuk goedkoper zijn?

Lees ook: 5 tips die van een regenachtige dag een topdag maken.

Door deze 5 aanpassingen heb ik nu in de weekenden veel meer een vakantiegevoel. Ik kom meer tot rust, net als mijn zoon. We besteden meer tijd aan elkaar en dat voelt voor mij heel prettig. Die was kan ik echt wel doen als hij in bed ligt. Rust, en dus vakantie, heeft voor mij dus alles te maken met tijd samen doorbrengen. En dat blijkt veel makkelijker te zijn dan ik dacht.

Hoe creëer jij een vakantiegevoel in het weekend? Er zijn vast nog meer goede tips die ik kan toepassen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop