Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor een groene(re) tuin?

Tegels eruit, planten erin. Het is goed voor het milieu en is mooier. Maar wist je dat je daar ook subsidie voor kunt krijgen? Ik deel hoe.

Door Renée

Onze eigen tuin was, toen we ons huis drie jaar geleden kochten, een groot grindtegel paradijs. De vorige eigenaren waren bepaald geen natuurliefhebbers. Die grindtegels moesten er écht uit, besloten we al tijdens de bezichtiging. En zo geschiedde. Later, toen ik een vriendin liet zien hoe onze tuin was geworden, wees ze me op de mogelijkheid van subsidie. Want voor het vergroenen van je tuin bestaan op sommige plekken subsidies. Helaas was dat voor ons te laat, maar misschien voor jou niet. Misschien kun jij subsidie krijgen voor een groene(re) tuin.

Waarom subsidie?

Een groenere tuin is niet alleen een stuk mooier (vind ik), maar ook een stuk beter voor het milieu. Tegels houden water tegen, waardoor het niet weg kan zakken in de bodem. Door te kiezen voor planten, gras en zelfs grind of boomschors, kan het water beter wegstromen. Wist je dat een groene tuin ook koeler is in de zomer? Bestrating houdt warmte langer vast. Groen verdampt ook nog eens vocht en biedt vaak schaduw. Vanwege al die voordelen voor het milieu bieden steeds meer gemeenten subsidies aan voor een groene(re) tuin. Tegel eruit, plant erin. Als iedereen zijn volledige tuin zou bestraten, krijgen we problemen. Water kan nergens meer naartoe en dan moet de gemeente aan de slag om dat op te lossen. Want dat heeft ook weer gevolgen voor putten en riool. Dus het is ook in het belang van de gemeente zelf om jou zover te krijgen voor groen te kiezen. De subsidies gelden trouwens vaak niet alleen voor je tuin, maar ook voor je dak. 

Jouw dorp/stad

Helaas, in mijn dorp zijn nu geen subsidies te krijgen. Hoe dat in jouw woonplaats zit, kun je heel makkelijk opzoeken in de Groenesubsidiewijzer. Je vult je woonplaats in en ziet meteen alle lopende subsidies op een rij. In Leiden loopt nu bijvoorbeeld Subsidie Groene Daken Leiden. In Almere, mijn oude woonplaats, bestaat iets soortgelijks. In Rotterdam gaan ze nog verder. Daar kun je tot €1.500 subsidie krijgen voor maatregelen die zorgen dat de stad beter voorbereid is op extreem weer. In die vooruitstrevende stad krijg je: 

  • €500 per toegevoegde kubieke meter waterberging.
    Dit betekent dat je zelf regenwater op gaat slaan. Dit betekent dat er minder regenwater op de straten belandt.
  • €5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak.
    Dit betekent dat je je dak of perceel afkoppelt van het riool. Het water dat via je dak naar beneden loopt, belandt niet meer in het riool. En dat betekent dus minder belasting voor het riool, wat de gemeente fijn vindt.
  • €10 per toegevoegde vierkante meter gerealiseerd groenoppervlak.
    Dit is een subsidie voor elke vierkante meter groen die je toevoegt op jouw perceel. Dus bijvoorbeeld: tegels eruit, planten erin.

Natuurlijk hebben dit soort subsidies voorwaarden, die op alle plekken anders zijn. Zin om je tuin groener te maken? Check dan zeker eens of je er subsidie voor kan krijgen. Zo doe je iets goeds voor het milieu, met een financieel steuntje in de rug en kun je ook nog gaan genieten van een bloeiende, groeiende tuin. Daar zijn wij iedere dag blij mee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop