“We werken twee jaar keihard, zodat we ons droomhuis in Costa Rica kunnen kopen”

Tijdens een reis van drie maanden door Costa Rica werden Alexander (28) en zijn vriendin verliefd op het land. Terug in Nederland besloten ze goedkoop te gaan wonen, zoveel mogelijk te werken en geld te verdienen, zodat ze over twee jaar kunnen emigreren naar hun droomland.

Wat is er zo mooi aan Costa Rica dat jullie daar willen wonen?
“Het contrast met Nederland is zo groot. Het land bestaat voor 70% uit natuur. En de ratrace die we hier hebben, kennen ze niet. In Nederland wil iedereen carrière maken, veel geld verdienen en is iedereen druk, druk, druk. In Costa Rica is het motto ‘pura vida’, puur leven. Dat gebruiken ze voor alles, voor ‘hallo’, voor ‘doei’ voor ‘dankjewel’. Ze vinden geld niet belangrijk, ze willen gewoon genoeg hebben om rond te komen en dan kunnen ze in de middag lekker surfen en ’s avonds relaxen. Dat raakte ons heel erg.”

Willen jullie dan minder gaan werken als jullie daar zitten?
“Nou, we willen niet met pensioen en achter de geraniums gaan zitten hoor. Het idee is dat we daar een huis kopen en minimaal zes maanden per jaar daar gaan zitten. Op die manier kunnen we aan onze doelen en bedrijven werken in Nederland en toch genieten van het leven.”

Voordat het zover is, gaan jullie wel eerst een tijdje keihard werken.
“Haha, ja dat klopt. We willen een ton sparen en daarmee in Costa Rica een huis kopen. Vooral de grond eigenlijk, de huizen zelf zijn niet zo duur daar. Maar we willen een heel terrein kopen, vlakbij het strand.”

Hoe zorgen jullie voor zo veel mogelijk inkomsten de komende tijd?
“Mijn vriendin en ik zijn allebei ondernemer. Het is dan natuurlijk wat makkelijker om meer te gaan verdienen dan in loondienst. Ik werk als marketeer. Ik heb nu een interimklus voor drie dagen per week. Daarnaast heb ik een bedrijf opgezet in VR-brillen. Het bedrijf van mijn vriendin, in hervulbare cosmetica, is nog in de ontwikkelingsfase. Ze werkt daarnaast in loondienst bij een non-profitorganisatie. We verdienen samen zo’n € 8.300 per maand. Dat maakt sparen natuurlijk wel makkelijker.”

Hoeveel sparen jullie nu?
“We zetten allebei € 750 per maand apart. En we investeren in aandelen en in start-ups. Dus we hebben uitgerekend, met het rendement erbij, dat we over twee jaar € 50.000 hebben gespaard. En we hadden ook nog wat spaargeld, dus samen zou het uitkomen op een ton.”

Dat zijn ambitieuze doelen! Zijn jullie daarvoor ook aan het bésparen?
“Zeker. We schrokken echt van de prijzen in de supermarkt toen we terugkwamen van onze reis. We gaan nu één keer per week naar de budgetsuper en we bestellen af en toe bij Crisp, voor de echt lekkere dingen. Dat is natuurlijk een duurdere supermarkt, maar ze geven ons heel vaak een kortingscode van € 15, dus dan is het wel weer prima.”

Zijn er nog andere dingen waarop jullie besparen?
“Op uitjes. Voorheen gingen we met vrienden op een terras zitten bij mooi weer. Dan gaven we zo € 150 uit. Nu gaan we lekker in het park zitten met wat biertjes. Dat was wel even wennen hoor, ook voor onze vrienden. Maar we houden bijvoorbeeld erg van koken. We nodigen tegenwoordig wat vaker mensen bij ons thuis uit om te eten.”

En jullie besparen op jullie huis volgens mij, want jullie wonen heel betaalbaar.
“We betalen € 750 per maand, dat is inclusief gas, water, licht, internet, alles! We zochten snel een woning toen we terugkwamen uit Costa Rica en toen vond ik dit. Nu is dat wel ideaal, omdat we zoveel willen sparen. Het nadeel is wel dat het anti-kraak is, dus we weten niet hoe lang we hier kunnen blijven.”

Oh, word je daar niet onrustig van?
“Dat valt wel mee eigenlijk. Als je eruit moet, hoor je dat sowieso een maand van tevoren. Onze bovenburen zitten er al 2,5 jaar, dus dat is een goed teken. En we willen natuurlijk zelf ook niet eeuwig hier blijven.”

Nog even volhouden en dan kunnen jullie je droomleven leiden in Costa Rica. Kun je dat al voor je zien?
“Ja, we kunnen niet wachten! Ik spreek al vloeiend Spaans, want mijn familie woont in Spanje. En het leuke is: mijn schoonouders hebben laatste een stuk land gekocht in Costa Rica, in dezelfde regio als waar wij heen willen! Dat is straks natuurlijk heel gezellig als zij zo in de buurt zitten.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop