Wat levert beleggen eigenlijk op?

De bedoeling van beleggen is dat je je geld laat groeien. Klinkt goed, maar met welke groei moet je ongeveer rekening houden? We zochten het voor je uit.

De laatste twee jaar is beleggen heel populair. Het is niet meer alleen iets voor oudere mannen of mensen die al een flink vermogen hebben. Tegenwoordig kan iedereen beleggen. Van studenten tot bejaarden en van rijke stinkerds tot mensen die met wat moeite €100 per maand overhouden. Wij leggen dat bedrag bijvoorbeeld elke maand in op de beleggingsrekening die we voor onze kinderen openden bij Meesman. Hier lees je daar meer over.

De lage rente is de reden dat veel mensen beginnen met beleggen. Op je spaarrekening is het met 0% rente niet bepaald een feestje voor je spaargeld. Dus wat dan? Misschien beleggen.

Op welk rendement kun je dan ongeveer rekenen, vroeg iemand op Instagram me laatst.

Nou, zekerheid heb je nooit. Dus ergens op rekenen zou ik niet doen. Maar je kunt op basis van hoe beleggingen het in het verleden deden, wel iets zeggen over wat je ongeveer kunt verwachten.

Goed moment om nu even te zeggen.
Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Sinds 1900 was het rendement op een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille rond de 8% per jaar. Dat rekenden drie Amerikaanse hoogleraren Dimson, Marsh en Staunton uit. 

Dat betekent dat €100 na een jaar €108 is geworden. Als je die €8 die je inleg meer waard werd laat staan, kan dat ook weer meegroeien in de jaren erop. Doe je dat elk jaar, dan gaat je geld opeens heel hard groeien. Om je een idee te geven, laat ik zien wat het rendement na verschillende periodes is:

Best indrukwekkend, toch?

Ik reken hierbij wel met een rendement dat elk jaar gelijk is. Dat is natuurlijk niet hoe het in het echt gaat. Het ene jaar doen je beleggingen het beter dan het andere. Gemiddeld was het resultaat sinds 1900 8% per jaar, maar er waren ook heel slechte jaren en jaren waarin het rendement nog veel hoger was dan die 8%.

Gedurende de jaren zul je inflatie meemaken. Inflatie betekent dat de prijzen in de winkels stijgen. Zo’n 2% per jaar is vrij gangbaar. Dat betekent dus dat je elk jaar 2% minder kunt kopen of betalen van je geld. Dit is trouwens meteen een goede reden om te gaan beleggen. Met 0% spaarrente en 2% inflatie wordt je geld anders vanzelf minder waard. Au!

Wanneer je gaat beleggen in een fonds, kun je vaak ook rendementen uit het verleden inzien. Het is goed om te weten hoe dat fonds het tot dan toe heeft gedaan. Hier zie je bijvoorbeeld wat de rendementen van Meesman waren de laatste jaren. Zoek die informatie ook zeker op wanneer je via een andere partij wilt beleggen.

Conclusie: je weet vooraf nooit wat beleggen exact gaat opleveren. Verdiep je vooral in cijfers uit het verleden, maar weet ook: die zeggen niet altijd alles over de toekomst. Beleggen doe je voor de lange termijn en met geld dat je over hebt. Als je de tijd neemt om dat geld te laten groeien, is de kans op rendement gewoon heel groot.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!