Wat is dividend en hoe werkt het?

Verdienen aan je investeringen, dat willen we allemaal. Dividend is een manier om te verdienen aan je aandelen. Wat is dividend en hoe het werkt leg ik je graag uit.

De eerste keer dat ik kennis maakte met het woord ‘dividend’ was tijdens het vak Management en Organisatie op de middelbare school. Ken je dat nog? Ik had dit vak gekozen, omdat ik economie leuk vond en dit zou er een beetje op lijken. Bij dit vak leerde je onder andere de verschillen tussen bedrijfsvormen als een eenmanszaak en een B.V., maar ook hoe balansen en winst & verliesrekeningen werkten. Ook dividend kwam voorbij.

Wat is dividend?

Simpel gezegd is dividend het volgende: de uitkering van een deel van de winst van een organisatie aan de aandeelhouders. Dus stel, je hebt geïnvesteerd in aandelen. Je bent zo voor een heel klein deel ‘eigenaar’ van dat bedrijf. Dan kun je via dividend een deel van de winst ontvangen. Let wel op, want het is niet vanzelfsprekend dat je dividend ontvangt. Dit ligt er puur aan of het bedrijf dat jaar een goede winst gedraaid heeft. Ook zijn er genoeg bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren. Bijvoorbeeld omdat ze het geld volledig terug willen kunnen investeren in het bedrijf. Of omdat ze er gewoon geen fan van zijn: dividend schept nogal wat verwachtingen bij beleggers. Ze verwachten het ieder jaar te ontvangen en dat legt druk bij bedrijven.

Waarom wordt dividend uitgekeerd?

Heel simpel, om extra investeerders aan te trekken. Het is een soort beloning voor jouw investering. Je kunt op twee manieren geld verdienen met aandelen. De eerste manier is om je aandeel na verloop van tijd voor een hogere prijs te verkopen. Je verkoopt het aandeel dus voor meer geld dan dat je het zelf gekocht hebt, waardoor je winst maakt. De tweede manier is door dividenduitkering. Hoe langer je het aandeel vasthoudt, des te vaker zal je dividend ontvangen als het goed gaat met het bedrijf. Door dividend uit te keren, zal jij je aandeel minder snel verkopen, want je verdient er immers aan. Dit voorkomt een koersdaling en houdt de organisatie financieel gezond

Is dividend een soort rente?

Nee, dit heeft niets met rente te maken. Rente ontvang je bijvoorbeeld op een lening die je geeft. Daarbij spreek je af dat je iedere maand rente ontvangt. Bij dividend is het niet gegarandeerd. Als een bedrijf een lekkere winst gedraaid heeft zal je waarschijnlijk dividend ontvangen, maar dit is geen zekerheid. Een bedrijf is haar aandeelhouders niet verplicht uit te keren. Al zal het waarschijnlijk wel haar best doen om dit te doen, omdat het aandeelhouders blij maakt en het aandeel populair.

LEES OOK: 10 jaar sparen en dan stoppen met werken. Zij deden het!

Welke soorten dividend zijn er?

Er zijn namelijk twee manieren waarop je dividend kunt ontvangen. Je kunt cashdividend ontvangen of stockdividend. Bij cashdividend krijg je een geldbedrag uitgekeerd. Stel je hebt 20 aandelen van €10,- van een bedrijf. Je hebt dan dus aandelen voor €200,- Als het bedrijf 5% dividend uitkeert, ontvang jij €10,- dividend. Bij stockdividend gaat het iets anders. Je krijgt geen geld, maar je ontvangt extra aandelen. Gerekend met het vorige voorbeeld, krijg je met 5% dividenduitkering €10,- in aandelen. Je krijgt dus ‘gratis’ een extra aandeel. Je wordt voor een iets groter deel eigenaar van het bedrijf en kunt deze eventueel ook nog verkopen om winst te maken. Voor welke manier het bedrijf kiest, verschilt per organisatie. Soms laten ze de aandeelhouder kiezen welke van de twee ze willen. Dit heet dan ook wel ‘keuzedividend’. Deze bedragen zijn uiteraard fictief en kloppen niet volledig, aangezien onze favoriet de Belastingdienst er ook nog iets van mee wil happen. In Nederland betaal je 15% belasting over dividend. Dit wordt al verrekend voordat het aan jou uitgekeerd wordt.

Dividend kan dus een fijn extraatje zijn. Ons advies: investeer het meteen weer om de geldmachine lekker te laten draaien.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop