Waarom beleggen in goud en zilver nu zo populair is

Beleggen in goud en zilver. Het is populair, maar waarom is dat eigenlijk? En hoe zit het met de risico’s? Saskia zocht het voor je uit.

Ik las een artikel van de AFM. Het ging erom dat veel Nederlanders genoeg buffer hebben om te beleggen. Maar dat niet doen. Ik voelde me aangesproken. Want ik heb best wat spaargeld achter de hand. Toch maak ik de stap maar niet. Ik vind het spannend om mijn geld uit handen te geven. Wil ik vermogen opbouwen, dan moet ik die drempel wel over. De laatste tijd hoor ik veel over beleggen in goud en zilver. Hoe zit het precies? Dat wil ik weten.

Op zoek naar een alternatief

De spaarrentes zijn al een lange tijd heel laag. Geld op de bank groeit niet, zeggen we dan. Tegelijkertijd is de inflatie hoog. Alles wordt flink duurder. Met hetzelfde geld koop je dus minder. Omdat je spaargeld niet groeit en de prijzen omhoog gaan, is je geld langzaam steeds minder waard. Dat willen we niet. En daarom is beleggen nu zo populair.  

Goud en zilver zien we als waardevast. Dat komt omdat deze edelmetalen schaars zijn. De voorraad blijft redelijk stabiel. Elke dag wordt er wel wat goud gevonden. Maar dat zijn geen gouden bergen. Goudklompjes produceren kan natuurlijk niet. Je maakt niet even wat extra omdat er vraag naar is.

Waarom beleggen in goud en zilver?

Vooral als er in de wereld veel onrust is, stijgt de vraag naar edelmetalen. Tijdens de coronacrisis, bijvoorbeeld. En ook nu door de oorlog. Edelmetalen, zoals goud en zilver, worden gezien als iets om op terug te vallen. Dat komt doordat goud en zilver historisch gezien hun waarde en koopkracht behouden. Dat is niet zo bij een valuta, zoals de euro.

Een munt kan in een crisis veel minder waard worden. Of zelfs omvallen. Door de inflatie bijvoorbeeld kun je nu met € 100 minder boodschappen afrekenen dan een jaar terug.

Wanneer geld minder waard wordt, zien we goud en zilver als een bescherming tegen de inflatie. Dat maakt beleggen in goud en zilver – vooral in onrustige tijden – zo populair.

Er zijn ook risico’s

Beleggen in edelmetalen wordt gezien als een veilige keus. Toch zijn er ook risico’s. De goud- en zilverprijs gaat net zoals bij aandelen op en neer. Wel is de koers minder volatiel. Dat betekent dat de schommelingen minder sterk zijn dan bijvoorbeeld bij crypto.

De goud- en zilverprijs wordt bepaald door verschillende factoren. En wordt uitgedrukt in een valuta. Bijvoorbeeld in euro’s. Wanneer de euro minder waard wordt, kun je met hetzelfde bedrag minder goud kopen. Goud is dan duurder. Terwijl de waarde van het goud an sich niet toeneemt.

Ook vraag en aanbod hebben invloed. Tijdens een crisis hebben mensen de neiging meer goud en zilver te kopen. Daardoor stijgt de goudprijs juist. Want meer vraag betekent een hogere prijs.

In 2013 was er bijvoorbeeld een flinke daling in de goudprijs. Maar kijken we naar de lange termijn. Bijvoorbeeld de afgelopen 20 jaar. Dan zien we de goudprijs alsmaar groeien.

Zo beleg je in goud en zilver

Beleggen in edelmetalen kan op verschillende manieren. Je kunt zelf fysiek goud of zilver kopen, en thuis bewaren. Dit is een gewone koop. En valt daarom niet onder toezicht van de AFM.

De AFM ziet goud en zilver pas als beleggingsobject als je het edelmetaal koopt, maar niet zelf beheert. Bijvoorbeeld als de verkoper jouw goud in zijn kluis bewaart. Er zijn webshops waar je zo goud en zilver kunt kopen. Wees extra alert en doe je research naar de webshop. En vergeet niet de AFM-vergunning te checken.

Je kunt ook beleggen in een fonds dat investeert in goud of zilver. Dit valt ook onder toezicht van de AFM. Dit is bijvoorbeeld een ETF die de goud- of zilverkoers vertegenwoordigt. Ook zijn er goudmijnaandelen. Je koopt dan aandelen van bedrijven, die op zoek zijn naar goud.

Goud en zilver zijn waardevol. Maar de goud- en zilverprijs gaat op en neer. Beleggen in goud of zilver is dus niet zonder risico. Veel mensen gebruiken het als extra spreiding in de beleggingsportefeuille. Dat klinkt interessant. Wel belangrijk om je vooraf goed te laten adviseren!

.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek