Slim beleggen voor je pensioen: zo doe je dat

Stel, je bouwt niet genoeg pensioen op bij je werkgever, of je bent ZZP’er of ondernemer. Dan kun je ook zelf pensioen opbouwen door te beleggen. Renée legt je uit hoe dat werkt.

Ik sliep er lange tijd best slecht van. Het idee dat ik als ZZP’er helemaal geen pensioen opbouwde. Ik wist: ik moet daar iets aan doen, maar stelde het steeds uit. Tot ik op een ochtend wakker werd en besloot: nu is het klaar. Ik opende mijn internetbrowser en las alles over pensioenbeleggen, wat de regels zijn en hoe het werkt. En wat bleek nou? Het was helemaal niet zo heel ingewikkeld als ik vooraf dacht.

Ik weet dat er meer mensen zijn die dit maar blijven uitstellen, dus leg ik je in dit artikel duidelijk en begrijpelijk uit wat pensioenbeleggen is. En fijn nieuws: onze vertrouwde beleggingspartij Meesman biedt vanaf 1 mei 2022 ook een pensioenrekening aan.

Pensioenbeleggen betekent, je raadt het al, dat je belegt voor je pensioen. We noemen het pensioenbeleggen wanneer je dit doet op een speciale pensioenbeleggingsrekening. Je kunt ook best beleggen voor je pensioen op een gewone beleggingsrekening, maar dan loop je een paar flinke voordelen mis. We zetten die voordelen én de voorwaarden daarvan voor je op een rij.

Beleggen voor je pensioen: de voordelen

Als je niet genoeg pensioen opbouwt om straks een fijne oude dag van te hebben, heb je waarschijnlijk een pensioengat. Dat wordt ook wel een pensioentekort genoemd. Je kunt ervoor kiezen om dat aan te vullen door geld op een pensioenbeleggingsrekening te zetten. Je mag die inleg (tot een bepaald bedrag) dan verrekenen bij je aangifte inkomstenbelasting.

Even een voorbeeld om het duidelijker te maken: 

Je legt bijvoorbeeld elke maand € 200 in op je pensioenbeleggingsrekening, net zoals ik doe. Dan mag je die € 200 aftrekken van de inkomsten waar je belasting over betaalt. Je ontvangt bijvoorbeeld € 2.500 euro salaris en moet daar nog belasting over betalen. In dit geval mag je die € 200 euro voor je pensioen van dit bedrag af halen. Daardoor hoef je nog maar over € 2.300 euro belasting te betalen. 

Zo krijg je door een lagere belasting, indirect een deel van je inleg voor je pensioen terug. Snap je? Je betaalt aan het einde van de rit, wanneer je het ingelegde geld gebruikt om van met pensioen te gaan, wel belasting. Maar dat percentage is na je AOW-leeftijd hoogstwaarschijnlijk lager, waardoor je dus niet alleen later, maar ook nu een lagere belasting betaalt over het geld dat je inlegt voor je pensioen. 

Nog een voordeel: over het geld dat je op een pensioenrekening zet, hoef je ook geen vermogensbelasting te betalen. Dat betaal je in Nederland boven een bepaald bedrag aan vermogen, namelijk € 50.650 per persoon. 

Er zijn ook voorwaarden

Natuurlijk zijn er aan dit soort voordelen ook voorwaarden verbonden. 

  • De eerste: het geld dat je inlegt voor je pensioen moet echt blijven staan tot je pensioengerechtigde leeftijd, oftewel je AOW-leeftijd. Wanneer dat is, bepaalt de overheid. Er tussendoor even van snoepen mag niet.
     
  • Je mag een maximaal bedrag per jaar inleggen. Dat bedrag is je jaarruimte. In deze tool kun je berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is. Des te groter je pensioentekort, des te hoger je jaarruimte is.

  • Je moet met het geld dat je bij elkaar belegt voor je pensioen, een product kopen dat je pensioeninkomen oplevert. Bijvoorbeeld een verzekering die je elke maand een vast bedrag uitkeert totdat je overlijdt. Je mag het dus niet in één keer opnemen en er een leuk bootje of een vakantiehuisje van kopen. 

Kortom: het kan best heel interessant zijn om met een beetje belastingvoordeel extra pensioen op te bouwen door te beleggen voor je pensioen. De voordelen zijn behoorlijk, maar je moet je wel aan bepaalde regels houden.

Geen zin in die vastigheid? Dan kun je er ook voor kiezen om gewoon vrij te gaan beleggen. Een beleggingsrekening openen en zelf bepalen hoe, waarin en hoeveel je belegt. Dat betekent wel dat je de inleg niet mag aftrekken van je inkomsten en je vermogensbelasting moet betalen boven de heffingsvrije grens. Je weet wat ze zeggen: elk nadeel heeft zijn voordeel en andersom.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!