Beleggen zonder dat het veel tijd kost: zo doen wij dat

Je wilt gaan beleggen, maar hebt geen zin om er veel tijd en energie aan kwijt te zijn. Renée begrijpt dat. Zij koos zelf voor passief beleggen en legt uit hoe dat precies werkt.

Toen ik wilde beginnen met beleggen, volgde ik op socials een aantal mensen die zich daarmee bezighielden. Die posten elke dag over jaarverslagen, ze deelden artikelen op het Financiële Dagblad en interviews met CEO’s. Ik dacht altijd: waar halen ze de tijd vandaan? Met een baan, twee kinderen en een sociaal leven, had ik die tijd in ieder geval niet.

Ik was er wel van overtuigd dat beleggen een slimme manier kon zijn om vermogen op te bouwen. Zeker nu de spaarrente op 0% staat en de inflatie op 6%. Dat betekent dat je van het geld dat op je spaarrekening staat, na een jaar 6% minder kunt kopen. Kijk, een buffer is hard nodig. Die moet je vooral niet beleggen. Maar onnodig veel geld op je spaarrekening zag ik niet zo zitten.

Je geld lekker spreiden

Ik ontdekte toen dat je ook passief kunt beleggen. Dat betekent in ons geval dat we elke maand een vast bedrag inleggen, in een wijd gespreid fonds. In zo’n fonds zitten lekker veel verschillende aandelen, verspreid over de hele wereld en allerlei verschillende sectoren. Gaat het in de techwereld helemaal mis? Dan heb je ook nog genoeg geld zitten in hele andere branches.

Passief beleggen scheelt tijd

Niet alleen is beleggen zo minder risicovol, ook scheelt het enorm veel tijd. Je hoeft niet per se onderzoek te doen naar individuele bedrijven. Je koopt namelijk geen losse aandelen zoals KLM of Apple. Je hoeft geen koersen of het laatste nieuws te volgen. Passief beleggen betekent namelijk ook dat je zo min mogelijk handelt. Je gaat dus niet actief aandelen kopen en weer verkopen wanneer jij denkt dat dat een goed idee is. Je investeert en laat het staan. Uit onderzoek blijkt dat dat het beste rendement oplevert.

Wij kozen uiteindelijk zelf voor het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal bij Meesman, waarin meer dan 6.000 verschillende aandelen zitten. We stelden dit één keer in, waarna onze inleg elke maand automatisch van onze rekening wordt geschreven en voor ons wordt belegd.


Even lachen

Ik moest laatst erg lachen toen ik een nieuwsbrief kreeg van een actieve belegger. Hij deelde dat hij afgelopen jaar 13,8% rendement had gemaakt. Hij was er het hele jaar druk mee bezig geweest. Ik logde even in bij Meesman en zag daar een rendement van 25,7% in hetzelfde jaar. Let op: dat kan volgend jaar natuurlijk weer anders zijn en er komen ook zeker jaren die in de min schieten en flink ook. Het gaat uiteindelijk om het gemiddelde resultaat op lange termijn. Maar toch, mooi resultaat in 2021, zonder er ook maar enige tijd aan kwijt te zijn geweest. Ik zeg: lang leve passief beleggen.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek