Overstappen van zorgverzekering? Stop! Stel jezelf éérst deze vragen

Het einde van het jaar is in zicht. Wil je overstappen van zorgverzekering? Dat kan je misschien geld besparen, maar je moet wel op veel meer zaken letten.

Elk jaar overstappen levert in de meeste gevallen geld op. En daar houden we van bij PorteRenee. Daarom hieronder een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen als je wilt overstappen van zorgverzekering.

Vraag 1: welke zorg denk ik nodig te hebben in 2024?

Helaas heb ik geen glazen bol. Anders had ik je zeker een uitgebreid verslag gegeven van jouw toekomstige zorgkosten. Heb jij zorgkosten waarvan je zeker weet dat ze eraan komen in 2024? Houd hier dan rekening mee als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

Vraag 2: eigen risico verhogen, of niet?

Wat staat er op je spaarrekening? Zou je eventueel zelf zorgkosten kunnen betalen? Los van het verplichte eigen risico, kun je ook nog een vrijwillig eigen risico afsluiten. Het vrijwillige eigen risico is € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Dat bedrag komt bóvenop het verplichte eigen risico van € 385.

In totaal kun je kiezen voor een eigen risico van maximaal € 885. Hiermee wordt je maandelijkse premie een stuk lager. Let wel op dat je genoeg spaargeld hebt om dit eventueel op te vangen.

Vraag 3: kan ik de zorgpremie in één keer betalen?

Je kunt bij veel zorgverzekeraars ervoor kiezen om je premie in één keer te betalen. In veel gevallen krijg je dan 1, 2 of 3% korting op je jaarpremie. En je hebt natuurlijk geen maandelijkse afschrijving meer. Ook wel lekker. Maar je moet ook zeker weten dat je het bedrag kunt missen, zonder in de financiële problemen te komen.

Vraag 4: welke zorgverzekeraar past bij mij?

Is voor jou telefonisch contact belangrijk als je vragen hebt? Dan kun je beter geen verzekering afsluiten bij een online-only verzekeraar. Maak het je niet uit? Dan kun je hier wel voor kiezen. Daarmee betaal je namelijk in veel gevallen ook een lagere premie. Zorg dus dat je weet wat voor jou belangrijk is, en dat je uitzoekt welke verzekeraar goed bij jouw wensen aansluit.

Wist je trouwens dat in 2024 FBTO de goedkoopste basisverzekering (natura) heeft met een verplicht eigen risico van € 385? De premie bedraagt € 131,95 per maand. Je sluit deze zorgverzekering gemakkelijk hier af. Ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan even dit artikel waarin we vragen over de basisverzekering beantwoorden.

Vraag 5: wat zeggen reviews over de zorgverzekeraar?

Hoewel we dol zijn op besparen, is betrouwbaarheid ook erg belangrijk. Vraag eens in je omgeving na of mensen ervaring hebben met verzekeraar X. Op internet kun je ook veel informatie vinden. Denk er wel om dat mensen sneller vervelende ervaringen delen op internet dan goede.

Vraag 6: moet ik ook al mijn aanvullende zorgverzekering opzeggen?

Een zorgverzekeraar is altijd verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen is dit niet zo. Zeg dus pas je eventuele aanvullende verzekeringen op als je de papieren van je nieuwe aanvullende verzekering binnen hebt.

Vraag 7 (indien van toepassing): kan ik overstappen als ik een betalingsachterstand heb?

Mocht je bij je huidige verzekeraar een achterstand hebben opgelopen met je betalingen, dan mag je niet overstappen. Zorg er dus voor dat er geen achterstand ontstaat of dat je deze zo snel mogelijk betaalt als je graag wilt overstappen.

Puntje in je agenda: het overstapseizoen volgend jaar

En natuurlijk: vergeet niet om een reminder in je agenda te zetten voor half november volgend jaar. Dan maken de verzekeraars hun premie voor het jaar erop bekend en gaan we opnieuw zoeken naar de juiste deal voor jou.

Het is niet de leukste klus, maar beloof me dat je er toch écht eventjes voor gaat zitten. Zonde om te veel voor je zorgverzekering te betalen, terwijl je in een paar tellen flink wat geld kunt besparen op je premie. Succes!

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij ZorgKiezer.nl. Die vergelijker geeft bij overstappen namelijk een gratis Oral-B-tandenborstel of drie maanden online sporten cadeau, én ze bieden een gratis overstapservice. Wanneer je via ZorgKiezer.nl oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar), krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek