Op deze 3 plekken kun je als stel van € 1600 per maand met pensioen

Palmbomen, hangmat en het don’t worry be happy-gevoel. Klinkt als een droom? Hoeft niet. Chantal deelt de top-3 beste landen waar je als stel voor € 1.600 per maand kunt leven.

Mijn plan: later als ik groot ben emigreren naar Latijns-Amerika. Hier heb ik tussen mijn 20e en 30e al vele maanden gereisd. Inmiddels is dat plan aangepast naar ‘later als ik niet meer hoef te werken’. Volgens de Global Retirement Index die jaarlijks wordt gepubliceerd door InternationalLiving.com liggen de drie beste landen om je pensioen door te brengen in, jaja, Latijns-Amerika. Op de volgende plekken kun je samen met je partner rondkomen van € 1.600 per maand. In het ene land leef je luxe, in het andere land vrij basic. Een overzicht, inclusief kostenplaatje.

1. Costa Rica

Costa Rica staat bekend om zijn geweldige stranden en regenwouden. Het land heeft een tropisch klimaat, de bevolking is laidback, de gezondheidszorg en het levensonderhoud zijn betaalbaar en je kunt er een voor relatief weinig geld een prima woonplek vinden. Costa Rica is veilig en zorgt voor het milieu (dat is nog weleens een dingetje in het buitenland). Ongeveer een kwart van het land is nationaal park of wildpark.

pensioen buitenland

Kostenplaatje
Wanneer je officieel in Costa Rica woont, betaal je ongeveer 7 tot 11 procent van je maandelijkse inkomen aan het nationaal zorgsysteem. Daarmee heb je toegang tot de publieke zorg. Wil je liever privézorg, dan kun je dat zelf aanvullen. Als stel red je het met ongeveer € 1.600 per maand. Je leeft dan niet over the top, maar wel comfortabel. Meaning: een woning met twee slaapkamers en airconditioning. Ook boodschappen, uitgaan, transport en gezondheidszorg zitten in dit bedrag.

Healthy lifestyle
Costa Rica is goed voor je geestelijke (denk: yoga enzo) en lichamelijke gezondheid. Bewerkt voedsel is er nauwelijks, want er is genoeg keuze aan lokale, verse producten, vaak biologisch. Niet zo gek dus dat in Costa Rica ook één van de vijf regio’s ter wereld ligt die Blauwe Zone wordt genoemd. In deze zones worden veel mensen honderd jaar of ouder. Dat belooft dus wat!

2. Panama

Een topklimaat, de keuze uit stad, bergen en strand en geen orkanen. Voila, de ingrediënten voor een relaxte ouwe dag in Panama. De temperatuur is aan de kust het hele jaar door 25 tot 31 graden en in de bergen een stuk koeler. Reizen door het land is makkelijk. Ook handig: het internet en mobiele netwerk is goed. In veel niet-westerse landen is dit laatste niet het geval. Water drink je gewoon uit de kraan.

Kostenplaatje
Volgens International Living is Panama niet het goedkoopste land van de drie, maar wel betaalbaar. Voor € 2100 per maand kun je als stel rondkomen, dus inclusief de huur van een leuk appartement in bijvoorbeeld Panama-Stad. Qua zorg zijn de privéfaciliteiten uitstekend en dokters spreken Engels. Een doktersbezoek ligt tussen de € 8 tot € 16.

Cultuurliefhebbers opgelet
Qua cultuur is er in Panama genoeg te doen. Er zijn vele film- en muziekfestivals, restaurants en musea en galeries. In Panama-Stad kun je werkelijk alles eten: van pizza, pasta tot sushi. En veel restaurants bezorgen ook aan huis.

3. Mexico

Mexico staat op nummer 3 in de lijst. Het land grenst aan de Verenigde Staten, er wonen dan ook meer dan een miljoen Amerikanen. Tradities worden uitbundig gevierd. Mexico leeft! Mexicanen dansen en zingen veel op straat.

Kostenplaatje
Gemiddeld kun je als koppel met minder dan € 1.600 per maand rondkomen. Zowel het huren als kopen van een huis kan in Mexico binnen budget. Betaalbaar eten vind je op de markt en in restaurants. Ook het vervoer is er goedkoop, net als de gezondheidszorg. Houd er rekening mee dat je een bepaald inkomen of vermogen moet hebben om in Mexico te kunnen wonen. Je hebt een inkomen van € 1.300 of € 67.000 op de bank nodig om tijdelijk in Mexico te wonen. Voor permanent is dat € 1.630 inkomsten per maand of € 83.000 op de bank.

Hou jij van lekker eten?
Het eten in Mexico is lekker. Denk aan taco’s, maar ook ceviche en…. cocktails. Ook de mañana mañana-mentaliteit kan fijn zijn (soms ook niet, haha). Geen zorgen voor morgen!


Ten slotte: lonkt het buitenland? Zet allereerst goed op een rij waar jij naar op zoek bent (strand of stad, luxe of eenvoud). Wil je liever dicht(er) bij huis blijven, dan zijn Portugal en Frankrijk goede opties.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop