Nieuwbouwhuis: dit kost een casco huis je na aankoop nog

Een casco woning kopen is dé manier om een betaalbaar huis te kopen. Is dat echt zo? Of zijn er veel verborgen kosten? Ik zocht het voor je uit.

Door Saskia

Beginnend ondernemer, single en geen paar ton op de bank. How on earth kom ik aan een eigen huis? Die gedachte raast regelmatig door mijn hoofd. De huurprijzen rijzen de pan uit en voor elk leuk pandje dat te koop staat, staan minstens 300 anderen in de rij. Ik las ergens dat het kopen van een casco woning dé manier voor starters is om met een beperkt budget een huis te kopen. Maar waar begin je aan?

Een casco huis kopen: wat is dat?

Als koper van een nieuwbouwhuis kun je kiezen voor een casco oplevering. Dit betekent dat alleen de ruwbouw door de aannemer wordt gedaan. Oftewel: de dragende constructie van het huis (= fundering en de vloeren), de buitenmuren met deuren en ramen en het dak. De rest mag je zelf doen.

Je bouwt als het ware je eigen huis zelf af. Het voordeel van een casco oplevering? Het scheelt niet alleen geld, maar je kunt je woning ook compleet naar eigen smaak indelen en inrichten. Voor klussers met een beperkt budget is dit dus ideaal. Toch komt er veel meer bij kijken dan je misschien denkt. Zeker als je geen ervaren klusser bent. Of als je een té beperkt budget hebt.

Wat moet je allemaal zelf doen?

Een nieuwbouwhuis dat afgewerkt (= sleutelklaar) wordt opgeleverd, is direct bewoonbaar. Een casco woning is het tegenovergestelde. De buitenkant staat en je kunt droog zitten. De woning is wind- en waterdicht. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Van binnen is er niks, nada, noppes. Dus moet je zelf aan de slag met het pleisterwerk, vloerafwerking en de keuken.

Het is dus nog een flinke klus. En dan hebben we het niet alleen over het verbouwen. Ook financieel is het nog een hele kluif. Want alles wat nog moet gebeuren, komt voor eigen rekening. Toch ben je uiteindelijk vaak goedkoper uit dan wanneer je alles laat doen. Ook heb je bij een casco woning de keuze of je bepaalde klussen zelf aanpakt of een klusbedrijf inschakelt.

Hoe bereken je de afbouwkosten?

Alle kosten die je maakt om je casco woning af te maken, heten de afbouwkosten. Het is lastig om een concreet bedrag te noemen. Dat komt omdat dit afhangt van je eigen smaak en wensen. Je kunt het zo duur (en goedkoop) maken als je zelf wilt.

De beste manier om de afbouwkosten te berekenen, is door een lijstje te maken van alles wat er nog moet gebeuren. En hier de kosten bij te zetten. Ook kun je verschillende offertes aanvragen om een idee te krijgen hoeveel je kwijt bent. Belangrijk is om zowel al het grote, grove werk en de kleine details in je planning mee te nemen. Soms kan een ‘klein’ klusje nog behoorlijk wat kosten.

Van alles wat er moet gebeuren, maak je een begroting. Onthoud hierbij dat een verbouwing (bijna) altijd duurder uitvalt dan gepland. Ook bij een casco woning. Maak daarom ook zeker een potje voor onvoorziene uitgaven. Daar ben je tijdens het klussen ontzettend blij mee. Trust me.

Is een casco woning echt zo ideaal?

De aankoopprijs van een casco woning ligt een stuk lager dan die van een compleet afgewerkt huis. Gemiddeld zo’n 30%. Je bespaart hier dus flink op. Maar vergeet de afbouwkosten niet. Deze zijn vaak meer dan je denkt. De afbouwkosten tel je bij de aankoopprijs op en zo weet je of een casco woning nu echt goedkoper is. Vaak is dit wel zo. Zelf doen is altijd goedkoper dan laten doen. Maar vergeet niet: goedkoop kan duurkoop zijn. Ben je zelf niet zo’n ervaren klusser? Dan moet je soms alsnog klussen uitbesteden. En dan kun je al snel een hoge rekening verwachten.

Ook wordt het klussen zelf regelmatig onderschat. Er gaat behoorlijk wat bloed, zweet en tranen in zitten. En je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe droompaleisje uitloopt op een nachtmerrie. Daarom kun je ook kiezen voor een half casco woning. Je spreekt dan met de aannemer af wat je wel en niet laat doen. De isolatie en leidingen worden bijvoorbeeld gedaan, maar het schilderwerk en de keuken doe je wel zelf.

Al met al komt er behoorlijk wat kijken bij het kopen van een casco woning. Niet alleen heb je een flinke begroting nodig, ook moet je een lange adem hebben om je huis helemaal af te bouwen. En een beetje kluservaring is ook wel handig.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen