Krijg jij wel genoeg reiskostenvergoeding?

Als je met de auto naar werk gaat, heb je meestal recht op reiskostenvergoeding. Maar krijg jij wel genoeg? Zo check je dat.

Je hebt recht op een reiskostenvergoeding als dat in je contract, cao of bedrijfsregels staat. Staat daar niets in? Dan hoeft je werkgever je niet per se een vergoeding te geven. Maar je kunt er natuurlijk wel om vragen. Als er geen vaste afspraken zijn, kun je daarover onderhandelen.

Onderhandelen over reiskostenvergoeding

Zeker als je net een nieuwe baan hebt en het arbeidscontract nog moet tekenen, is dat een goed onderhandelmoment. Denk goed na of je een vergoeding wilt voor het openbaar vervoer of een vergoeding per kilometer. Maar ook op een later moment is dit iets waar je (opnieuw) over kunt onderhandelen. Krijg je geen salarisverhoging wanneer je hier wel om vraagt? Dan zijn dit soort voorwaarden ook iets waar je met je werkgever over kunt praten. Zo houd je onder de streep toch nog wat extra geld over.

Kiezen voor openbaar vervoer

Bij reizen met openbaar vervoer kan je werkgever de volledige reiskosten belastingvrij vergoeden. Als je een vergoeding per kilometer afspreekt, kun je niet zomaar elk bedrag vragen. Nou ja, dat kan wel, maar als je meer krijgt dan € 0,21 moet je daarover belasting betalen. Als een werkgever een hogere reiskostenvergoeding geeft, geldt het deel boven de € 0,21 per kilometer als loon. De werkgever moet hierover loonheffingen inhouden en jij belasting.

Kilometervergoeding verhoogd

Eerst was het maximale bedrag aan onbelaste kilometervergoeding € 0,19. Sinds 1 januari 2023 is dit verhoogd naar € 0,21, in verband met de inflatie en stijgende kosten van vervoer. Per 1 januari 2024 gaat dit naar € 0,22 per kilometer.

Werkgevers hoeven het bedrag niet te verhogen. Het gaat puur om het bedrag waar je geen belasting over hoeft te betalen.

Het kan dus zijn dat jouw baas nog steeds € 0,19 per kilometer geeft. Of misschien nog minder. Of helemaal niets. Dat mag dus, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt en dat die afspraken in je contract of cao staan. Het kan dus ook zijn dat je meer kosten maakt dan dat je vergoed krijgt. Omdat de benzine nou eenmaal duur is tegenwoordig. Een mooie aanleiding om een verhoging van je kilometervergoeding te bespreken. Want nee heb je, ja kun je krijgen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!