Kies jouw 3 waardes: dit is waar je je tijd en geld aan wilt besteden

Welke drie dingen in jouw leven zijn je het meeste lief? Besteed het merendeel van je tijd en geld daaraan en je zult zien dat je rijker en gelukkiger wordt. (En dit is mijn top 3).

Ik had een tijdje terug een interview met een journaliste voor tijdschrift Santé. Het gesprek duurde zo’n 1,5 uur en ging net even wat dieper dan ik gewend was. Fijn, vond ik dat. Dat iemand doorvraagt. Ik heb mijn verhaal inmiddels al vaak verteld. Het gevaar is dat je het op een automatische piloot gaat doen. Steeds dezelfde anekdotes, steeds dezelfde overtuigingen delen. Deze dame luisterde goed en concludeerde na een tijdje praten: ‘Eigenlijk zeg jij: kies eerst de waardes die voor jou van belang zijn en besteed daar je geld en tijd aan.’ Raak! Beter had ik het niet kunnen concluderen. Ze begreep wat ik uit probeer te dragen. Wat fijn.

tijd en geld

Ze vatte mijn verhaal samen op een manier die ik zelf nog niet eens bedacht had. Het gaat hier inmiddels vanzelf. Bepalen waar je wel geld en waar je niet geld aan uitgeeft. Ik ben in de media wel eens omschreven als gierig. Zo zie ik mezelf niet en mensen die mij kennen zouden me ook niet omschrijven. Ik ga geregeld lekker uit eten, ik geef mooie cadeaus en we gaan ook gewoon op vakantie. Dat noem ik niet gierig. Ik zou mezelf wel als kieskeurig omschrijven. Ik weet heel goed waar ik bereid ben geld aan uit te geven en waaraan niet. Die keuzes baseer ik op mijn waardes. Die had ik niet eens zo bewust voor mezelf vastgesteld, maar door de journaliste die me interviewde voelde ik me uitgedaagd dat wel te doen. Ik daag jou bij deze uit dit ook te doen. Het maakt het makkelijker om te bepalen waar je je tijd en geld aan wilt besteden en waaraan niet.

Welke drie dingen zijn voor mij in mijn leven het belangrijkste? Nou, deze

Mijn gezin (kids+man)

Ik geef zonder gene geld uit aan leuke dingen doen samen. Quality time. Al hebben we die ook volop zonder dat het geld kost, hoor. Met twee kleine kinderen thuis en de bijbehorende drukte en chaos thuis, proberen mijn man en ik wel geregeld samen een hapje te gaan eten. Al is dat tegenwoordig thuis eten bestellen. Kaarsje aan, even praten zonder dat er twee jongetjes steeds tussendoor komen. Ook wel eens fijn. Ook kosteloze uitjes zijn heerlijk. We gaan graag naar het bos of naar het strand, lekker uiwaaien. We gaan ook wel samen door Haarlem struinen. Niet shoppen ofzo, maar gewoon wandelen en praten. Daar laad ik echt even van op.

Mijn werk

Ja, ik ben echt gek op mijn werk. Misschien had je dat tussen de regels door al begrepen. Ik besteed graag tijd (en geld) aan PorteRenee en aan alles waarvan ik kan leren over personal finance, zodat ik dat weer met jullie kan delen. Ik ben niet bang om te investeren. Ik volg cursussen, spreek af en toe een coach en lees veel boeken. Hier gaat veel tijd en ook heus geld in zitten. En dat allemaal met veel plezier.

Ons eigen huis
Klinkt misschien gek en tegenstrijdig voor iemand die vermogend wil worden. Maar ik hou van klusjes aan mijn huis. We kochten een jaar geleden een jaren 30 woning in een dorpje tussen Haarlem en Leiden in. Het wordt steeds een beetje mooier en ik geniet zo van dat proces. Ik spaar met liefde om de wc op te kunnen knappen of voor een nieuwe tuin. Omdat ik er daarna zo ontzettend veel plezier heb. Ja, ook aan poepen en plassen op een mooie wc.

Wat zijn jouw drie belangrijkste waarden? Misschien houd je van koken, dan kun je die op je lijstje zetten. Misschien word je heel gelukkig van veel uitjes met vriendinnen, wanneer dat weer kan. Voel wat jou gelukkig maakt. En waar jij zonder tegenzin geld en tijd aan besteedt, omdat het je levensgeluk verhoogt. Niet alleen laat dit rijtje zien wat belangrijk voor je is, het laat ook zien wat niet belangrijk is. Misschien staat er iets niet in dit rijtje, waar je wel iedere maand veel geld aan uitgeeft. Why, kun je je dan afvragen. Alle uitgaven die niet onder deze drie waardes vallen, daar denk ik nog eens twee keer over na. Ik bespaar op ongeveer alles niet hierboven genoemd staat. Bijvoorbeeld: auto (heb ik niks mee), boodschappen (als het maar lekker en gezond is) of bijvoorbeeld verzekeringen (heb genoeg spaargeld om wat risico’s op te vangen.)

Lees ook: Geld besparen vs tijd besparen: zo kies je

Hoe begin je hier nu mee? Gewoon met pen en papier. Schrijf de drie waardes op die het meeste van invloed zijn op je geluk. Pak vervolgens je internetbankieren-app erbij. En kijk waar je geld nu écht naartoe gaat. Even tot een maand of drie terugkijken. Komen je waardes en je uitgaven niet overeen? Dan is het tijd voor verandering. Je zult zien dat, als je dit toepast, je meer tevreden wordt over je financiële situatie. Omdat je met je geld gaat doen waar je leven, in jouw ogen, fijner van wordt. Je gaat je financiën indelen naar jouw persoonlijke voorkeuren en niet langer naar wat anderen belangrijk vinden.

De journaliste waar ik eerder in deze blog over vertelde, stuurde me na ons interview nog een berichtje. Dat ze met haar kinderen had afgesproken dat ze zelf thuis weer flesjes drinken gingen vullen. Geen kant en klare dure (en ongezonde) flesjes cola meer, dus. En zo nog meer besparingen. Ze ging geld weghalen bij zaken die hun leven niet verrijken, die niet bij hun waardes horen, zodat ze het geld kon besteden aan de dingen die haar kinderen en haar wel meer geluk brengen in het leven. Doel bereikt!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop