Kelly zeilt de wereld rond: “Onze boot is duur maar goedkoper dan een huis”

Kelly Bontje (35) zeilt sinds 2018 met haar partner David en hond Floyd de wereld over. Een rijk leven, op meerdere manieren.

De wereld rondzeilen klinkt als living the dream

“Ja, toch? Vroeger dacht ik dat huisje-boompje-beestje de enige manier was. Dat je dat pad hoorde te bewandelen. Maar het maakte me niet gelukkig. Ik vertrok naar Brazilië om te gaan kitesurfen en ontmoette daar mijn huidige partner, David. Hij hield net zoveel van water en reizen als ik.” 

Hoe ging je van kitesurfen naar het kopen van een zeilboot?

“Mijn vriend is net als ik fanatiek kitesurfer. Het zaadje voor een zeilboot werd geplant toen een gezamenlijke vriend uit Australië overkwam. Hij is al jaren kapitein op superjachten. Op een avond waarop we gezellig een drankje dronken, zei hij: ‘Waarom kopen jullie geen zeilboot. Dat is echt iets voor jullie!’ De bal is gaan rollen en we kochten van ons gezamenlijke spaargeld een tweedehands zeilboot. Kosten: tussen de €150.000 en €200.000. Veel geld, natuurlijk. Maar ja, het is ook ons huis.” 

Wat kost dat nu, leven op een zeilboot? 

“Ik denk dat we bij elkaar goedkoper leven dan aan wal, maar je moet niet onderschatten met welke kosten we te maken krijgen. Er gaat weleens iets stuk aan de boot. David is gelukkig heel handig, maar kan niet alles zelf maken. En je begrijpt: je boot laten repareren is duurder dan je auto of je fiets. Nog een kostenpost is brandstof. We proberen zoveel mogelijk op de wind te varen, maar hebben ook brandstof nodig.” 

Hoe doe je dat met boodschappen?
“Boodschappen doen is niet altijd makkelijk voor ons. We liggen vaak op afgelegen plekken waar geen supermarkt in de buurt is. Onze vriezer en opbergruimtes zitten dus standaard vol met voor ons essentiële etenswaren, zodat we nooit misgrijpen en eigenlijk alleen maar wat verse producten erbij hoeven te halen. Daarin moet je veel beter vooruitdenken dan wanneer je in een huis woont. Soms geef ik dan ook in één keer een hele klap geld uit aan boodschappen. We slaan heel groot in als we gaan varen, vooral als we de oceaan oversteken.”

Wat kost eten en drinken jullie?

“Ik bespaar daar niet snel op. We zijn heel fysiek bezig en moeten gewoon goed, genoeg en gezond eten. De kosten variëren tussen de €500 en €1.000 per maand, afhankelijk van in welk land we zijn. Ik gebruik de vriezer veel. Je zult verbaasd staan over wat je allemaal kunt invriezen. Zelfs zuivel. En wist je dat je eieren heel lang kunt bewaren, als je ze maar regelmatig omdraait? Toen we de oceaan overstaken van de Canarische eilanden naar de Caribbean, had ik na drie weken nog steeds eieren om te eten. Heerlijk!” 

Betaal je ook liggeld?

“Jazeker, ook dat kost soms een hoop geld. Vorige week doken we een jachthaven in, omdat er superslecht weer aankwam. Dan betaal je €110 per nacht. Doe je dat in Ibiza, dan betaal je het driedubbele. We liggen voornamelijk voor anker, op de mooiste plekjes en waar we willen. Dat kost je dan weer helemaal niks.”

Heb je eigenlijk abonnementen wanneer je op een boot woont?

“We hebben ieder een mobiel abonnement. Ook hebben we een abonnement voor onze satelliettelefoon. Dat is met €150 per maand een vrij duur abonnement, maar wel nodig. Je wilt op zee niet in de problemen komen en dan geen contact kunnen maken. Ook hebben we onze boot natuurlijk verzekerd.”  

Waar leven jullie van?

“We leven van ons spaargeld. Dat gaat tot nu toe goed.”

Zie je jezelf ooit weer in een huis wonen?

“Ik denk het wel, maar dan gecombineerd met de zeilboot. In ons achterhoofd zijn we daar al mee bezig. We houden van de oceaan, maar ook van de bergen. We zijn gek van kitesurfen, maar ook van snowboarders. Ik ben ook gek op de Pyreneeën. Misschien strijken we daar ooit wel neer. Maar één ding is zeker: de boot blijft. We zijn gelukkig op het water. Dat wil ik nooit meer missen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop