Kasboek Madelon: “Als ik weet dat mijn budgetbuddy langskomt, geef ik minder uit”

Madelon (30) gaf tot een jaar geleden haar loon binnen een paar dagen uit zonder stil te staan bij de gevolgen. Nu komt er elke maand iemand bij haar thuis om samen met haar alle uitgaven onder de loep te nemen.

Wat goed, zeg, dat je meer grip hebt gekregen op je financiën.
“Dankjewel, ik ben er ook echt blij mee. Voorheen dacht ik niet na over mijn geld. Mijn salaris kwam binnen en na een paar dagen was het vaak al op. De laatste twee weken van de maand was het vooral stressen tot de volgende storting. Ik had totaal geen zicht op waar m’n geld naartoe ging. Als het op was, was het op.”

Hm, dat is niet fijn inderdaad. Wanneer dacht je: dit moet anders?
“Mijn relatie ging uit en ons koophuis werd met verlies verkocht. Met mijn 30 jaar vond ik het bovendien tijd worden dat ik grip op mijn financiën kreeg. Ik heb gewoon moeite met vooruitkijken. En met begrijpen dat als ik vandaag iets uitgeef, ik daar later misschien door in de problemen kan komen. Ook ben ik vrij gevoelig voor impulsaankopen.”

Wat voor impulsaankopen?
“Als er bijvoorbeeld een concert van Harry Styles in het buitenland wordt aangekondigd, koop ik tickets. Later bedenk ik me pas dat ik dan ook een hotel en vliegtickets nodig heb. En ja, dan loopt het flink op qua kosten, natuurlijk.”

Hoe heb je daar toch grip op gekregen?
“Ik klopte aan voor hulp bij de gemeente. Die koppelde mij aan een buddy die samen met mij de financiën in kaart bracht. Zij komt nu één keer per maand bij me thuis langs, soms iets vaker, en dan maken we samen geldpotjes. Ook hebben we goede gesprekken over mijn uitgeefgedrag. Het gaat nog echt niet altijd goed, maar het begin is er.”

Wat fijn dat er zo’n initiatief bestaat! De potjes in je kasboek heb je dus samen met je buddy opgesteld?
“Klopt! Aan leuke dingen doen mag ik bijvoorbeeld € 250 per maand besteden. Als dat geld op is, kan ik simpelweg geen leuke dingen meer doen. Maar ik merk wel dat als ze een tijdje niet komt, het ook snel weer misgaat. Als er weer een leuk event aan zit te komen, hevel ik daarvoor toch weer ‘even’ geld uit m’n spaarpotje over. Maar als ik weet dat zij de week erop langskomt, doe ik dat dus niet.”

kasboekje van madelon

En je spaart ook nog € 300 per maand, goed bezig.
“Ik ben recent verhuisd en heb veel meubels opnieuw moeten kopen, dus ik vind het heel fijn dat ik nu elke maand dat bedrag op m’n spaarrekening zal zien verschijnen. En ook om die andere potjes te hebben. Wanneer vriendinnen iets leuks willen doen, raak ik niet meer in de stress over de gedachte of ik dat wel of niet kan.”

Ik zie trouwens een schuld bij je ex staan. Waar is die voor?
“Mijn ex heeft de restschuld van de verkoop van ons huis opgevangen. Heel fijn! Ik betaal nu maandelijks die schuld bij hem af.”

Dat is superfijn. Het geeft ook wat rust, lijkt me. Enne, je verdient ook wat extra’s bij, zie ik. Wat een leuke side hustle.
“Haha, klopt. Ik merkte dat veel mensen online bijverdienden, maar ik vond dat allemaal veel te ingewikkeld. Dus ik pas nu elke maand op een paar hondjes via het platform Petbnb. Dat levert me vaak € 60 per maand op, maar soms ook wel € 200. Elke donderdag en soms in de weekenden heb ik een leuk dier in huis en verdien ik er ook nog wat aan.”

Twee vliegen in één klap! Waar spaar je met dat extra geld nu voor?
“Ik spaar voor een reis naar Argentinië. Dat is al ruim tien jaar een grote droom van mij. Twee vrienden van mij wonen daar en ik wil hen graag bezoeken. Dat kon nooit, omdat ik altijd blut was. Ik ging wel veel op vakantie, maar dan waren het meer kortere reisjes. Dit gaat best een dure rondreis worden. Na mijn dure verhuizing vorig jaar moet ik nog even doorsparen, maar voor ik het weet, is het zover. En dan zal ik heel trots zijn!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop