Kasboek Jutta: “Van mijn spaargeld kocht ik een huis”

Jutta (49) leeft zo minimalistisch mogelijk en spaart veel. Daardoor kon zij zelfs zónder hypotheek een huis kopen. Kijk mee in haar kasboekje.

Ben je altijd zo’n fanatieke spaarder geweest?
“Ja, zo ben ik ook opgevoed. Mijn ouders leven zuinig en zetten zoveel mogelijk geld opzij. Ik weet niet beter dan dat ik dat ook zo doe. Sinds mijn vijftiende heb ik altijd gewerkt, naast mijn studie. Van mijn twintigste tot mijn veertigste woonde ik in het buitenland, waar ik voor grote internationale bedrijven werkte. De laatste zeven jaar was dit in een land waar ik geen belasting hoefde te betalen. Ik verdiende toen € 4.500 netto per maand en spaarde daarvan € 2.500. Dan gaat het hard.”

Ja, dat tikt flink aan! Waar spaarde je voor?
“Aanvankelijk om gewoon iets achter de hand te hebben. Maar toen mijn ex en ik in 2015 uit elkaar gingen, was mijn financiële onafhankelijkheid mijn redding. Ik verhuisde met mijn zoon terug naar Nederland om dichter bij familie te zijn. Mijn spaargeld bleek een zegen: na een paar maanden vond ik een appartement dat ik zonder hypotheek kon kopen.”

Wat goed! Om wat voor bedrag ging het?
“Om € 150.000. Drie jaar later verkocht ik het weer voor € 220.000. Met dat geld kocht ik de gezinswoning waar mijn zoontje en ik nu nog steeds in wonen. De totale prijs daarvan was € 231.000, ik sloot een hypotheek af voor € 52.000.”

Daarmee komen we bij de kroon op jouw kasboekje: een hypotheeklast van nog geen € 100 per maand! Op naar € 0?
“Dat is mijn doel! Ik heb natuurlijk eerder hypotheekvrij geleefd en het geeft zo’n fijn gevoel om nul schulden te hebben. Nu los ik maandelijks € 250 extra af, maar dat bedrag wil ik gaan verhogen. Ik hoop de helft van de resterende hypotheekschuld van € 10.000 nog dit jaar af te lossen, de rest volgend jaar. Elke euro die ik over heb, gaat naar mijn hypotheek.”

Leven jullie nu extra zuinig om dat voor elkaar te krijgen?
“Van nature let ik goed op mijn uitgaven, dat heb ik altijd gedaan. Maar ik heb ook niet veel nodig. Ik ben gewend om veel te reizen, ik heb ook een tijdje als stewardess gewerkt. Het was voor mij nooit handig om veel spullen te hebben. Natuurlijk heb ook ik mijn uitspattingen. Zo kocht ik ooit een Chanel-tas voor € 3.500. Daarna heb ik wekenlang zo sober mogelijk geleefd uit compensatiedrang. Nu ik naar verhouding weinig verdien, komt zo’n dure aankoop er echt niet meer in.”

kasboek jutta

Op welke posten bezuinig je het meest?
“Op vaste lasten en interieurspullen. Mijn huis is vrij leeg: dat zorgt voor ruimte in mijn hoofd en het is makkelijk schoonmaken. Daarnaast kijk ik jaarlijks of ik kan besparen op mijn verzekeringen. Ook hebben we geen tv-zenders, maar een Chromecast en een abonnement op Videoland. Bij losse uitgaven kijk ik ook altijd of die goedkoper kunnen. Volgende week ga ik met de trein naar Amsterdam, dan kijk ik toch even of ik ergens een treinkaartje met korting kan scoren.”

Je hebt ook lage energiekosten, hoe komt dat?
“We stoken weinig tot bijna niet. Ik kan mijn verbruik in een app zien en zie de euro’s voorbij vliegen. Dat vind ik zó zonde. We hebben twee kruiken en elektrische dekens. Waar we veel zitten, verwarm ik soms bij met de airco. Het is prima te doen, we hebben er geen last van.”

Wat vind je eigenlijk van de kosten voor je lease-auto?
“Zonde! Ik denk er echt aan om die auto de deur uit te doen. Ik woon en werk in dezelfde stad, ook mijn zoontje gaat hier naar school. Die afstanden zijn net te doen op de fiets. Maar in de wintermaanden vinden we het allebei te koud om te fietsen. Ik zie dat de prijzen voor nieuwe leasecontracten stijgen. Dat is de reden waarom ik nog twijfel om het contract op te zeggen, ik denk niet dat ik voor dit bedrag nog een nieuw leasecontract ga krijgen.”

Zijn er ook kostenposten waar je met liefde geld aan uitgeeft?
“Persoonlijke verzorging. Ik kom op een leeftijd waarop het niet meer voldoende is om alleen een crèmepje te smeren. Ik geef redelijk veel geld uit aan schoonheidsbehandelingen, maar ook hier kijk ik kritisch naar. Veel mensen zullen hier ongetwijfeld wat van vinden. Toch wil ik hier open over zijn. Voor mij is het belangrijk om er goed uit te blijven zien.”

Spaar je daar ook voor, voor die behandelingen?
“Ja, als ik mijn hypotheek heb afgelost, wil ik geld opzij zetten voor een facelift. Dat weet ik nu al, haha. Ik denk voor over vijf tot acht jaar. Daarnaast spaar ik voor vakanties. Als ik geld uitgeef, doe ik het goed. Dan gaan we ver weg en slapen in vijfsterrenhotels. Vorig jaar ben ik met mijn zoontje twee weken naar Amerika geweest en twee weken naar Curaçao. De vakantie voor dit jaar weet ik nog niet. Ik heb nog geen leuke aanbiedingen voorbij zien komen.”

Draag je alle kosten voor jouw zoontje eigenlijk zelf?
“Ja, Nederland heeft geen verdrag met het land waar mijn ex woont, dus ik kan fluiten naar alimentatie. Ik ga ook niet meer de discussie hierover aan en laat het hierbij. Gelukkig kan ik het me financieel veroorloven en krijg ik toeslagen. Ook om parttime te werken, zodat ik meer tijd met mijn zoon kan doorbrengen.”

Wat zijn je dromen of doelen voor de toekomst?
“Voorlopig hebben we het goed. Als mijn zoon ooit uit huis gaat, zou ik graag kleiner willen wonen. In een tiny house ergens in een community en dan veel reizen. Dat lijkt me wel wat.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek