Kasboek Edith: “Ik geef bijna €400 uit aan boodschappen, in mijn eentje”

Edith (31) doet en koopt lekker waar ze zin in heeft, maar wel met mate. Ze heeft namelijk ook serieuze spaardoelen, zoals het opknappen van haar huis en −  ooit −  die gedroomde rondreis maken door Japan.

Wat een mooi inkomen heb je, maar je lasten zijn ook vrij hoog. Wat vind je daarvan?
“Ik kocht onlangs mijn eerste koophuis voor € 216.000. In de hypotheek zitten twee bouwdepots: € 9.000 voor verduurzaming, zoals zonnepanelen, en € 6.000 voor de badkamer. De hypotheekkosten zijn nog bruto. Jammer genoeg heb ik de aanvraag voor mijn hypotheekrenteaftrek verkeerd ingevuld. Het akkoord op mijn nieuwe aanvraag kan vijf weken duren, daarna gaat mijn maandbedrag waarschijnlijk omlaag naar € 800.”

Kijk, dat is een behapbaarder bedrag!
“Dan kan ik gelukkig weer € 800 sparen per maand, zoals ik voorheen deed. Er moet namelijk nog wel wat gebeuren in mijn huis. Het komende half jaar hoop ik € 3.000 te sparen voor een nieuwe trap naar zolder. De vorige bewoners bouwden een mooie slaapkamer met dakkapel op zolder, maar de trap ernaartoe is een verschrikkelijk steil ding. En in het bouwdepot voor de badkamer zitten nog geen installatiekosten, dat zal zo’n € 6.000 extra kosten.”

Nog even doorsparen dus. Hoe pak je dat aan?
“Met een automatische incasso sluis ik mijn spaarbedrag maandelijks direct door naar mijn spaarrekening. Daar wordt het verdeeld over verschillende potjes. Nu ik nog wat minder kan sparen, gaat € 75 naar de trap, € 250 naar het potje ‘niet aankomen’ − dat is bedoeld als buffer −, de rest is bedoeld voor leuke dingen, zoals vakanties en cadeautjes. Ik geef graag ervaringen, zoals een weekendje weg.”

Hoe is bij jou de balans tussen sparen en spenderen?
“Ik wil wel alles doen wat ik leuk en fijn vind. Omdat ik veel werk, wil ik ook goed ontspannen. Twee keer per maand laat ik mijn nagels doen, iedere drie maanden ga ik naar de kapper. Ik houd ook van uit eten gaan en andere uitjes, zoals musicals en de bioscoop. Dat is echt qualitytime, met vriendinnen of mijn moeder. Daar zet ik graag geld voor opzij. Aan de andere kant wil ik ook een buffer hebben. Dus er zijn wel posten die omlaag moeten.”

Welke kosten wil je naar beneden schroeven?
“Boodschappen! Van dat bedrag schrok ik me kapot toen ik mijn kasboekje opstelde. € 370 in mijn eentje is niet normaal. Ik denk dat het zo hoog is, doordat ik steeds hongerig naar de supermarkt ga. Alles waar ik zin in heb, gaat mee in het mandje. Daar moet ik echt wat aan doen. Ik heb meteen maar de Budget Boodschappencursus gekocht, haha.”

Hoppa, meteen aanpakken dat geldlek! Wat vind je eigenlijk van de kosten van je auto?
“Bij mijn salaris zit een vergoeding voor mijn auto inbegrepen, dus die € 380 betaalt mijn werkgever. Verder is mijn internet aan de hoge kant, maar ik game veel en werk vaak thuis. Daarom vind ik snel internet belangrijk. Mijn telefoonabonnement is ook vrij hoog, omdat ik de nieuwste iPhone wilde hebben. Een tv-abonnement heb ik dan weer niet, daar bespaar ik op.”

Zijn er meer dingen waar je op bespaart?
“Zeker. Ik wil het beste uit mijn zonnepanelen halen, dus op regenachtige dagen was ik niet. Veel klussen in huis, zoals schilderen, doe ik zelf. Als ik iemand inhuur, kijk ik op Werkspot. ‘s Zomers zet ik mijn sportschoolabonnement stop: met mijn sup-board ben ik dan toch alleen maar op het water te vinden. Die € 55 in mijn kasboekje is een 10-strippenkaart voor het zwembad.”

Je bent ook goed bezig met het aflossen van je studieschuld en de schuld aan je moeder. Waarvoor is die laatste schuld eigenlijk?
“In mijn studententijd had ik het niet breed. Ik voelde veel druk vanuit mijn studie en om mezelf wat rust in mijn hoofd te geven, werkte ik alleen in de zomer. Verder leende ik € 350 per maand bij DUO en m’n moeder sprong bij waar nodig. Mijn studieschuld heb ik al deels afgelost. En dat ik nu mijn eigen huis en een goed salaris heb, vind ik heel stoer van mezelf.”

Terecht! Heb je nog specifieke toekomstdromen?
“Goed in mijn vel zitten is voor mij belangrijker dan veel geld verdienen. Daarom wil ik een buffer opbouwen, zodat ik het even uit kan uitzingen, mocht ik om wat voor reden dan ook minder werken. Verder wil ik in de komende twee jaren mijn huis verder opknappen. En ik wil heel graag een keer een maand rondreizen door Japan. Je hoort het al: ik spaar voorlopig nog even lekker door!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!