Iris en Marco gaven jarenlang al hun geld uit: “Nu willen we over twee jaar hypotheekvrij zijn” 

Iris (40) en haar man Marco (39) waren jarenlang in de ban van kopen, kopen, kopen. Ondanks twee fulltime inkomens lukte sparen niet. Toen ze allebei een heftige burn-out kregen, ging het roer om. Nu willen ze zo snel mogelijk hypotheekvrij zijn.

“Eigenlijk liep het financieel al niet lekker toen we in ons huurhuis woonden. Dat is achttien jaar geleden. En dat terwijl we maandelijks maar € 375 aan kale huur betaalden. We hadden allebei een fulltime baan en verdienden samen zo’n € 2.800 netto. Wat we overhielden na de vaste lasten, vloog er altijd weer uit. We gaven het uit aan reisjes, kleding, etentjes. Diep in het rood stonden we nooit, maar aan het eind van iedere maand moesten we moeite doen om rond te komen. De creditcard bood uitkomst. En met een meevaller hier en daar plus ons vakantiegeld konden we het gat altijd wel weer vullen. Maar dat gepuzzel leverde continu stress op.”

Wanneer ging het dan ‘echt’ fout?
“Ik denk vanaf het moment dat we ons eerste huis kochten. Na twee jaar huren, besloten we voor een koopwoning te gaan. Dat is nu ruim vijftien jaar geleden. We hadden praktisch geen euro op de bank, alleen € 2.500 op onze lopende rekening. Aan de hypotheek waren we ruim € 700 meer kwijt per maand dan aan de huur. Onze salarissen waren in die twee jaar wel iets gestegen, maar dat extra inkomen gaven we net zo hard weer uit. Dat ging jarenlang zo door. Tot ik in 2019 een burn-out kreeg. Marco volgde een jaar later. Sindsdien zijn we totaal anders over geld gaan denken.” 

Waar kwam die burn-out vandaan? 
“We waren letterlijk kapot van het harde werken. Eigenlijk vooral van het feit dat we geen rode cent overhielden. We voelden al jaren dat er iets niet klopte. Maar hoe we uit deze situatie konden stappen, wisten we niet. Over geld werd niet gepraat, iedereen om ons heen leefde op deze manier. We dachten dat het normaal was om wekelijks uit eten te gaan, nieuwe kleding te kopen en zo vaak vakantie te vieren.” 

Wat was het grote omslagpunt?
“In de krant las ik een artikel over bewust omgaan met geld. Daar werd PorteRenee in genoemd. Avonden achter elkaar heb ik op de site doorgebracht. Om daarna alle podcastafleveringen te luisteren. Alle tips heb ik opgevolgd, waar dat kon. En dat maakte een gigantisch verschil. Het lukt ons nu om bijna 40% van onze netto-salarissen apart te zetten. In mijn geval is dat € 850 per maand, Marco redt het om maandelijks € 1.150 door te sluizen naar de spaarrekening. In anderhalf jaar groeide onze gezamenlijke spaarrekening van € 4.000 naar € 25.000. Daar ben ik heel trots op.”

Wat waren voor jullie de belangrijkste financiële stappen?
“We zijn met een Excelbestand gaan kijken welke uitgaven we konden schrappen konden minderen. Dat varieerde van grote uitgaven zoals onze oldtimer met bijbehorende gehuurde garagebox die we wegdeden en de vakanties, tot kleinere uitgaven als abonnementen en etentjes. Ik verkocht veel kleding die ik toch niet droeg. Inmiddels heb ik een capsule wardrobe, zoals dat zo mooi heet − met een paar basis-items waarmee ik eindeloos kan combineren. Gaat er iets stuk? Dan herstel ik het zelf met mijn eigen naaimachine. Ons boodschappenbudget was € 1.000. Nu redden we het makkelijk met € 400. We hebben ons huis opnieuw laten taxeren en onze lening herzien. Hierdoor betalen we inmiddels nog maar 1,4% rente in plaats van 4,5%. Dat scheelt ook serieus veel geld.”

Heb je het gevoel dat jullie veel hebben moeten opgeven om zo te leven?
“Allesbehalve. Ons leven is sindsdien juist veel rijker geworden. We geven niet meer ‘breinloos’ geld uit. Alles wat we kopen of doen, daar hebben we echt iets aan of worden we gelukkig van. En sparen is onze gezamenlijke passie geworden. Wel is de vriendschap met twee koppels verwaterd. Zij begrijpen niet dat we ons leven inmiddels compleet anders inrichten. Dat is dan helaas maar zo. De gemoedsrust die we nu voor het eerst in ons leven ervaren, is heerlijk.” 

Meer weten over je hypotheek versneld aflossen? We schreven er een zeventig pagina’s tellend e-book over, met daarin alles wat je moet weten over regelgeving en tips & tricks om dat ook te bereiken.

Hebben jullie een plan of groot doel waar jullie naartoe werken?
“Inmiddels zijn we gelukkig allebei weer gezond en aan het werk. We gaan voor een buffer van ruim € 30.000. Dan willen we eerst onze kleinste lening − die van de notariskosten à € 6.500 − aflossen. En nog eens € 25.000 extra op de hypotheek. Door het sneeuwbaleffect zou dat betekenen dat we binnen een paar jaar al hypotheekvrij zijn. Dat is negen jaar eerder dan wanneer we niet extra hadden afgelost. Bizar eigenlijk, hoe snel het kan gaan. Twee jaar geleden hadden we nooit gedacht dat dit ooit mogelijk zou zijn. En ik deel graag mijn verhaal om anderen te laten zien en voelen: ook ik kan veranderingen doorvoeren en misschien dingen bereiken die ooit onhaalbaar leken.”

Renée en Kasper zijn al hypotheekvrij. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen? Bekijk de video hieronder voor tips.

En wil je meer van zulke tips, kom ons dan meteen gezellig volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop