Investeren in horloges: interessant of niet?

Je geld beleggen is hip. Bijvoorbeeld in horloges. Maar wat levert dat op? En kun je ook verlies maken? Saskia zoekt het uit.

Leuker dan aandelen?

Wie belegt, doet dat meestal in aandelen. Dat is vaak het eerste waar we aan denken bij het woord beleggen. Maar investeren kan in zoveel meer. Wat dacht je van Pokémon kaarten, Bitcoins, goud, noem maar op.

Ik vind het zelf bijvoorbeeld leuk om vintage Nike sweaters te kopen. Regelmatig struin ik Vinted af op zoek naar een koopje. Want ik weet dat sommige modellen nu €100 of zelfs meer waard zijn. Als ik die dan voor €20 of €30 koop, weet ik dat ik er winst op kan maken.

Investeren is niks anders dan nu geld uitgeven, om er later meer voor terug te krijgen. En dat kan op allerlei manieren. Ook via horloges en daar kun je behoorlijk wat aan verdienen. Maar je moet wel weten wat je doet.

Waarom investeren in horloges?

Net zoals Pokémon-kaarten en vintage Nike truien, is het aanbod van exclusieve merkhorloges beperkt. Er worden er niet oneindig veel van gemaakt. Dit noemen we schaarste. Niet iedereen die zo’n horloge wíl kopen, kan er ook eentje kopen. De vraag is groter dan het aanbod. Een klassiek voorbeeld van vraag en aanbod, waardoor de prijs stijgt.

Dus hoe meer mensen zo’n horloge willen kopen, hoe meer het horloge waard wordt. En hoe moeilijker het wordt om er eentje te bemachtigen. Omdat de laatste tijd de vraag blijft toenemen, blijft ook de waarde stijgen. Reden genoeg om te investeren.

Moet je er verstand van hebben?

Na een tijdje wist ik precies welke vintage Nike trui geld waard is. En welke niet. Zo werkt dat ook bij horloges. Niet alle merken en modellen zijn een goede investering. Investeren in horloges is een serious business. Zonder kennis kom je eigenlijk niet ver. Want je weet niet wat je doet. Zo’n potentieel-waarde-stijgend-klokje moet je wel kunnen herkennen.

Verdiep je dus eerst in de markt, vogel uit hoe het werkt en bepaal welke horloges een goede belegging zijn. Spreek bijvoorbeeld met jezelf een budget af. En kijk wat je voor dat bedrag kunt kopen. Dus welke merken en modellen. Koop alleen bij een horloge-expert, en niet zomaar bij iemand online. Zo weet je zeker dat je niet belazerd wordt.

Wat levert het op?

Zeker niet alle horloges zijn de moeite waard om te investeren. Investeren doe je alleen in de merken die waardevast zijn. Of juist in waarde stijgen.

Zo werden sommige modellen van Rolex, Patek Philippe en Audemars Piguet in twee jaar tijd meer dan twee keer zoveel waard. Bijvoorbeeld van €40.000 naar een ton. Dat is een flinke investering.

Gelukkig zijn er ook lagere prijsklassen. En kun je voor een minder hoog bedrag instappen. Dat levert dan wel weer een lager rendement op. Een lagere prijs betekent vaak een groter aanbod. De waarde van zo’n horloge stijgt daarom minder snel. Echte horloge-beleggers zitten daarom in de top, en tellen al snel tientallen duizenden euro’s neer voor zo’n uniek klokje.

Toch blijft beleggen, ook in horloges, altijd een gok. Vergeet niet: horloge-experts zijn geen financieel adviseurs. Ze kennen de waarde, maar geven geen garantie voor de toekomst.

En welke horloges koop je dan?

Het is daarom lastig te zeggen welke horloges wel of geen goede investering zijn. Horloges van sommige merken, zoals Rolex, houden hun waarde. Of worden meer waard. Die grote, luxe merken kun je vergelijken met aandelen van Apple en Microsoft. Die klappen ook niet zomaar ineens.  

Horloges zijn trendgevoelig. Stijgt de vraag? Dan stijgt de prijs. Zo werd een goedkoop horloge ineens een paar honderd euro waard omdat een voetbaldirecteur deze om zijn pols had.

Een uniek exemplaar is (bijna) altijd veel waard. Dus bijvoorbeeld een speciale samenwerking. Of eentje uit een zeer beperkte collectie. Nog een tip van experts: koop geen kwartshorloge. Maar ga voor een mechanisch exemplaar.

Interessant of niet?

Beleggen in een exclusief merkhorloge is vooral voor de lange termijn interessant. Ontzettend belangrijk: weet wat je koopt. En bij wie je koopt. Een kenner kan jou precies vertellen wat de conditie en originaliteit van het horloge is. Voor verzamelaars is de originaliteit het belangrijkst, dus alle originele onderdelen, doos en papieren. Dat kan zomaar een paar duizend euro schelen.

Zie het als een zeldzame wijn. Trek je die open? Dan is de waarde weg. Wees dus vooral heel zuinig op je investering!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop