zakgeld

Zakgeld: deze afspraken voorkomen die eeuwige discussie

Views 1.35k

Je kunt zakgeld geven werkt pas écht wanneer je duidelijke afspraken maakt. Deze 6 tips zorgen ervoor dat er nooit meer discussie is over zakgeld.

Door Janke Verhagen

Mijn zoon is 8 jaar geworden afgelopen november. Hij vindt zichzelf al een hele meneer en vindt ook dat daar dito zakgeld bij hoort. Van mij krijgt hij elke maand €5,-. Dit stort ik op zijn rekening. Los daarvan heb ik een aparte spaarrekening op zijn naam. Dit weet hij niet, en dat houden we ook even zo. Mijn zoon, de geldwolf, heeft nog het één ander te leren op het gebied van geld.  

In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud zakgeld. Bron: Nibud

Mijn zoon is namelijk een gamer. En dan niet analoog. Maar digitaal. En games kosten geld. Veel geld. En helaas stopt het daar niet. Ook in de game kun je nog dingen aanschaffen. Als ik hem de ruimte geef, dan gaat alles op aan zijn digitale spelletjes. En dat wil ik niet. Dat dit er tegenwoordig bij hoort, heb ik geaccepteerd. De balans daarin moeten we nog even zoeken. Zowel hij als ik.

Sparen vindt hij maar lastig. En dat snap ik als je pas 8 jaar bent. Je leeft in het hier en nu. En kijkt vooral niet verder dan je neus lang is. Meneer wil nu gamen en sparen voor een verjaardagscadeau voor zijn moeder is nu totaal niet boeiend. Dat zien we dan wel weer.

zakgeld

Ondertussen hebben we een manier gevonden, waar we allebei tevreden mee zijn. Dat ging niet vanzelf en het mocht even duren. Maar we zijn er. Door schade en schande hebben we een zakgeldmethode ontwikkelt die werkt. En die hem hopelijk ook nog wat leert over de waarde van geld. Om zover te komen zijn er vier vragen waar jij en je kind samen antwoord op moeten geven. Zet het op papier, handtekening eronder en je kind gaat echt wat leren over geld.

Vraag 1: Wie betaalt wat?

Het is natuurlijk handig om van te voren af te spreken wie wat betaalt. Stel, hij heeft een kinderfeestje van zijn klasgenootje. Betaalt hij dan zelf het cadeau? Betaal ik dat? Of doen we dat samen? Wij hebben voor het laatste gekozen. Waarbij ik 75% betaal en hij 25%. Zo leert hij ook wat cadeaus kosten. Als ik alles zou betalen, dan wil hij al zijn vriendjes een game geven. Geen goed idee.

Vraag 2: Hoeveel zakgeld?

Lastig onderwerp. Hij vindt het namelijk altijd te weinig. Waar ik het dan weer mee oneens ben. Het Nibud geeft hier richtlijnen voor. Volgens het Nibud is het zakgeld van mijn zoon prima. We zitten aan de onderkant, maar voor mij is dit nu goed. Eerst leren, dan verhogen. Check de website van het Nibud om te zien wat voor jouw kind passend is.

Een kind van 8 jaar krijgt wekelijks een bedrag tussen €1,20 en €2,00. Bron: Nibud

Vraag 3: Kan er wat bijverdiend worden en zo ja: hoe

Er zijn klusjes in ons huis waar mijn zoon extra geld mee kan verdienen. En dan heb ik het dus niet over de standaard dingen zoals helpen met de tafel dekken of afruimen. Dat hoort er nou eenmaal gewoon bij. Die klusjes staan op een lijstje en hij kan er zelf uit kiezen. De ene week is hij er hartstikke druk mee. Andere weken kijkt hij er niet naar om. Spreek met je kind af hoe hij of eventueel wat extra zakgeld kan scoren.

Vraag 4: Hoeveel spaar je?

Omdat ik niet wil dat al zijn geld naar (in mijn ogen) onzinnige dingen opgaat, wil ik dat bij ook spaart. Voor die cadeautjes van zijn vrienden, een game voor zichzelf, maar bijvoorbeeld ook voor een cadeau voor mijn verjaardag. Dat hoeft natuurlijk geen superduur cadeau te zijn. Maar ik wil hem hier wel mee leren dat je vooruit kunt denken. En plannen. Dus hebben we samen afgesproken hoeveel ik vind dat er ongeveer apart gezet moet worden. We boeken dit samen over en ik hou hem op de hoogte van zijn spaarsaldo.

Tot slot nog twee tips die ons hielpen om het hele zakgeld-gedoe soepel te laten verlopen:

1. We tekenden een zakgeldcontract. Mijn zoon is dol op zijn handtekening zetten. Zo wordt dus elke grote afspraak bij ons met een contract vastgelegd. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een contract voor het avondeten. Hoeveel en wat hij moet eten. In het zakgeldcontract staat hoeveel hij krijgt en op welke datum (voor hem zeer relevant). En natuurlijk alle bovenstaande afspraken.

2. Waarde van geld. Dit is één van de meest handige tips die ik ooit zelf heb gekregen. Je kunt dit gebruiken om je kind bewust te maken van de waarde van geld. Twee jaar geleden heb ik mijn hele salaris in contant geld opgenomen. Met mijn zoon ben ik aan tafel gaan zitten en heb stapeltjes gemaakt. Een stapel voor de hypotheek. Een stapel voor de energie. Een stapel voor de televisie. Een stapel voor de boodschappen. Zijn ogen rolden bijna uit zijn kassen. ‘Is alles zo duur?' Missie geslaagd. Je kunt dit eventueel ook met € 100,- doen en je lasten in percentages op tafel leggen.

LEES OOK: 5 tips om consuminderen te leren aan je kinderen

Al met al hebben deze afspraken ons echt geholpen. Er is geen onduidelijkheid meer over zijn zakgeld en hoe hij dat kan en mag besteden. Duidelijk voor hem. En voor mij. Nu moeten we het alleen nog even eens worden over per wanneer zijn zakgeld verhoogd mag worden.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!


NIEUW: DE PORTERENEE MONEY PLANNER
Bestel jouw exemplaar en ontvang de Money Planner met gratis begeleidende cursus.