In deze 5 situaties is beleggen geen goed idee

Beleggen is een fijne manier om je geld te laten groeien. Toch is het niet in elke situatie een goed idee. Ik vertel je wanneer je het beter niet kunt doen.

Door Renée

Doordat beleggen tegenwoordig zo populair is, wil iedereen meedoen. Ongeacht leeftijd of inkomen. Beleg je niet, dan doe je niet mee. Dat komt ook doordat de beurzen het de laatste jaren zo goed deden, natuurlijk. Maar beleggen is niet in iedere situatie een goed idee. Ik zet wat situaties op een rij waarin het niet handig is om je geld te beleggen.

Je hebt geen spaarbuffer

Ja, sorry, saai misschien, maar het is niet handig om geld te gaan beleggen zonder dat je een spaarbuffer hebt. Wat zou er dan kunnen gebeuren? Nou, bijvoorbeeld dat je wasmachine of auto kapotgaat (of allebei tegelijk) en je vervolgens geen geld op je spaarrekening hebt staan om de reparatie of vervanging te betalen. Natuurlijk kun je wat aandelen verkopen. Maar wat nu als de beurs net in een dip zit? Of misschien wel best hard omlaag is gegaan doordat het economisch tegenzit? Dan moet je dus verlies pakken op de beurs (kortom: een deel van je inleg is weg) om met dat geld je rekeningen te betalen. Niet handig allemaal. Beleggen doe je voor de lange termijn. Dat geld wil je niet onvoorzien uit je beleggingen moeten halen omdat je het NU nodig hebt. In deze situatie is beleggen dus niet handig.

Je hebt het geld snel weer nodig

Daar is die lange termijn weer. Laatst kreeg ik een vraag van een luisteraar van onze podcast. Ze had haar huis verkocht en lekker wat overwaarde op haar rekening gestort gekregen. Ze dacht erover het geld even in de beurs te stoppen, totdat ze het over een paar maanden weer nodig had. Alles in mijn lijf schreeuwde: NEE! NIET DOEN! Stel nou dat het net even niet goed gaat op de beurs in die paar maanden en je verliest geld. Dat kan natuurlijk best gebeuren. Dan heb je straks niet genoeg geld om je nieuwe huis te kopen. Gewoon niet slim, dus. Ik snap de verleiding om van geld meer geld te maken, maar doe dat alsjeblieft niet onbezonnen. Nu is dit wel een voorbeeld van héél korte termijn beleggen, maar eigenlijk zou ik niet met geld beleggen dat je sneller dan binnen nu en 10 jaar weer nodig hebt. Dat is echt hoe lang het kan duren om uit een slechte periode op de financiële markten te komen.

Je houdt geen geld over

Beleggen doe je met geld dat je overhoudt nadat je je rekeningen hebt betaald. Als je niet structureel geld overhoudt elke maand, zou ik wachten met beleggen. Werk aan je inkomsten en je uitgaven en probeer meer ruimte te creëren. Bijvoorbeeld door te besparen, bewuster uit te gaan geven of te werken aan meer inkomsten (een side hustle opstarten bijvoorbeeld). Sta je er financieel iets beter voor en heb je ook je spaarbuffer op orde, dan lijkt me dat een mooi moment om je in beleggen te gaan verdiepen.

Je hebt schulden

Ik heb het nu niet eens per se over een studieschuld of een hypotheek, wel over persoonlijke leningen en kredieten waar je flink rente over betaalt. Ik zou die altijd zo snel mogelijk wegwerken, voordat je begint met beleggen. Anders ben je indirect eigenlijk met geleend geld aan het beleggen en dat is een dikke NO. Ik snap dat je liever je geld laat groeien dan dat je het in het zwarte gat van je schulden gooit. Maar stel je nu eens voor dat de beurs het niet goed doet – die kans is er altijd – dan heb je schulden én verlies je ook nog geld op de beurs. Het risico van beleggen is wat mij betreft alleen te dragen wanneer je dit soort schulden hebt afgelost.

Je hebt last van FOMO

De Fear of Missing Out moet niet de reden zijn om te starten met beleggen. Beleggen is geen opwindend feestje dat je niet wilt missen. Het is – sorry als ik je droom verpest – eigenlijk heel saai. Het is structureel geld inleggen en kijken hoe het langzamerhand groeit. Mensen met FOMO verwachten vaak snelle, grote winsten. Dat is wat mij betreft niet waar beleggen om gaat. Het gaat om stapje voor stapje financieel vooruitkomen. Dat is vrij saai en zeker niet spannend. Dus als dat wel is wat je verwacht, moet je misschien nog eens nadenken.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop