“In 10 jaar tijd spaarden we genoeg om te kunnen stoppen met werken”

Jeremy en Winnie waren niet gelukkig met hun leven. Ze besloten het roer radicaal om te gooien. En gingen tien jaar later, op hun 30e, met vroegpensioen. Stoppen met werken dus. Nu reizen ze met hun baby de wereld rond.

Dit soort verhalen vind ik altijd zo inspirerend. Mensen die tegen de stroom ingaan en hun levens compleet veranderen. En dat nog succesvol doen ook! Het verhaal van Jeremy en Winnie deel ik graag met jou. Want iedereen wil natuurlijk weten hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Dit is hoe het begon

Jeremy en Winnie ontmoetten elkaar toen ze nog vrij jong waren. Beiden kwamen uit een gezin waar altijd wel een geldtekort was. Ze hadden het financieel niet breed. Toch lukt het ze om te gaan studeren en vinden ze een baan. Precies zoals het hoort, eigenlijk. Maar het stel is niet blij met hun leven zoals het op dat moment is. En daar besluiten ze iets aan te doen.

Vanaf dat moment gaan ze die hard sparen. Veel mensen in hun omgeving vinden het maar gek, maar Jeremy en Winnie laten zich niet afleiden door de meningen van anderen. En zetten zo’n 70% van hun inkomen op een spaarrekening. Ze verdienen samen zo’n 120.000 dollar, waarvan ze dus ruim 80.000 dollar sparen.

Stoppen met werken. Wat is het geheim?

Zoveel sparen klinkt bijna onmogelijk. Toch lukt het ze. Hoe dan? Door zoveel mogelijk te bezuinigen. Jeremy en Winnie gaan in een klein appartement in de stad wonen. En doen zoveel mogelijk lopend. Ze hebben geen auto nodig, geven geen geld uit aan fancy etentjes en koken altijd zelf. Ze besparen op alles wat kan. En daardoor kunnen ze elke maand duizenden euro’s sparen. Een deel van het spaargeld blijft op de bank staan, en een deel investeren ze.

Zodra Jeremy en Winnie 30 zijn, kunnen ze stoppen met werken. Hun vermogen is groot genoeg om van te leven. Maar dat is niet het enige. Ze verdienen ook nog eens aan hun vermogen. Over het spaargeld krijgen ze bijvoorbeeld rente. En over het geld dat ze belegd hebben, ontvangen ze dankzij hun beleggingen dividend en andere opbrengsten. Zo betalen de investeringen zich uit en vanaf dat moment vormt dat hun inkomen.

Zo gaat het nu met het stel

Het stel is financieel onafhankelijk op hun 30e. Ze kunnen doen en laten wat ze willen. En dat doen ze! Benieuwd? Ze hebben een site waar ze laten zien hoe hun leven er nu uitziet. Met hun baby ergens op het strand in Zuid-Amerika, bijvoorbeeld. Genieten van hun kleintje, van elkaar en van de vrijheid die hun vermogen ze heeft gebracht. Want werken hoeven ze niet meer.

Vanaf je 30e niet meer werken, dat klinkt als iets wat niet ‘hoort’. Zo omschrijft het stel het standaardplaatje eerder als: ‘Go to school. Get good grades. Get a good job. Buy a house, Work for 30+ years. Be a good consumer. Retire on a golf course’. Dat plaatje, daar hadden Jeremy en Winnie geen zin in. Ze moedigen iedereen aan hetzelfde te doen (als je dat wilt natuurlijk). En het standaardplaatje van hoe het leven hoort te verlopen, los te laten.

Ja daaag!

Nu denk je misschien: makkelijk gezegd wanneer je samen 120.000 dollar verdient. Dat halen wij bij lange na niet. En onze kosten zo fanatiek verlagen lukt ook niet. Dat snap ik. Maar in plaats van te kijken naar wat er onmogelijk is, kun je je ook laten inspireren. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en kijk wat er wel kan. Dan red je het misschien niet om zo jong als Jeremy en Winnie al financieel vrij te zijn, maar misschien wel om dat eerder te zijn dan op je pensioengerechtigde leeftijd.

Ik wil ook meer vrijheid en stoppen met werken

Als jonge moeder snap ik dat heel goed. Meer vrijheid, het klinkt als muziek in de oren. Want er is altijd zoveel te doen. Twee kids die zoveel tijd en aandacht vragen. En daar komen werk en het huishouden nog bij. Ik wil niet klagen, hoor. Maar eigenlijk zou dit hét perfecte moment zijn om een beetje pensioen op te nemen.

Zodra de kinderen ouder zijn en hele dagen naar school gaan, kan je weer meer gaan werken. Dat zou ideaal zijn. En daarom doen wij dat ook! We zijn ongeveer 30% minder gaan werken sinds onze oudste er is. Maar ook dan is het nog een gekkenhuis, zucht.

Meer lezen?

Het verhaal van Jeremy en Winnie is erg leuk om te lezen. Oké, zij zijn misschien een extreem voorbeeld. Want niet iedereen wíl besparen om vanaf zijn 30e niet meer te werken. Maar het zet je wel aan het denken. Helemaal stoppen met werken hoeft niet, maar misschien wel een dag minder. Of 10 jaar eerder.

Wil je meer lezen over Jeremy en Winnie? Dat kan via hun website. In hun eerste post vertellen ze bijvoorbeeld hoe ze zoveel geld konden sparen. Het tweede verhaal geeft de details bloot van hun financiën. Maar zoals ze het zelf zeggen, is dat meer voor mensen die gek zijn op wiskunde en de precieze ins and outs willen weten van hun financiële avontuur. Kies dus vooral wat bij je past en laat je inspireren!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!