Hoeveel betaal je de oppas?

Een goede oppas is onbetaalbaar. Maar hoeveel kost een oppas nou echt? Waar houd je rekening mee? Gelukkig zijn er richtlijnen. Wij zochten voor je uit wat een goed bedrag is om je oppas te betalen.

Een betrouwbare oppas is goud waard. Jij blij, de kinderen blij en, ook belangrijk, de oppas blij. Hoeveel betaal je de oppas eigenlijk? En ga je voor een vast bedrag of een uurprijs? Tijd voor een onderzoek.

Oppas tarief

Hoeveel je de babysitter betaalt, hangt af van wat je van hem of haar verwacht, de leeftijd van de oppas en zijn of haar ervaring. Ken je de oppas via via, is het een bekende, bijvoorbeeld een buurmeisje of heb je contact gelegd via een bemiddelingsbureau? En liggen de kinderen al in bed en het vooral een avondje bankzitten met een bak chips erbij? Dan geldt een ander tarief dan wanneer de oppas met de kinderen eet en ze in bed stopt. Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Gemiddelde uurtarief oppas

Oppasbemiddelingsbureau sitly.nl deed onderzoek naar het gemiddelde oppastarief in Nederland. Dat is € 7,40 per uur. Bedragen liggen over het algemeen tussen de € 4 tot meer dan € 10 per uur. Gelukkig bestaan er wat richtlijnen. Volgens het Nibud betaal je een scholier tussen de 15 en 18 jaar tussen de € 3,72 en € 6,20 per uur.

Je kunt ook uitgaan van het minimumloon. Dat is per 1 januari 2023 voor een 15-jarige € 3,72 en € 11,40 voor iemand van 21 of ouder.

Vaste prijs of uurprijs

Ook niet ongewoon: een vast bedrag afspreken als je een avondje weggaat. Vooral als de kinderen op bed liggen en er eigenlijk alleen tv wordt gekeken. Je kunt dat het beste zelf inschatten. Toen ik nog in de stad woonde, gaf ik een 13-jarig buurmeisje voor een avond meestal € 20 (dat was omgerekend € 5 per uur). Gewoon, omdat ik dat een makkelijk en mooi bedrag vind en ik dolblij was dat ik in Amsterdam zo’n leuke oppas had gevonden. Wellicht is dat volgens bovenstaande richtlijnen niet helemaal juist. Het is meer een gevoelskwestie.

Wat ook weleens voorkomt, is dat de oppas blijft slapen. Een hele nacht per uur doorbetalen wordt dan misschien iets te veel van het goede. Ik zou wel van tevoren een prijs afspreken, zodat je dat ongemakkelijke “En hoeveel krijg je van me”-momentje overslaat.

Vriendendienst

Zelf maak ik naast het buurmeisje veel gebruik van een ruildienst. Noem het een vriendendienst. De ene keer komen de kids bij mij, neem ik ze mee uit school of mag een vriendje komen logeren. De andere keer mag het dan weer bij de ander. Dat regelt zich eigenlijk vanzelf en kost je helemaal niks.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!