Hoeveel belasting betaal je wanneer je de loterij wint?

De loterij winnen, dat willen we allemaal wel. Maar over die jackpot moet je vaak wel belasting betalen. Waarom eigenlijk? En hoeveel betaal je dan?

Wat gewonnen in de loterij? Lucky you! Helaas mag je meestal niet alles zelf houden. Je betaalt soms belasting over je winst. Deze belasting heet de kansspelbelasting.

Het tarief van de kansspelbelasting is voor iedereen en alle spellen gelijk. Of je nu meedoet met de loterij of online gokt op paardenraces, het tarief is 29%. Deze belasting is voor de Belastingdienst een inkomstenbron. Daarnaast is het ook ontmoedigend bedoeld, zodat gokken minder aantrekkelijk is.

Wel of geen kansspelbelasting?

Je hoeft niet altijd kansspelbelasting te betalen. Je betaalt géén belasting als:

  • Je €449 of minder hebt gewonnen
  • De (online) organisatie de belasting voor je afdraagt

Vanaf €449 betaal je belasting. Maar deze €449 is geen vrijstelling. Je betaalt belasting over je hele prijs. Dus over het hele gewonnen bedrag. Heb je €1.000 gewonnen? Dan betaal je belasting over €1.000. En niet over €551. Dat gaat trouwens niet alleen op voor geld, maar ook voor prijzen in natura, zoals een auto.

Loterij gewonnen, maar hoeveel blijft er over?

Je hebt gewonnen, gefeliciteerd! Maar hoeveel krijg je op je bankrekening gestort? Dat ligt dus aan het gewonnen bedrag. Bij €449 of minder betaal je geen belasting. Dus krijg je het hele gewonnen bedrag.

Bij €449 of meer betaal je wel kansspelbelasting. Dat is 29% over de hele prijs. Wat je krijgt, is dus lager dan wat je hebt gewonnen. En je kunt verlies maken. Want de Belastingdienst houdt geen rekening met je inzet.

Dat werkt zo. Stel, je koopt loten voor €500. En je wint €600. De kansspelbelasting is 29% van €600 = €174. Dit wordt ingehouden op je prijs. Je krijgt dus €600 – €174 = €426. Onder aan de streep een verlies van €500 – €426 = €74.  

Of je hebt meer geluk, en je wint €2.500. Dat is behoorlijk meer dan €449. Je betaalt daarom 29% van €2.500 = €725. Blijft er alsnog €2.500 – €725 = €1.775 over. Makkelijk te onthouden: vanaf €449 betaal je 29% belasting wanneer je de loterij wint.

Moet je zelf aangifte doen?

Je hoeft je prijzengeld niet zelf bij de Belastingdienst aan te geven. Dat doet de Nederlandse organisatie waar je wint al voor je. Dus heb je €1.000 gewonnen? Dan krijg je minder op je bankrekening geschreven dan wat je hebt gewonnen. De belasting is dan al ingehouden.

Wanneer je een Nederlandse offline loterij wint, betaal je altijd 29% belasting wanneer je meer dan €449 wint. Deze kansspelbelasting wordt van je prijs ingehouden. Net zoals je bruto en netto inkomen.

Maar het kan ook zijn dat de organisatie de belasting voor haar rekening neemt. En dus “belastingvrij” uitkeert. Waardoor je €1 miljoen winst ook echt €1 miljoen is. Let hier goed op en lees altijd even de voorwaarden door.

Heb je de loterij in het buitenland gewonnen? Dan doe je wel zelf aangifte. Dat kan via dit formulier.

Online iets gewonnen

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen online en offline. Offline loterijen zijn bijvoorbeeld de Nederlandse Staatloterij en de Postcodeloterij. Er is fysiek contact. Want je loopt naar de winkel en koopt bij de kassa een lot. Bij online kansspelen moet je denken aan online gokken via een website.

Bij online kansspelen betaalt de organisatie meestal de belasting. In dat geval hoef je zelf je winst niet aan te geven. Lees ook hier de voorwaarden vooraf goed door. Want het kan zijn dat je dit alsnog zelf moet doen. Zeker als je online iets wint bij een buitenlandse organisatie.

Mijn prijs opgeven in de belastingaangifte

Wie de loterij wint, betaalt dus soms kansspelbelasting. In dat geval is er al belasting van het prijzengeld afgegaan. Daarom hoef je je prijs niet ook nog bij je inkomen in box 1 op te tellen. Je betaalt er geen inkomstenbelasting over.

Dat is anders voor de vermogensbelasting. Grote prijzen moet je in box 3 aangeven. Dat bedrag hoort bij je vermogen. Zonder fiscaal partner betaal je tot €50.650 geen vermogensbelasting. Met fiscaal partner is dat €101.300. Komt je vermogen boven deze grens uit? Dan betaal je vermogensbelasting.

Al met al zijn er behoorlijk wat regels. Soms keert de loterij netto uit. En soms bruto. Belastingregels zijn een wirwar. Geld winnen is leuk. Maar er komt dus wel wat bij kijken. Ook veranderen de regels vaak. Heb je een groot bedrag gewonnen? Dan is het altijd slim om advies te vragen!

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop