Geld besparen? Probeer een van deze goedkope hobby’s

Wanneer je een dure hobby hebt, wordt sparen lastig(er). Gelukkig zijn er ook ontzettend veel goedkope hobby’s die weinig tot geen geld kosten en ook heel leuk zijn.

Het leven kost nou eenmaal geld. Maar wanneer je elke keer weer geld moet neerleggen om je hobby uit te kunnen oefenen, haalt dat de lol er wel een beetje vanaf. Ben je bijvoorbeeld een recreatiegolfer? Dan zal je, naast de eenmalige investering van een golftas en clubs, steeds moeten betalen om de baan op te mogen. Dit kan je ervan weerhouden om zo vaak te gaan als je eigenlijk zou willen. En het helpt ook nog echt bij het sparen.

Er zijn genoeg alternatieven. Hobby’s die weinig tot niets kosten.

Actieve hobby’s 

Ben je op zoek naar wat meer activiteit in je leven? Probeer eens een NS-wandeling. Een NS-wandeling is een wandeltocht tussen twee stations. Zo hoef je maar één route te lopen en niet weer helemaal terug. Je kunt kiezen voor diverse afstanden, boswandelingen of stadwandelingen, of lekker door de duinen. Vind je wandelen wat saai? Dan kun je het opleuken en een spelelement toevoegen, zoals bij Geo Caching. Dit is een wereldwijd fenomeen waar je in principe alleen een GPS-signaal voor nodig hebt op bijvoorbeeld je telefoon. Mensen verstoppen ‘een cache’ door middel van coördinaten achter te laten. Het is een soort real life schatzoeken, waarbij je zelf kunt kiezen hoe lang je ervoor wilt wandelen. Dit kun je overal in het land doen. Al liggen op sommige plekken meer caches verstopt dan op andere plekken. De app die je hiervoor nodig hebt is gratis, al heeft hij ook een betaalde versie voor echte die hards. En als je wel geld daaraan wilt uitgeven, dan kan dat altijd nog.

goedkope hobby’s

Muzikale hobby’s

Toen ik op de basisschool zat, moest ik van mijn ouders een instrument leren spelen. Mijn zus koos voor de gitaar en ging wekelijks naar gitaarles. Ik koos piano en deed hetzelfde. Ik geniet intens van pianomuziek, maar kan het inmiddels niet meer zo goed. Ik heb nog een keyboard op zolder staan. Die zou ik er weer eens bij moeten pakken. Je hoeft inmiddels geen noten meer te kunnen lezen om een instrument te leren spelen of om je oude instrument weer op te pakken. Er zijn duizenden video’s op YouTube waar je gratis allerlei bekende nummers kunt leren spelen. Een eenmalige investering van een muziekinstrument dus (lang leve Marktplaats) en vervolgens uren leer- en speelplezier.

LEES OOK: 5 x van sparen je hobby maken

Creatieve hobby’s

Laat je creatieve geest de vrije loop en pak de knutselspullen erbij. Ik vind scrapbooken en moodboards maken echt ontzettend leuk om te doen. Hierbij pak je allerlei oude tijdschriften en folders erbij en knip je plaatjes uit die je aanspreken. Zo wil ik bijvoorbeeld nog een moodboard maken van mijn droomhuis. Knip mooie kleuren uit die je op de muren wilt, fauteuils waar je graag dat kopje thee in wilt drinken en die prachtige eettafel die je altijd al wilde hebben. Plak alles op een canvas of gewoon simpel A3-vel en hang het op een plek waar je vaak voorbijloopt. Zo heb je je doelen altijd in zicht. Ook met je kinderen kun je creatieve dingen maken. Denk hierbij aan het bakken van koekjes die ze zelf kunnen versieren of ga samen mooie decoraties kleien. Ik volg een momfluencer op YouTube die samen met haar kinderen pompoentjes kleide. Deze gebruikte ze als decoratie in huis voor Halloween, maar ze kunnen natuurlijk de hele herfst en winter blijven staan. Wanneer ze gekleid zijn, kun je ze samen verven. Kost weinig en houdt je kinderen urenlang bezig.

De bedoeling van hobby’s is dat ze je helpen ontspannen. Even gefocust met iets anders dan je werk en allerlei to do-lijstjes bezig zijn. Dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. De natuur en een beetje creativiteit is in veel gevallen alles wat je nodig hebt. En wat je op deze manier overhoudt, gaat natuurlijk naar je spaarrekening.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’