Gemeentelijke belastingen: waar betaal ik eigenlijk voor?

Ieder jaar betaal je als inwoner van een gemeente weer gemeentelijke belastingen. Maar waar zijn die nou eigenlijk allemaal voor? We vertellen het je.

Ik moet eerlijk bekennen: ik weet niet precies hoeveel ik ieder jaar aan gemeentelijke belastingen betaal. Het bedrag verandert ook elk jaar weer. Want hoeveel je betaalt, hangt bijvoorbeeld af in welke gemeente je woont, of je huurt of een koophuis hebt, of je alleen of met meerderen in een huis woont en ook hoeveel je koophuis waard is. Vooral de waarde van je huis is een reden waardoor de bedragen per jaar variëren. Ik ben al bijna vijftien jaar huizenbezitter − met wat korte tussenpozen − en heb de gemeentelijke belastingaanslag dus al heel wat keren ontvangen en betaald. En iedere keer valt het bedrag me tegen.

Natuurlijk: belasting betalen is nooit fijn, maar weten waarvoor je betaalt, helpt soms. Gemeentelijke belastingen bestaan uit verschillende aparte belastingen.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als woningbezitter betaal je onroerendezaakbelasting, dus dit betaal je alleen als je een koophuis hebt. OZB is een percentage van de WOZ-waarde van je huis (dit is de waarde van je woning, volgens de gemeente). Die percentages verschillen per gemeente. Gemeenten veranderen deze percentages jaarlijks. Een hogere WOZ-waarde betekent niet altijd een hogere OZB-aanslag. Als de WOZ-waarden zijn gedaald, stijgt vaak het percentage aan OZB dat je betaalt. Zijn de WOZ-waarden juist gestegen? Dan daalt dat percentage meestal. De gemeente doet dit om toch het geld binnen te krijgen dat ze nodig heeft.

De overige gemeentelijke belastingen betaal je (meestal) ook als huurder. Die bestaan uit:

Rioolheffing

Deze naam dekt de lading aardig. Je betaalt voor onder andere het onderhoud van het riool en de afvoer van afvalwater in huis. Het bedrag wordt meestal mede bepaald op basis van het aantal personen waaruit je huishouden bestaat. In de meeste gevallen betalen huurders deze belasting, net als huizenbezitters.

Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing betaal je voor het ophalen en verwerken van je afval. Ieder huishouden betaalt deze heffing, ook als je geen of weinig afval aan de straat zet of in de ondergrondse container in de buurt dumpt. Er gelden vaste tarieven: de hoogte van de heffing is afhankelijk van hoe groot je huishouden is en in welke gemeente je woont. Huur je een kamer en heb je geen eigen douche, toilet en keuken? Dan hoef je in veel gevallen geen afvalstoffenheffing te betalen; de rekening gaat dan naar de verhuurder.

Waterschapsbelasting

En tot slot de waterschapsbelasting. Het geld dat je daarvoor neertelt gaat naar onderhoud van al het water in de gemeente. Denk aan sloten en meren, maar ook het onderhoud van de dijken. In een land als Nederland is dat geen goedkope hobby. Ook hierbij verschilt het tarief per plek. Deze worden bepaald per waterschap.

Als huiseigenaar betaal je zuiveringsheffing en watersysteemheffing (voor ingezetenen én voor eigenaren van gebouwde onroerende zaken). De zuiveringsheffing wordt gebruikt voor het zuiveren van afvalwater. De watersysteemheffing voor onderhoud aan bijvoorbeeld beken, sloten en dijken. Hoeveel je betaalt, hangt af van de WOZ-waarde. Het tarief verschilt per waterschap.

Gemeentelijke belastingen betalen

Het kan een flink bedrag zijn dat je moet betalen aan gemeentelijke belastingen. Je kunt dit in één keer betalen, maar je kunt het ook in een aantal termijnen betalen. Wij zijn meer van snel de pleister van de wond trekken. Hoppa, in één keer overmaken dat bedrag. Dat gaat gelukkig, omdat we genoeg spaargeld hebben. We zetten dan ook geen geld maandelijks apart hiervoor. Dat is een luxepositie en dat realiseer ik me. Als het een grotere uitdaging voor jou is om deze belastingen elk jaar te voldoen, dan zou ik vooral lekker per maand gaan betalen. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan.

Niet leuk, wel belangrijk

Minder leuk wordt het betalen van je gemeentelijke belastingen met deze informatie niet. Sorry! Maar als je langs een sloot fietst, over een riooldeksel rijdt of ziet dat je vuilnis wordt opgehaald, weet je nu dat jij daar keurig aan hebt bijgedragen. En dat het toch wel belangrijk is dat we hiervoor betalen.

Even wat anders: ken je het fenomeen weekgeld al? In de video hieronder leg ik het aan je uit. En vond je dit nou ook zo nuttig? Join de PorteRenee-familie op Instagram om geen enkele geldtip meer te missen. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop