Gemeentelijke belastingen: waar betaal je eigenlijk voor?

Ieder jaar betaal je als inwoner van een gemeente, gemeentelijke belastingen. Iets minder vervelend wanneer je weet waarvoor je precies betaalt. Ik leg het je uit.

Ik moet eerlijk bekennen: ik weet niet precies hoeveel ik ieder jaar aan gemeentelijke belastingen betaal. Wij hebben er een handje van om geregeld te verhuizen. De tarieven verschillen per gemeente en dus is het ieder jaar weer een verrassing. Hoeveel je betaalt, hangt ook voor een deel samen met hoeveel je huis waard is. Dit is ook een reden waardoor de bedragen per jaar variëren. Ik ben al bijna 15 jaar huizenbezitter – met wat korte tussenpozen – en heb de gemeentelijke belastingaanslag dus al heel wat keren ontvangen en betaald. Iedere keer valt het bedrag me tegen.

Je kunt de gemeentelijke belastingen natuurlijk ook per maand betalen. Of in meerdere termijnen. Wij zijn meer van snel de pleister van de wond trekken. Hoppa, in één keer overmaken dat bedrag. Dat gaat gelukkig omdat we genoeg spaargeld hebben. We zetten dan ook geen geld maandelijks apart hiervoor. Dat is een luxe positie en dat realiseer ik me. Als het een grotere uitdaging voor jou is om deze belastingen elk jaar te voldoen, dan zou ik vooral lekker per maand gaan betalen. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan.

Belasting betalen is nooit fijn, maar weten waarvoor je betaalt, helpt soms. Gemeentelijke belastingen bestaan uit verschillende aparte belastingen.

Als woningbezitter betaal je onroerendezaakbelasting. OZB is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Die percentages verschillen per gemeente. Gemeenten veranderen deze percentages jaarlijks. Een hogere WOZ-waarde betekent niet altijd een hogere OZB-aanslag. Als de WOZ-waarden zijn gedaald, dan stijgt vaak het percentage aan OZB dat je betaalt. Zijn de WOZ-waarden juist gestegen? Dan daalt meestal dat percentage. Alles voor de gemeente om toch het geld binnen te krijgen dat ze nodig hebben.

Wist je dat je bezwaar kunt maken tegen de hoogte van je WOZ-waarde? Ik schreef er eerder dit stuk over.

De overige gemeentelijke belastingen betaal je (meestal) ook als huurder. Die bestaan uit:

Rioolheffing. Deze naam dekt de lading aardig. Je betaalt voor onder andere het onderhoud van het riool, afvoer van afvalwater in huis. Het bedrag wordt meestal medebepaald op basis van het aantal inwoners in je huishouden. In de meeste gevallen betalen huurders deze belasting net als huizenbezitters.

Daarnaast betaal je nog afvalstoffenheffing. Dat is een bedrag voor het ophalen en verwerken van je huisvuil. En tot slot waterschapsbelasting. Het geld dat je daarvoor neertelt gaat naar onderhoud van al het water in de gemeente. Denk aan sloten en meren, maar ook het onderhoud van de dijken. In een land als Nederland is dat geen goedkope hobby. Ook hierbij verschil het tarief per plek. Deze worden bepaald per waterschap.

LEES OOK: Geen overdrachtsbelasting meer voor starter: zoveel scheelt dat

Als huiseigenaar betaal je zuiveringsheffing en watersysteemheffing (voor ingezetenen én voor eigenaren van gebouwde onroerende zaken). De zuiveringsheffing wordt gebruikt voor het zuiveren van afvalwater. De watersysteemheffing voor onderhoud aan bijvoorbeeld beken, sloten en dijken. Hoeveel je betaalt, hangt af van de WOZ-waarde. Het tarief verschilt per waterschap.

Minder leuk wordt het betalen van je gemeentelijke belastingen met deze informatie niet. Sorry. Maar als je langs een sloot fietst, over een riooldeksel rijdt of ziet hoe je vuilnis wordt opgehaald, weet je nu dat jij daar keurig aan hebt bijgedragen. Kwam deze aanslag als een totale verrassing voor je? Betaal ‘m dan vooral maandelijks.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!