Geld affirmaties: hoe ik geloof dat ze je kunnen helpen

Geloven dat je het kan. Ervan overtuigd zijn. Ik geloof dat dat helpt om je doelen te bereiken, ook financieel. Dus introduceer ik je graag in de wereld van financiële affirmaties.

Wat als het niet lukt? Wat als ik het niet kan? Het zijn van die gedachten die bij veel mensen voortdurend door het hoofd spoken. Wanneer we iets nieuws willen proberen of wanneer we doelen willen stellen. Wat als ik niet slaag? Ik geloof dat dat het bereiken van je doelen in de weg kan zitten. Wat je aandacht geeft groeit. Dus als je blijft denken aan de kans dat het allemaal misgaat, is je hoofd daar vol van. Hoe kun je dan nog handelen om dat succes wel te behalen?

Wat is een affirmatie?

De laatste tijd lees je steeds meer over positief denken. Het boek The Secret bracht die trend ook naar Nederland. Affirmatie is de kracht van de positieve gedachten. Als je maar lang en vaak genoeg denkt aan je eigen succes, als je het echt voor je ziet, dan moet het lukken. Mooi verhaal, er ontbrak echter één ding in. De actie die je moet nemen om het ook daadwerkelijk gedaan te krijgen.

Hoe wij begonnen met geld affirmaties

Ik zelf geloof wel in een nuchtere afgeleide van het idee achter The Secret. Ik geloof in de kracht van het visualiseren van je doelen. Van ze levendig houden in je hoofd. Door er veel aan te denken, door erover te praten, door elke week in een Excel-bestandje bij te werken hoe ver je bent op weg naar de finish. Daar geloof ik enorm in, omdat ik heb ervaren hoe dat ons heeft geholpen. Bij het bereiken van doelen waarvan we vooraf stiekem dachten dat het niet haalbaar zou zijn. Maar naarmate we ons er verder in verdiepten, kregen we steeds meer de overtuiging dat het écht kon. Daarmee kregen we ook de motivatie om het aan onszelf te bewijzen. We werkten er ook nog eens keihard voor, hoor. Die actie is nodig, want met op de bank zitten en aan je doelen denken alleen kom je er niet. Wij spaarden uiteindelijk een ton bij elkaar, konden een appartement voor de verhuur kopen én bouwden een succesvol bedrijf op. Hard werk + de overtuiging dat het kan en dat wij het kunnen, was de som die tot die fijne uitkomst leidde.

Ik krijg elke dag van veel mensen berichten. Vaak genoeg positief en enthousiast, maar bijna net zo vaak twijfelachtig, onzeker over hun eigen potentie. ‘Ik ben geïnspireerd door jouw verhaal, maar zou dat zelf nooit kunnen.’ Of: ‘Ik kan gewoon niet sparen.’ Nog erger: ‘Ik heb nu eenmaal een gat in mijn hand. Daar valt niets aan te doen.’ Tja, als je zo over jezelf en je eigen financiële mogelijkheden denkt, hoef je het ook helemaal niet te proberen. Dan wordt het toch niks. Het is net zoiets als tegen een kind zeggen: ‘Jij gaat vandaag afzwemmen voor je A-diploma, maar het gaat toch niet lukken.’ Dan is de kans dat hij het haalt ook heel klein. Bij een kind snappen we dat, maar onszelf doen we dat iedere dag aan.

Hoe start je met geld affirmeren?

Hoe verander je dat nou? Financiële affirmaties kunnen je daarbij helpen. Een affirmatie is een overtuiging die je steeds herhaalt. Doordat je ‘m voortdurend tegen jezelf zegt, ga je erin geloven. Ik was vroeger best onzeker over hoe ik in de toekomst mijn geld zou gaan verdienen. Ik werkte als freelancer in de tijdschriftenwereld. En ondanks dat ik meer dan genoeg opdrachten had, vreesde ik dat dat niet zo zou blijven. Ik ben toen tegen mezelf gaan zeggen: ‘Ik heb genoeg talenten om altijd genoeg geld te verdienen.’ Keer op keer. Voor de spiegel, in mijn hoofd wanneer de onzekerheid me overviel, of wanneer ik een vervelende en slecht betalende klant de deur wees. Dat heeft me geholpen. Ik heb inmiddels rotsvast vertrouwen in dit gegeven. Ik kreeg meer aandacht voor mijn eigen talenten en zag de waarde er beter van in. Het is een voorbeeld van hoe financiële affirmaties mij hielpen. Dat kunnen ze voor jou dus ook doen.

LEES OOK: 9 vrouwen over hun side hustle

Nu even naar jou. Wat houdt jou tegen om het financieel helemaal op orde te hebben? Waar zit je onzekerheid? Waarin veroordeel je jezelf veel te vaak? Denk nu eens na over een zin die alles vat, en die je tot jouw persoonlijke financiële affirmatie kan maken. Het kunnen er ook meerdere zijn, op verschillende gebieden. Even wat inspiratie nodig?

Heb je een negatieve associatie bij geld? Vind je het van binnen eigenlijk een beetje vies en verwerpelijk en houdt dat je tegen er meer van te hebben en te krijgen? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Geld is een middel om mijn leven en dat van anderen mooier te maken.’

Krijg je je uitgaven maar niet onder controle? Denk dan eens aan een affirmatie als: ‘Geld is niet de baas over mij, ik ben de baas over mijn geld.’

Als het over je inkomen gaat, werken affirmaties als ‘Ik geloof in mijn vermogen om geld te verdienen.’ Je kunt het ook heel concreet maken, bijvoorbeeld zo: ‘Ik verdien een salaris van 3.000 euro met maand.’

Denk eens na over jouw blokkades in hoe je over geld denkt. En zoek er een zin bij die passend is voor jou. Blijf deze herhalen, tot je oprecht overtuigd bent van de inhoud ervan. Voeg de acties die nodig zijn dan nog toe plus de discipline om vol te houden, en je zult zien dat er zoveel meer mogelijk is dan je ooit had gedacht.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop