Floor spaarde €80.000 om haar droom waar te maken

Floor spaarde eigenhandig €80.000. Dit geld gebruikte ze voor het waarmaken van haar grootste droom: een eigen winkel. 

Ik spaarde €80.000

Dat vinden veel mensen een indrukwekkend bedrag en dat is het ook. Denk nu niet dat ik kon sparen omdat ik superrijk ben. Nee, ik ben gewoon begonnen met kleine bedragen wegzetten. Toen ik net werkte €100 per maand. Toen ik meer ging verdienen, verhoogde ik ook mijn spaarbedrag. Uiteindelijk maakte ik gebruik van een systeem waarbij de bank automatisch het geld overboekte naar mijn spaarrekening, wanneer er meer op mijn lopende rekening stond dan €2000. Zo had ik er geen omkijken naar. Heel handig!

Iedere financiële meevaller ging naar mijn spaarrekening. Ik heb nooit echt op een houtje hoeven bijten om te sparen en leefde toen al een leuk leven. Ik heb fijne vrienden, ga gewoon af en toe uit eten en op reis. Wel probeer ik mijn geld alleen uit te geven aan dat waar ik écht gelukkig van word. Kopen om het kopen doe ik niet. Mij zie je niet zo snel losgaan bij de Action. Maar als ik iets zie waar mijn hart sneller van gaat kloppen, koop ik het wel en gun het mezelf. Ik ga naar de Lidl, omdat ik keuzestress krijg bij duurdere supermarkten. Dertig soorten pesto. Serieus? Mijn kledingstijl is vrij tijdloos. Ik ben gek op mode, maar ga niet met iedere trend mee. Zo hield ik ook geld over om te sparen.

Sparen heb ik nooit gezien als een straf

Ik zag het als een investering in mijn toekomst. Van dat idee werd ik blij en daardoor hield ik het ook altijd vol. Ik had een duidelijk doel voor ogen en wilde dat bereiken. Ik wilde een droom waarmaken. Een eigen bedrijf. Wat dat voor bedrijf moest zijn, wist ik nog niet. Maar dat ik het wilde, stond vast. Het kriebelde in mijn buik als ik eraan dacht: iets helemaal van mezelf. Al een jaar of twee keek ik rond. Ik heb een achtergrond in natuurkunde en dacht altijd: daar moet het iets mee te maken hebben.

Tot ik op een luie zondag op internet zat te neuzen. Ik zag tot mijn verbazing dat er een lingeriewinkel aangeboden werd. Een winkel waar ik wel eens kwam omdat ik zelf een grote cup maat heb. Dat was een van de weinige plekken waar ik wat redelijks kon krijgen in mijn maat. Ik heb nooit in de detailhandel gewerkt, zelfs niet als bijbaan. Toch dacht ik: ja, dit is gaaf. Dit past bij mij. Ik ben gek op mode, ondernemend en goed in marketing. Omdat het aanbod qua lingerie boven cup D overal zo slecht was, zag ik een gat in de markt.

sparen, vermogen opbouwen, eigen bedrijf, bedrijf beginnen, rabobank, porterenee, inspiratie, geld, rijk

Zelf een winkel beginnen

Ik ging met de eigenaren rond de tafel. We kwamen er niet uit, maar het idee liet me niet los. Toen besloot ik zelf een winkel te beginnen. Pandje zoeken, inrichten, voorraad kopen, mensen aannemen om in de winkel te staan.

Toen ik eenmaal besloten had, en voelde dat dit mijn gouden idee was, ging het snel. Ik gebruikte er mijn €80.000 spaargeld voor. Natuurlijk vond ik dat spannend. Het was ook voor mij een immens bedrag, en ik had er zo lang voor gespaard. Ik heb ook echt wel getwijfeld. Wat als het niks wordt? Dan is mijn spaargeld foetsie. Toch heb ik nooit serieus overwogen om het daarom niet te doen. Ik geloofde erin, ik wilde deze droom waarmaken. Vanaf dag één.

Ik ben niet bang uitgevallen

Zonder risico geen succes. Ik zeg altijd, met een knipoog, dat ik vies rijk wil worden. Maar het gaat natuurlijk niet altijd om het geld. Het gaat erom van niets iets maken door je eigen talenten in te zetten (en in dit geval mijn eigen spaarcenten). Als ik dat spaargeld niet had gehad, weet ik niet of SuperBra nu had bestaan. Een bedrijf beginnen met geleend geld was voor mij een veel grotere stap geweest. Een groter risico. Verloor ik mijn eigen geld, dan was dat dikke pech. Verloor ik het geld van de bank, dan moest het ook nog terugbetaald worden. Dat geeft meer druk.

Inmiddels heb ik 14 mensen in dienst

Het gaat supergoed met de winkel. Mijn personeel bestiert de winkel. Mijn droom is om in iedere grote stad een vestiging te hebben. Daar ga ik voor. Het grootste deel van wat ik verdien, gaat terug in het bedrijf. Ik keer mezelf sinds kort een management fee uit, als eigenaar. Daarnaast werk ik af en toe nog als consultant. Ik heb net een huis gekocht, dus alles wat ik verdien gaat nu even naar de verbouwing. Maar als dat is afgerond, wil ik weer opnieuw flink gaan sparen.

Wat een verschil kan spaargeld maken in je leven!

Elke keer wanneer ik over de drempel van mijn eigen winkel in Rotterdam stap, ben ik trots. Natuurlijk omdat ik de eigenaar ben en we iedere dag mensen blij maken met hun aankoop. Maar ik ben vooral trots omdat ik dit alles heb gecreëerd met mijn eigen spaargeld. Ik heb dat wel mooi bij elkaar gespaard en heb het ook durven investeren. We kunnen zeggen dat geld niet belangrijk is, maar als je het hebt, kun je dromen waarmaken. Dromen die anders misschien altijd dromen waren gebleven. Iedereen heeft toch zo’n droom? Dat hoeft niet per se een eigen bedrijf te zijn, zoals bij mij. Het kan ook een reis zijn of een geweldig huis. Eerder stoppen met werken of de studie van je kinderen kunnen betalen. Als je écht graag wilt, kan er vaak meer dan je denkt. Daar ben ik van overtuigd. Begin klein, euro voor euro kun je ook je droom waarmaken.

Fotografie: Naomi Modde

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop