3 dingen waar je op moet letten wanneer je een erfenis krijgt

Een erfenis krijgen. Het is niet altijd fijn. Natuurlijk omdat je een geliefde bent verloren, maar ook omdat het een hoop gedoe en geregel is. Op deze 3 dingen moet je letten wanneer je een erfenis gaat ontvangen.

Een vriendin van mij verloor haar moeder veel te jong. Haar moeder was al een tijd ziek. Toen ze overleed, wist mijn vriendin dat er een hoop te regelen was. Niet alleen moest het huis verkocht worden, ook was er nog een beleggingspotje waar iets mee moest gebeuren. Kijk, ze had het geld liever niet gekregen. Veel liever had ze haar moeder nog bij zich gehad, maar daar kon niemand meer wat aan veranderen. Haar moeder had haar leven lang haar best gedaan om haar kinderen financieel iets na te kunnen laten en daar wilde mijn vriendin secuur mee omgaan.

Maandenlang waren zij en haar broer bezig met de afwikkeling van de erfenis. Formulieren, notarissen, advocaten, makelaars. Ik weet dat ze op een dag bij ons thuis op de bank zat en het helemaal zat was. ‘Dat kutgeld,’ zei ze. Het had niet veel gescheeld of ze had de handdoek in de ring gegooid. Uiteindelijk, na veel te lang, was alles eindelijk geregeld. Ze kochten een nieuwe auto en een nieuwe badkamer van het geld. En losten een deel af op hun hypotheek. Allemaal dankzij haar lieve en zorgzame moeder.

Een erfenis krijgen klinkt fijn. Financieel gezien dan. Toch zijn er dingen waar je écht goed op moet letten. Bijvoorbeeld deze 3.

1. Wie zijn de erfgenamen?

Je bent niet automatisch erfgenaam als je familie bent. Wanneer de overledene een testament heeft opgesteld staan hier de erfgenamen in. Heeft de persoon in kwestie dat niet gedaan, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. In dit geval ontvangt de langstlevende echtgenoot en/of de kinderen de erfenis. Het kan natuurlijk ook zijn dat de overledene alles aan bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds schenkt via het testament. Dit moet dus van tevoren goed uitgezocht worden.

Ook al ben je als kind onterfd, je hebt wettelijk nog steeds recht op een gedeelte. Dit is een heel bizar feit, maar in Nederland werkt het wel zo. Als kind heb je altijd recht op een gedeelte van de erfenis, ook wel de legitieme portie genoemd. Dit geldt alleen voor de kinderen, een partner kan wel 100% onterfd worden.

2. Aanvaarden, afwijzen of beneficiair aanvaarden

Je kunt zelf kiezen wat je met deze erfenis wilt doen. In Nederland zijn er in principe drie opties, namelijk de erfenis aanvaarden, deze afwijzen of beneficiair aanvaarden. Het laatste betekent dat je de erfenis alleen aanvaardt wanneer deze positief is. Je moet deze keuze binnen drie maanden maken, dus je hoeft niet direct de druk te voelen wanneer je ook de begrafenis moet regelen.

Let op! Een erfenis betekent niet direct een extra zakcentje op de bank. Wanneer iemand flinke schulden had en je accepteert de erfenis, moet je die schulden ook overnemen. Je kunt er zelf voor kiezen om een erfenis te accepteren of te weigeren, op basis van de informatie die je hebt. Wanneer de schulden hoger zijn dan de opbrengsten, kun je deze wellicht beter weigeren. Het probleem hiermee is dat je dan wel volledig afstand moet nemen van alles wat je van de persoon had kunnen erven. 

De erfgenamen zijn samen verantwoordelijk voor de verdeling van de erfenis. Dit geldt ook voor de inboedel, het eventuele koophuis en verdere eigendommen. Wanneer jullie er niet uitkomen, zal er een taxateur aan te pas moeten komen. Deze zal alles op waarde taxeren, waarna de verdeling gemaakt kan worden.

3. Erfbelasting

Via de website van de Belastingdienst kun je precies uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen over de erfenis. Dit wordt gebaseerd op je relatie met de overleden. Wat zijn jullie van elkaar? Er bestaat zoiets als een erfvrijstelling. Is de waarde van de erfenis lager dan of gelijk aan deze vrijstelling, dan hoef je geen belasting te betalen. Hoe hoog de vrijstelling is, ligt ook aan je relatie met de overledene. Bijvoorbeeld bij een overleden partner heb je een vrijstelling van €671.910, terwijl je als kind of kleinkind ‘maar’ €21.282 als vrijstelling hebt.

Wanneer je zeker wilt weten dat alles goed geregeld wordt, kun je dit ook allemaal samen met de notaris regelen. Deze moet alle informatie sowieso vastleggen en kan je ook goed informeren over alle keuzes die je moet maken. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek