€ 100 per maand sparen vs € 100 beleggen: wat is het verschil over 20 jaar?

Je houdt elke maand wat geld over. Hoera! Je twijfelt of je het zult sparen of beleggen. Renée rekent voor je uit hoeveel het scheelt wanneer je het geld 20 jaar laat staan.

Ik hoorde afgelopen week dat mijn opa – al jaren overleden – vroeger al geld belegde. In losse aandelen. Hij ploos alle financiële katernen van kranten uit en had er echt oog voor, en dat terwijl hij zijn geld verdiende in de bloembollen. Toch iets heel anders. Nu, zo’n 25 jaar na zijn dood, begeef ik me net zoals hij op de beurs. Voor die financiële katernen heb ik geen tijd en eigenlijk ook geen zin. Dus in plaats van losse aandelen, kies ik voor indexbeleggen. Misschien had hij hetzelfde gedaan als dat toen al bestond. Los daarvan begrepen/begrijpen we allebei heel goed dat het handig is om (een deel van) je geld te beleggen op de beurs, om het zo te laten groeien.

Stel, je legt € 100 per maand in. Op je spaarrekening of op je beleggingsrekening. Wat is na 20 jaar het verschil? We rekenen het je voor.

We beginnen met sparen

De spaarrente staat nu zo goed als op 0%. Bij een hoog spaarsaldo moet je zelfs betalen om je geld bij de bank te mogen stallen. De rente is op dit moment historisch laag. Omdat die rente in de toekomst heus wel weer wat gaat stijgen, reken ik in dit voorbeeld met een rente op je spaargeld van 1% per jaar. Niet megahoog, maar waarschijnlijk wat je maximaal de komende tijd kunt verwachten.

Als je € 100 per maand inlegt en je doet dat 20 jaar lang, met een spaarrente van 1% gemiddeld per jaar, heb je aan het einde van die looptijd op je spaarrekening staan: € 26.556. 

Ik ga er dan vanuit dat je geen belasting over je spaargeld betaalt. Daar ben je onder de huidige regelgeving van vrijgesteld tot een vermogen van in totaal € 50.000 per persoon, en € 100.000 als je samen fiscaal partner bent. 

En beleggen dan?

Stel, je besluit hetzelfde bedrag elke maand te beleggen. We weten natuurlijk niet precies wat het gemiddelde rendement in de toekomst gaat zijn. Daarom laten we het eindbedrag zien bij twee verschillende percentages aan rendement. Namelijk 4% en 8%. Als je over een looptijd van 20 jaar gemiddeld 4% rendement per jaar haalt, dan doe je het oké. Het is niet geweldig, maar gewoon keurig. Het ligt wat onder de gemiddelden van de laatste decennia, maar we zijn voorzichtig. Als je gemiddeld 8% rendement per jaar scoort, dan doe je het top. Het is goed, maar nog altijd niet extreem.

Als je € 100 per maand inlegt en je doet dat 20 jaar lang, met een rendement van 4% gemiddeld per jaar, heb je aan het einde van die looptijd op je beleggingsrekening staan: € 36.503

Als je € 100 per maand inlegt en je doet dat 20 jaar lang, met een rendement van 8% gemiddeld per jaar, heb je aan het einde van die looptijd op je beleggingsrekening staan: € 57.266

sparen beleggen

Dik 6.000 aandelen

Kijk, deze resultaten zijn niet gegarandeerd. Men zegt niet voor niks: resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Maar door, goed gespreid en voor de lange termijn te beleggen, kun je het risico wel flink naar beneden brengen. Wij beleggen zelf bijvoorbeeld in een indexfonds bij Meesman, genaamd Aandelen Wereldwijd Totaal, waar meer dan 6.000 verschillende aandelen in zitten, uit verschillende sectoren en regio’s. Dat maakt het beleggen niet alleen makkelijker (hallo, automatische afschrijving!) maar ook verlaag je door goed te spreiden ook het risico.

Steeds minder waard

De sommen hierboven zijn nu precies waarom ik vaak schrijf over beleggen. En er enthousiast over ben. Door maar door te sparen – zonder doel – tegen amper spaarrente, doe je jezelf tekort. Ik reken nu met 1% rente op sparen, maar op dit moment is die rente zelfs 0%, of met een beetje geluk 0,15%. Terwijl er wel inflatie is. Dat betekent dat je steeds minder koopt voor hetzelfde geld. Brood is duurder dan een paar jaar geleden, net als huizen en studeren. Als je je geld niet investeert, groeit het bedrag niet. Zo wordt het dus steeds minder waard. Gemiddeld 2% per jaar. Dat lijkt misschien niet veel, maar na 5 jaar is wel mooi 10% van de waarde weg. Dat is nogal wat. En je hebt echt te hard gewerkt voor je geld om het te laten verdampen op je spaarrekening. Maar begin ook niet rücksichtslos met beleggen.

Zorg eerst dat je:

  • Een goede spaarbuffer hebt. Reken op de website van het Nibud uit hoeveel dat in jouw situatie ongeveer moet zijn.
  • Je geen consumptieve schulden meer hebt waar je veel rente over betaalt. Die zou ik dan echt eerst aflossen.
  • En je financieel de ruimte hebt om te gaan beleggen.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek