Duurzaam beleggen: zo doe je dat

Je geld laten groeien is top. Maar liever niet ten koste van de aarde. Duurzaam beleggen is steeds populairder en Renée is ook geïnteresseerd. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Elke maand gaat er €100 naar de beleggingsrekening voor mijn kinderen. Mijn jongste zoontje Bowie is (bijna) 5 jaar en Cooper alweer 8 jaar oud. Van het geld dat we voor ze beleggen, kunnen ze hopelijk ooit studeren. Als ze dat niet willen of het niet haalbaar blijkt, dan is het mooi startkapitaal voor een eigen bedrijfje of een steuntje in de rug bij het kopen van een huis. Mijn ouders hebben mij dat niet kunnen geven. Ik ben desondanks prima terecht gekomen hoor, maar het lijkt me gewoon zo fijn om te kunnen doen.

Het geld voor de kinderen beleggen we. We hebben nog veel tijd en hopen zo gedurende de jaren wat rendement te maken. Oftewel: we hopen dat ons geld groeit. Minstens zo belangrijk als het rendement vind ik dat hun geld goed belegd wordt. In ieder geval niet in bedrijven die eraan bijdragen dat de aarde waar zij nog zo lang op hopen te wonen, erop achteruit gaat. Veel indexfondsen sluiten al bedrijven uit, bijvoorbeeld omdat ze banden met wapenhandel hebben of omdat ze handelen in tabak, maar je kunt daar natuurlijk best een stapje verder in gaan. 

Mens, milieu en maatschappij

Duurzaam beleggen betekent dat je je geld steekt in bedrijven die rekening houden met mens, milieu en maatschappij. Wat is dan bijvoorbeeld niet duurzaam? Bijvoorbeeld een bedrijf dat geld verdient met fossiele brandstof. Of een bedrijf dat de arbeidsomstandigheden van werknemers niet goed op orde heeft. Of wat dacht je van een bedrijf dat ontzettend veel CO2 uitstoot? Rendement maken en toch de aarde niet onnodig belasten. Ik word daar wel blij van. 

Er zijn al een paar jaar duurzame fondsen en deze worden steeds populairder. Meesman, waar wij al jaren bij beleggen, heeft sinds 2017 duurzame aandelenfondsen. Daar worden al bedrijven in uitgesloten. Maar nu komen ze met een fonds dat nog een stapje verder gaat. Aandelen Duurzame Toekomst heet het. In dit fonds wordt gestreefd naar een lagere uitstoot van broeikasgassen. Ook krijgen bedrijven die de energietransitie serieus nemen, een grotere rol. In totaal zitten er 2.300 verschillende bedrijven in het fonds, die allemaal aan duurzaamheidseisen voldoen. 

Duurzaam beleggen met een laag risico

Het blijft verder hetzelfde werken als bij beleggen in vergelijkbare fondsen. Stop je bijvoorbeeld €100 in dit fonds. Dan wordt jouw inleg verdeeld over al deze bedrijven. Zo spreid je je inleg heel makkelijk, wat je risico verlaagt. Ik denk erover (een deel van) mijn inleg voortaan in dit fonds te steken. Ik vind het een fijn idee om geen geld te investeren in vervuilers of in bedrijven die het weinig goed met de aarde voor hebben. Zeker bij het opbouwen van een potje voor mijn kinderen.

Als je nu denkt: dan behaal ik zeker minder rendement? Uit onderzoek blijkt dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Duurzamere bedrijven hebben vaak een prachtige toekomst. Hieronder zie je een grafiekje waarin je de resultaten kunt zien van twee verschillende indexen. De rode lijn is een grote en bekende index die door veel indexfondsen wordt gevolgd, de blauwe is de duurzame versie van deze index. Je ziet dat de duurzame index zelfs meer rendement maakt. Op zich niet zo gek: verduurzaming is de toekomst. 

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan dan een duurzaam fonds. Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in een groenfonds. In dit soort fondsen zitten alleen bedrijven die werken aan ‘groene’ projecten, denk aan duurzame energieprojecten en gebouwen, maar ook biologische landbouw of ontwikkeling van natuur. Kies je daarvoor, dan krijg je van de belastingdienst een wat hogere vrijstelling. Dat betekent dat je pas vanaf een hoger bedrag belasting moet gaan betalen. Deze regel kwam er om mensen te stimuleren groen te beleggen. Want rendement is fijn, maar een aarde die nog langer meegaat, natuurlijk nog veel fijner.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek