“Dankzij mijn antikraakwoning kan ik lekker luxe leven”

Stephanie (27) verruilde een luxe appartement voor een gedateerde antikraakwoning. Ze leverde flink in op luxe en comfort, maar is helemaal happy. 

“Zo’n anderhalf jaar geleden verhuisde ik naar een antikraakwoning in Rotterdam. Daarvoor huurde ik met mijn toenmalige vriend een prachtig appartement in het centrum van Tilburg. Het was voorzien van alle luxe die je je maar kunt wensen. We hadden vloerverwarming, een prachtige keuken en badkamer, een adembenemend uitzicht en het station was om de hoek. Heerlijk zou je misschien denken, maar ik was er doodongelukkig.”

Waarom was je zo ongelukkig?
“De huur van het appartement was torenhoog. Onze vaste lasten lagen rond de € 1.500 per maand. We verdienden in die tijd allebei niet veel en er bleef bar weinig over om leuke dingen te doen. Als ik na een dag werken met een vriendin wat wilde drinken op een terras kon dat niet. Er was gewoonweg geen financiële ruimte om te genieten. Ik vond het verschrikkelijk en voelde me opgesloten in mijn eigen huis.

Toen onze relatie stukliep moest ik op zoek naar een andere woning. Ik wilde naar Rotterdam omdat ik daar een leuke baan kreeg. Maar omdat de huren in Rotterdam hoog zijn, was het nogal een uitdaging om wat betaalbaars te vinden. Kopen zat er ook niet in, want ik kon slechts een hypotheek van € 170.000 krijgen. Tja, daar koop je gewoon niets voor. Toen besloot ik me in te schrijven voor een antikraakwoning. Een aantal neefjes en nichtjes van mij wonen antikraak, dus het principe was mij bekend. En ik had geluk. Als heel snel kreeg ik een woning aangeboden.”

Toen moest je zeker flink inleveren op luxe en comfort?
“Dat moest ik zeker. Ik woon in een tweekamerappartement van 63m2. In een buitenwijk van Rotterdam. Toen ik er introk was het enorm vies. En het huis was zwaar gedateerd. Op de muren zat sigarettenaanslag en de tegels in de badkamer zijn de lelijkste ever. Ik heb alles schoongemaakt en de muren geverfd. Het is echt mijn plekje geworden. En ik betaal weinig. Ik heb een bruikleenovereenkomst met de eigenaar van de woning, een woningcorporatie, en betaal € 387 per maand. Een enorm verschil dus met het vorige huis. Ik hou gewoon geld over nu. Dat was fijn want ik kon mijn schulden in één keer aflossen, gaan sparen en beleggen en – het belangrijkste: ik hou geld over om te genieten. Ik kan heerlijk cocktails drinken op een terras, naar een festival gaan of een lang weekend New York boeken.”

Dus je mist de luxe in huis niet?
“Mijn meubels komen van de kringloop en de koopjeshoek van Ikea. En ik heb veel gekregen. Het zijn misschien niet de mooiste en meest trendy spullen, maar dat vind ik helemaal niet erg. En je kan oude meuk ook leuk opknappen. Ik heb niet veel nodig om gelukkig te zijn. Als ik maar een plek hebt om te slapen, koken en douchen. Dat zijn de basisbehoeften, de rest is bijzaak.

Ik word gewoon gelukkig van een minimalistisch leven. Een overload aan spullen wil ik niet meer. Kleding bijvoorbeeld koop ik ook bijna niet. Ik begon dit jaar met de buy nothing new challenge, maar die regel heb ik toevallig gisteren geschonden. Ik moest een nieuw jurkje hebben voor mijn werk, maar kon het niet vinden op Vinted. Mijn vriend werd er krankzinnig van dat ik uren achter de laptop zat te speuren. Hij vindt dat ik af en toe wat doorsla, haha. Toen heb ik toch maar een nieuw jurkje besteld.”

Wat doe je met het geld dat je overhoudt?
“Ik leef volgens de 50-30-20 regel. 50% van mijn inkomen is voor de vaste lasten, 30% voor persoonlijke behoeften en 20% spaar ik. Ik verdien € 2.300 netto en spaar dus iedere maand ongeveer € 500. Maar soms spaar ik ook wat minder. Vorige maand heb ik een PlayStation 5 gekocht. Die wilde ik heel graag. Dan spaar ik even een maandje niet. Dat kan gewoon. Die 50% voor mijn vaste lasten is natuurlijk veel te veel, maar dat is niet erg want op die manier kan ik nog wat extra geld apart leggen. En ik kon mijn schulden in één keer aflossen. Ik had namelijk een studieschuld en ik moest een aantal toeslagen terugbetalen omdat ik te veel had verdiend.”

Wat is het grootste voordeel van antikraak wonen?
“De huurprijs. Je betaalt weinig en sommige mensen wonen in fantastische panden.”

En het nadeel?
“Je krijgt waar voor je geld. Je betaalt weinig, maar je woont vaak ook wel in afgeleefde huizen. Ik woon bijvoorbeeld in een achterstandswijk en heb hier al wel eens de politie over de vloer gehad. Daar moet je tegen kunnen. Je moet flexibel zijn en niet te veel waarde hechten aan luxe en comfort. Als je dat niet wil, moet je het niet doen.”

Hoelang kan je in het huis blijven wonen?
“Ik kan hier in ieder geval tot september 2023 blijven. De bruikleenovereenkomst kan tussentijds wel opgezegd worden, maar dat verwacht ik niet. De appartementen in het complex waar ik woon worden in fases gerenoveerd en mijn appartement is voorlopig nog niet aan de beurt. Wat ik daarna ga doen? Dan wil ik met mijn vriend een huis kopen. Maar voor het zover is, spaar ik nog even lekker door.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop